Семеен лекар: Нямаме механизъм за действие при COVID-19, 99% от хората се самоизлекуват

Нямаме механизъм за реакция при коронавирус. 99% от пациентите се самоизлекуват. Ние имаме изготвен алгоритъм, но е нужно това да се организира на национално ниво.

Това каза по Нова телевизия председателят на Софийската колегия на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов. 

По думите му гилдията е създала препоръки, които са изпратени до всички институции.

Здравното министерство трябва да разпореди на всички практики начинът ни на работа – кога един пациент да бъде хоспитализиран, каза д-р Миндов.

Тъй като симптомите на грип и коронавирус се препокриват, важно е да се обърне внимание на нетипичните прояви на болестта - задух, по-силна отпадналост, това може да е сигнал за коронавирусна инфекция, коментира специалистът и отрече да може да се диагностицира подобно състояние по телефона: "Аз като прегледам пациента не мога да разбера дали е грип или коронавирус, камо ли по телефона. Ако има находка в белия дроб болният трябва да се види на скенер, рентгеновите снимки не могат да дадат вярна картина", каза общопрактикуващият лекар.

Д-р Миндов спомена и за срещата на семейните лекари с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е потвърдил, че има разбиране за проблемите, с които се сблъсква доболничната помощ, и ще бъдат направени необходимите стъпки.

На практика създаденият Координационен център за триаж на пациентите в Инфекциозна болница обслужва само случаите, които са на носилка, а 80% от хората изкарват вируса леко, каза лекарят.

Той обаче се застрахова: "Докато не се уточнят чисто медицинските критерии нека всеки смята, че може да го кара тежко и да се пази. Все още има хора, за които имунитетът е неизвестен. В България този имунитет не се изследва и няма как да го докажем."

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини