Маркет линкс: Пет партии в НС при избори днес

Ако парламентарните избори са днес в следващото Народно събрание ще влязат БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС. 

Това показват данни от проучване на "Маркет линкс" по поръчка на бТВ, проведено от 18 до 26 септември сред 1058 души чрез пряко интервю и онлайн анкетата. Според цифрите БСП и ГЕРБ са с изравнение сили - те имат по 22 на сто подкрепа, следва партията на Слави Трифонов с 11%, Демократична България с 9,6 на сто и ДПС с 8,1 на сто от всички избиратели. 

През последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

„Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство, ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ“, заяви социологът Добромир Живков по бТВ. По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.  

Лек спад с 1-2% надолу има при "Има такъв народ", може би заради отсъствието от публичното пространство на техни представители, каза още Живков. 

Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – „Обединени патриоти“ и Изправи се БГ на Мая Манолова. 

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми.

71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България. Според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО – не е застрашена.

Източник: offnews

Коментари в сайта (3)

  • 1
    ©
    ©
    4 -1
    09:56, 1 окт 2020
    Как ще искат ЕК да блокира финансовата помощ, племето е гладно, неспособно е да се самоиздържа.
  • 2
    Нх
    нхпоп
    3 -2
    15:12, 1 окт 2020
    Много се радвам че Обединените -диоти и Крадешки няма да ги има вече. А каква стана с Крадешки къде се загуби
  • 3
    3,
    3,14
    3 -1
    16:58, 1 окт 2020
    Не трябва да се гласува никога за Гербарастите!Те са по-нагли от комунистите,по-жестоки от терористите и по-безмилостни от фашистите!!Махайте се ,сган нетърпима!!
Последни новини