2 °C

Тео Ушев за мълчанието на интелектуалците за протеста: Не се кланяйте на тези, които ви дават финанси!

Световноизвестният български аниматор Теодор Ушев е в България, където снима първият си пълнометражен игрален филм в замъка в Равадиново. Антиутопията е с работното заглавие "φ1.618". Премиерата се очаква през 2022 г.

Филмът е за българската действителност. Породен е от нея. Пренесен е 200 години след днес. Това е филм за взривяването на системата, а тя може да се взриви само с повече любов и повече приятелство - казва Тео Ушев пред bTV, но се притеснява, че "нещата се развиха толкова бързо, че аз си мислех ние правим антиутопия но май ще се окаже, че правим социалистически реализъм, както е тръгнало. Страх ме е докато свършим филма, да не сме назад във времето, да правим исторически филм, вместо филм за бъдещето".

Филмът можел да бъде сниман изцяло в Мексико, където му предложили пълно финансиране, но режисьорът отказал, за да бъде първият му пълнометражен филм български.

"Половина филм трябваше да бъде заснет в Мексико, в студиото на Гилермо дел Торо. Те даже ни казаха: "Елате, ще снимате целия филм при нас, ние ще ви осигурим всички средства, които са ви нужни". Но исках първия ми игрален филм да е направен в България. Ако бях отишъл там, щеше да стане мексикански филм", обяснява Ушев.

Ситуацията с COVID, по думите му, е "шок за всички нас - страх, объркване, не усещахме какво ни се случи".

"Този филм много ми помогна да изляза от това състояние. Знаех, че ще го снимаме тази година или никога вече. Не знаех дали някой няма да се разболее, пазим актьорите като писани яйца да не би някой да се разболее", казва той за ситуацията и описва екипа си като титани, без които не би се справил.

Днес той коментира не само работата си, а и продължаващите протести у нас, включително мълчанието на интелектуалците, или поне на повечето от тях, породено от зависимости и финансиране.

"Българските интелектуалци е крайно време да осъзнаят, че ако някой ги финансира, те не трябва да му целуват ръка. Те са финансирани, защото са много добри. Те не трябва да се кланят и целуват ръка на тези, които им дават финанси. Хора, не сте длъжни. Това, че някой ви е дал грант или стипендия не означава, че трябва да споделяте неговите политически възгледи", обърна се Тео Ушев към тях в интервю за bTV.

За протестите той казва, че ги подкрепя, че му се е искало да бъде по-често на площада, но е успял да се присъедини само към два от тях.

"Няма лош протест, особено тези, които са за принципни неща, които напълно подкрепям.

Това, което не ми хареса, е че има много стари муцуни, които търсят реванш, търсят да изтупат праха от измърсения си имидж, да ги яхнат и да се опитат да се върнат на бял кон. Жалко е, не им прави чест. Те са направили много мръсотия, съсипали са много България, за са се появяват отново. Навредиха на протестите колкото никой друг.

Жалко за младите хора. Имаше една добра енергия, един хъс, които се страхувам, че може да изчезнат", казва Ушев.

Убеден е, че "с магическа пръчка няма да стане", че "трябва да работим, да протестираме всеки ден. Само така няма да ни се налага да изриваме отново, начисто корупцията".

Според него правителството много е допринесло да ескалира протестът, защото "от самото начало те се държаха абсолютно неадекватно. Те можеха да се държат просто по-възпитано и по-нормално, а се държаха, сякаш защитаваха Краля Слънце. Всички беди, които им се струпаха, те сами си ги направиха".

Казва, че лично той протестира против корупцията.

"Аз протестирам против корупцията. България е най-корумпираната държава от всички, в които съм бил. Навсякъде има корупция, но там поне е в нормални размери. Тук е повсеместна. Виждаш как за едно нещо, за което са взели едни пари, 10% от тях са инвестирани, 90% са откраднати. Навсякъде по света е обратното - 90% са инвестирани, 10% са откраднати.

Тук за един месец видях повече луксозни коли, отколкото съм виждал за 20 години в Канада. Това не е получено с усилен труд, денонощен, а с кражби".

На тезата, че няма кой да дойде след ГЕРБ отговаря: "Разбира се, че има кой да дойде. Аз, ако мина по площада, за 10 минути ще събера поне 10 човека, които ще вършат повече работа от тези, които ни управляват в момента. Това са пълни глупости. Проблемът е със старите муцуни, които се опитват да се набутат. Може да има два, три пъти предсрочни избори, но накрая ще се намери".

Въпреки всичко Тео Ушев споделя, че в България се чувства най-добре.

"Тук са приятелите ми, чувствам го като родина, никой не може да го замести. Може да е по-удобно да се работи в чужбина, но това е място, което смятам, че е мой дом", казва той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини