18 °C

Денят 16 октомври: Българската авиация, изхранването на човечеството, Оскар Уайлд и още

Днес е ден на българската авиация. Тази година отбелязваме нейната 108-ма годишнина. На този ден през 1912 г.  българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин по време на Балканската война.

Световен ден на прехраната. Всяка година на 16 октомври целият свят отбелязва Световния ден на храната. Дата е обявена за паметна на конференция на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН през 1979 г. На 16 октомври 1945 г. е основана ФАО.

Основната цел на този ден е да повиши нивото на информираност на населението по отношение на съществуващия в света проблем с прехраната. И това също е причина да се замислим какво е направено и какво остава да се направи за решаване на глобалния проблем - освобождаване на човечеството от глад, недохранване и бедност.

Международният ден на Шефа. Празникът води своето начало от Съединените щати. 16 октомври там се отбелязва от 1958 г.  Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври историята ни напомня още:

На тази дата през 1793 г. в Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

На 16 октомври 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

През 1946 г. на тази дата са изпълнени смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие на 16 откомври 1964 г.

А през 1978 г. на този ден от октомври кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

През 1994 г. решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

През 1847 г. на този ден за първи път е публикуван романът на Шарлот Бронте "Джейн Еър". Романът стана нова дума в английската литература от 19-ти век и важен етап в историята на борбата за равенство на жените. Той имаше голям успех с читателите си. Те бяха привлечени и изумени от образа на главния герой - смело и чисто момиче, самотно водещо трудна борба за съществуване и за човешкото си достойнство.

Уолт Дисни основава компанията си. Една от най-големите развлекателни корпорации в света, The Walt Disney Company, е основана преди 97 години. Братята Уолтър Елиас и Рой Оливър Дисни създават малко анимационно студио, което впоследствие се превръща в днешната транснационална корпорация, която включва едно от най-големите холивудски студия, единадесет увеселителни парка, два водни парка и няколко излъчващи мрежи.

Рождният ден на Оскар Уайлд. Днес се навършват 166 години от рождението на английския поет и писател Оскар Уайлд. Той е един от най-известните драматурзи от късния викториански период, една от ключовите фигури в европейския модернизъм и естетика. През целия си живот той се противопоставя на общественото мнение. Той намира единственото убежище от вулгарността, скуката и монотонното еднообразие в изкуството и винаги пише тази дума с главна буква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини