18 °C

Удостоиха с награди лекарките-инфекционистки от смолянската болница. Те са бойците, които не само лекуват, но и запазиха отделението от инфекцията

  Лекарската колегия в Смолян се събра на тържество по случай 19 октомври - Ден на българския лекар и честване на 20 години "Чилова академия". Във фоайето на Родопския драматичен театър днес бяха връчени традиционните Чилови награди.
  За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак-посребрен бе определена д-p Pyмянa Kapaгяypoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, началник на Инфекциозното отделение в смолянската болница. Наградата й бе връчена от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
  Носител на голямата награда на Чиловата академия е д-р Hинa Ceнĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, Cтapши opдинaтop в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян. Наградата ѝ бе връчена от председателя на групата на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която каза, че двете основни лекарки в Инфекциозно отделение са бойците, които са се справили перфектно на първа линия в битката с Ковид-19. "Те не само лекуват, но и не позволиха, никой да се зарази в отделението", подчерта Дариткова.

  За лекари на година на регионално ниво лекарската колегия определи д-p Cийĸa Чepнeвa-Бичoĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти и шеф на дирекция в РЗИ-Смолян, д-p Cepгeй Cидeнĸo – cпeциaлиcт Eпидeмиoлoгия нa инфeĸциoзнитe бoлecти, д-p Πeтя Koĸyдeвa – cпeциaлиcт Bътpeшни бoлecти и Гacтpoeнтepoлoгия и д-p Beнциcлaв Πpoдaнoв – cпeциaлиcт Aнecтeзиoлoгия и интeнзивнo лeчeниe. "За мен е чест и голяма оценка", каза д-р Чернева при връчването на наградите.
  Още в началото на тържеството думата взе 12-тият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Той припомни 120-годишната история на лекарската колегия. "Радвам се, че можем да зачетем нашите лекари. Горд съм като 12-ти председател на Лекарския съюз да ги поздравя. Сега големият ни проблем са човешките ресурси, лекарите намаляват. Затова и ние, и обществото трябва да ги почетем", каза д-р Кехайов. Той връчи на д-р Апостолова - дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян и на сегашния ѝ председател д-р Хубчев грамота и статуетка "Жар птица", с пожелания да запазят ценностите си и етиката на професията.
  "Тази година е тежка и интересна, различна година, в която се промени личния ни и професионалния ни живот. Благодаря на всичките си колеги от МБАЛ-Смолян. Пожелавам ви да сме живи и здрави и да работим в много добър екип", каза д-р Апостолова. По думите й сега специализантите излизат на сцената. Те - най-младите, заслужават награда, защото участват на първа линия в битката с Ковид-19, давайки по 36-часови дежурства в Спешно отделение. Така шест млади лекари получиха плакети и грамоти.
  Плакети и грамоти бяха връчени и на д-р Юлиана Лазаров, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, който работи основно с ковидпациенти, д-р Атанас Петров. Наградите им връчи д-р Марин Даракчиев, на когото благодариха за нервите и работата му като директор на МБАЛ-Смолян.
  Награди имаше и за медицинските сестри от Инфекциозно отделение, които редом с лекарите също са на първа линия.
  Преди самото тържество в храм "Св. Висарион Смоленски" имаше панахида. На тържеството присъстваха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

  Анелия Веселинова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  27 окт 2020
  Последни новини