ООН: 7 милиона души са умрели от глад тази година

Световната програма за храните на ООН (WFP) заяви, че 7 милиона души са умрели от глад тази година, докато пандемията COVID-19, която може да удвои глада в световен мащаб, отне още 1 милион човешки живота.

WFP, която получи Нобеловата награда за мир миналата седмица за усилията си да предотврати използването на глад като оръжие за война и конфликт, заяви, че до момента е събрала 1,6 милиарда долара.

„Трябва да съберем много повече пари, за да сме сигурни, че ще избегнем глада“, заяви Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на СПП, на конференция, организирана от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Тъй като разгарянето на коронавируса и свързаните с това ограничения изтласкват и без това гладните общности, гладът, свързан с COVID-19, води до смъртта на още 10 000 деца на месец през първата година от пандемията, става ясно от отправен през юли тревожен сигнал от ООН.

Тъй като блокировките и международните търговски пътища нарушават доставките на жизненоважна помощ, ООН предупреди, че пандемията на коронавируса може да има „ефект между поколенията“ върху здравето на милиони деца. Въз основа на най-лошия сценарий, написан от експертите на ООН, близо 180 000 деца могат да умрат само тази година, докато пандемията може да накара малките деца да пропуснат 50% от своите хранителни грижи и услуги за лечение.

В страни, които вече преживяват хуманитарна криза, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) предупреди, че до 100% от основните хранителни услуги могат да бъдат нарушени.

В доклад на ООН, публикуван през юли, се казва, че Йемен се връща към "тревожните" нива на продоволствена несигурност. Ограниченията заради коронавируса, намалените парични преводи, скакалците, наводненията и значителното недофинансиране на тазгодишния отговор с помощи усложниха и без това страшния глад след петгодишна война. Повтарящото се насилие през последните седмици между враждуващи страни, въпреки усилията на ООН за мир, също убива и наранява цивилни.

Глад никога не е бил обявен официално в Йемен. Предупрежденията на ООН в края на 2018 г. за настъпващ глад доведоха до увеличаване на помощта.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ид
  Идиоти
  6 0
  20:33, 13 окт 2020
  Къде са ковид баламурниците... 7м срещу 1м, лицемерие 2020.... Само, че това със глада е всяка година!!!!
Последни новини