Какво спести развълнуваният Борисов от решението на Moody's за рейтинга

Радостта на премиера Бойко Борисов от решението на агенция "Муудис" (Moody's) да повиши кредитния рейтинг на Българи бе достатъчна той организира своеобразно литературно четене пред двама министри, заснето на видео и публикувано в профила му във "Фейсбук".

Но той и дума не каза за посочваните на няколко места в съобщението на агенцията "борба срещу корупцията, независимост на правораздаването и върховенство на закона".

Дори министерството на финансите в разпространи новината с думите, че "стабилната перспектива отчита и баланса между подобряването на икономическата и институционална среда в България и наличието на ключови предизвикателства пред рейтинга, свързани предимно с отрицателното въздействие на демографските процеси в страната върху потенциалния растеж в средносрочен хоризонт, както и необходимостта от продължаване на реформите в борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и върховенството на закона."

За Борисов такова нещо няма. "Гледай сега какво още пише! Не ми се вярва, но така пише... "успешното приключване на реформите", пише тука, а нали уж не се правиха реформи тука, абе, тези хора от "Мууди'с" къде са гледали", иронично попита премиерът. И продължи с подобни подмятания - "С какво да угодим аз не знам на тези хора - нашите опоненти? Какво да се направи!" и "това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които...".

Всъщност, Борисов вероятно не знае, а и финансовото министерство не го уточнява, че повишеният рейтинг е (P)Baa1, т.е. не се говори за тази буква в скобите. А тя означава "предварителен, неокончателен" - Provisional Rating. Moody's обясняват, че това се прави, защото даването на "окончателен" (Definitive Rating) става след изпълняването на определени условия, което "може да се отрази на рейтинга".

Това не означава, че рейтингът не е същият Baa1, а че към него има условности, за които инвеститорите трябва да са предупредени и трябва да се съобразяват в действията си.

Baa1 съответства в скалата на Moody's на "умерен кредитен риск" и емитираните дългови облигации с такава оценка "може да притежават определени спекулативни характеристики". Иначе казано, за България се казва, че трябва да се има едно наум, тъй като разполага с адекватен капацитет да изпълни финансовите си задължения, но лоши икономически условия или промяна на обстоятелства може да намалят този капацитет.

Агенцията изрежда положителни за България параметри по нивото на задлъжнялост, бюджетен и фискален дефицит и "укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики". Но изрично е посочено, че основанието е свързано с "напредъка на България към присъединяване в еврозоната". Т.е. Moody's констатира, че Европейската централна банка и страните от еврозоната вече са направили такава преценка - иначе не биха поканили България във валутния механизъм ERM II.

Освен това, в съобщението на ЕЦБ от юли има важно уточнение (каквото няма за Хърватия, поканена на същия ден): "България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система."

Тогава "Дневник" попита ЕЦБ кой ще следи за изпълнението на тези реформи и политики и отговорът бе, че това е Европейската комисия. А оценката ѝ за България в Доклада за върховенство на закона от 30 септември не беше ласкава. Борисов и ГЕРБ я нарекоха "обективна и положителна".

Вторият фактор на рейтинговата агенция за решението ѝ е "укрепването на фискалния и кредитен профил на страната, въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус". Но Moody's се занимава в случая основно с едно нещо - валутна (основно се има предвид валутният борд) и фискална политика и има ли откъде България да вземе пари, за да си плаща заемите, а не как, къде, за какво и с каква ефективност и отчетност правителството изразходва бюджета или взетите нови кредити за милиарди евро.

И дори и след като обобщава към края на съобщението тези два позитивни за рейтинга фактора, агеницята добавя: "Независимо от това, продължават да действа възпиращо върху рейтинга загрижеността за контрола над корупцията и върховенството на закона".

Когато говори за "реформи", рейтинговата агенция изрично посочва две неща. Първото е, че става дума за изпълнението на реформената програма за покриване на изискванията за членство в ERM II, потвърждаваща доверието към амбицията на България да приеме единната европейска валута, която смята, че няма да се промени и при правителството след следващите парламентарни избори, каквото и да е то.

Второто е премълчано от Борисов: "продължаващата нужда от реформи в борбата срещу корупцията, за независимо правораздаване и върховенство на закона". Съобщението на Moody's продължава: "Загрижеността за тези сфери предизвика демонстрации през последните месеци. Макар известен напредък да беше отбелязан в доклада от 2019 г. на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и проверка (бел.ред. - той бе разпространен преди една година), България трябва да постигне още много в тези области".

Упоритото премълччаване на Борисов не променя факта, че в съобщението си Moody's за четвърти път говори по този въпрос в частта "Какво би повишило рейтинга". Отговорът е ясен: "Натискът за подобряване на перспективата пред рейтинга на България и, потенциално, на самия рейтинг, ще произтича от фундаментално подобряване на качеството на изпълнителната власт и правосъдието, в частност, борбата с корупцията, ефективността на публичните разходи и засилването на върховенството на закона, които ще доближат страната до представянето на държавите от инвестиционен рейтинг А" (бел.ред. - това е следващата стъпка на рейтинга нагоре в скалата на агенцията).

"Също така - продължава Moody's - ясен и устойчив път на конвергенция (бел.ред. - сближаване, изравняване) към по-добра инфраструктура и като цяло по-висок стандартна живот и на институциите, ще осигури влизането в еврозоната, което ще се отрази положително на рейгинта."

Днес премиерът посети строеж на отсечка на пътя от Белица до Загражден и разговаря с преминаващ местен жител, който каза, че в момента доста обикалят с колите из района. След това Борисов се обърна към министъра на финансите Кирил Ананиев с думите "Ето това е оценката... другото, Ананиев, нека си приказват... ей, това са хората, народът."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    24 -3
    06:13, 11 окт 2020
    БКП-мутрата ходи като партизанин по горите, не смее да стъпи в София.
    • Ра
      Разбирач
      1 -9
      14:46, 12 окт 2020
      В коя София,тази дето всички селски пръчки пикаете... Виж коментара
    • Из
      Издиспав
      2 -1
      18:18, 12 окт 2020
      ...Какво "спести" развълнувания Борисов...."Спести" ли е новия синоним на на излъга? Ето ви отговора.https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/3309297812519468
    • По
      Порчо
      6 -1
      11:42, 13 окт 2020
      Носят се слухове, че ходи на инспекция на изкопаване на землянка, в която да се крие, когато народната любов към него стане много голяма. А то ще е твърде скоро. Защото след закриване на Правителствена болница, вече не може да се крие там под леглото във ВИП-стаята.
  • 2
    Да
    Да
    15 -2
    08:47, 11 окт 2020
    Но народа си го избира. И пак той ще си му сърба попарата. Народ който слуша чалга гледа футбал и играе комар но не се интересува от политика е обречен политиците да го крадат.
    • АП
      А пък
      2 -1
      18:25, 12 окт 2020
      Май не знаете че в България всеки разбира от политика и от футбол. Какво имате против футбола при условие че е най-популярния спорт в света?
    • че е спорт за тъпаци. отделно кибиците пред телевизора са повече от тези които се интересуват защо сме най -бедни
  • 3
    На
    национален спорт в бг
    16 0
    09:02, 11 окт 2020
    лизане на г-ъ-з-о-в-е на шефове . огледайте се. всеки има такива колеги. в такава среда е отврат да се работи. отврат е да ги гледаш до теб. дори да не ти говорят. но те са на добри позиции. с добра заплата. познато ли ви е. е това е бг кенефа.
    • Ча
      Чалгария
      13 0
      10:32, 11 окт 2020
      А жените правят кариери с πyткитe си.
  • 4
    шефове и управници се самозабравят. те могат да уцелеят само в среда на лизачи. иначе -НЕ
Последни новини