Хористи масово се заразиха с новия коронавирус на репетиция в Испания

Най-малко тридесет души от общо 41 участници в госпъл хор в североизточна Испания са се заразили с новия коронавирус по време на репетиция на закрито, в помещение без достатъчно проветрение, съобщи Асошиейтед прес.

Хор "Ривър труп госпъл" провел репетиция на 11 септември преди концерт на открито два дни по-късно в рамките на фестивала в гр. Сальен, провинция Барселона.

След като един от изпълнителите в хора дал положителен тест за новия коронавирус след концерта на 13 септември, останалите над 40 членове на състава и техните близки контакти били поставени под карантина. Оттогава досега поне тридесет от хористите са с положителна проба за новия коронавирус, обявиха местните власти.

От хора твърдят, че са спазвали стриктно повечето от предписанията срещу пандемията - измерване на температура преди репетиция, миене на ръце, социална дистанция, носене на маски през по-голяма част от времето за репетиция. Оказва се обаче, че прозорците на помещението, в което са репетирали, били затворени, за да не влизат комари. В помещението бил включен климатик.

Според експерти при определени обстоятелства като по време на медицински процедури или когато хора пеят или крещят в затворени помещения, Ковид-19 може да се разпространи по въздуха. В САЩ например практиката показа, че хоровите репетиции са високорискови за разпространение на заразата. Специалистите внимателно проучват колко често вирусът може да се пренесе от човек на човек по въздуха, а не просто при говорене или кашляне в близост до друг човек и темата все още е обект на научни дебати. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини