8 °C

ФИ.КОМ 6

Цветята променят цветовете си, за да се адаптират към изменението на климата

Климатът в света се променя, а растенията и животните се адаптират като се разширяват в нови територии и дори променят размножителните си периоди. Сега изследванията показват, че през последните 75 години цветята също са се приспособили към повишаващите се температури и намаляващия озон, като са променили ултравиолетовите (UV) пигменти във венчелистчетата си.

UV пигментите на цветята са невидими за човешкото око, но те привличат опрашители и служат като  слънцезащитен крем за растенията, казва Матю Коски, растителен еколог от университета в Клемсън. Точно както UV лъчението може да бъде вредно за хората, то също може да навреди на полените на цветето. Колкото повече абсорбиращ UV лъчи пигмент съдържат венчелистчетата, толкова по-малко вредно лъчение достига до чувствителните клетки.

Преди това същия екип учени установиха, че цветята, изложени на повече ултравиолетово лъчение - обикновено тези, които растат на по-големи надморски височини или по-близо до екватора, имат повече UV пигмент в венчелистчетата си. След това се запитали дали двата фактора, засегнати от човешката дейност - увреждането на озоновия слой и температурните промени, също са повлияли на UV пигментите.

За да разберат, Коски и колеги изследвали растителни колекции от Северна Америка, Европа и Австралия, датиращи от 1941 г. Общо те изследвали 1238 цветя от 42 различни вида. Те снимали венчелистчета от едни и същи видове, събрани по различно време в естествения им диапазон, използвайки UV-чувствителна камера, която заснема промените в UV пигмента. След това те съпоставили тези промени с данните за местното ниво на озон и температура.

Средно пигментът в цветята навсякъде се увеличава с течение на времето - средно с 2% годишно от 1941 до 2017 г., пишат учените в Current Biology. Но промените варират в зависимост от структурата на цветята. В цветовете с форма на чинийка с открит цветен прашец, като лютичетата, абсорбиращият UV лъчи пигмент се увеличава, когато нивата на озона намаляват и намаляват в местата, където озонът се покачва. Но цветята с прашец, скрит във венчелистчетата, намаляват UV пигмента си с повишаване на температурите - независимо дали нивата на озона се променят.

Макар и изненадващо, това "има смисъл", казва Чарлз Дейвис, растителен биолог от Харвардския университет, който не е участвал в работата. Поленът, скрит в венчелистчетата, е естествено защитен от излагане на ултравиолетови лъчи, но този допълнителен екран може да действа и като оранжерия, улавяйки топлината. Когато тези цветя са изложени на по-високи температури, има опасност техният прашец да бъде сготвен, казва той. Намаляването на ултравиолетовите пигменти в венчелистчетата ги кара да абсорбират по-малко слънчева радиация, намалявайки температурите.

Въпреки че подобни промени в пигмента не могат да бъдат забелязани от човешкото око, те се открояват ярко за опрашителите като колибри и пчели. Коски казва, че повечето опрашители предпочитат цветя, които отразяват UV лъчи по върховете на венчелистчета и имат абсорбиращи UV лъчи пигменти близо до центъра. Въпреки че не разбират напълно защо този модел е привлекателен за насекомите, учените смятат, че той вероятно им помага да различат цветята на фона на другите растения, които абсорбират ултравиолетовите лъчи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини