14 °C

УНСС стартира академичната година в Хасково с уникална за Балканите специалност

  УНСС стартира новата си учебна година в Регионалния център за дистанционно обучение в Хасково с уникална специалност за Балканите-“Управление на миграционните процеси“.

  За момента в зимния семестър се обучават дистанционно 546 студенти, като от тях първокурсниците са 165-123 бакалаври в специалности са Мениджмънт и администрация, Счетоводство и контрол, Икономика и 45 в магистърските програми по Счетоводство и контрол, Бизнес администрация, Икономика на човешките ресурси.

  Центърът влиза в тазгодишния академичен цикъл, освен с набор от нови студенти, и с нов директор-професор д-р Надя Миронова, която приветства студентите и гостите-представители на местните и регионални власти, на бизнеса.

  Академичната година в Хасково откри ректорът на УНСС проф.д-р Димитър Димитров. Част от новите студенти присъстваха в аулата, а останалите участваха онлайн през платформата Тиймс, в която церемонията беше излъчена официално.

  Проф. Димитров отбеляза пред присъстващите предизвикателствата на предстоящата учебна година в условията на здравна пандемия и подчерта, че образователният процес ще продължи в „интересни времена“ и за преподавателите, и за студентите. „Трябваше да преминем през миналата учебна година бързо към нов начин на обучение. Буквално за дни преминахме изцяло на онлайн обучение, от присъствените във вируталните зали. 20 000 студенти и 1000 преподаватели се обучаваха през целия втори семестър на миналата учебна година онлайн. В последствие много процеси и по кандидатстването бяха оптимизирани и и минаха в интернет средата. За първи път се проведе и кандидат-студентски изпит онлайн с използването на изкуствен интелект.“, посочи той. Към студентите се обърна с пожелание за успешен старт на учебната година и подчерта, че те са част от стотния випуск на УНСС, който през 2020 -та година отбелязва своя юбилей от основаването си. Авторитетнното учебно заведение е създадено през 1920 година от проф. Стефан Бобчев- основател и първи ректор на УНСС.

  Заместник-областният управител на Хасково Митко Петров подчерта в приветствието си на церемонията по откриването на академичната година, че Центърът за дистанционно обучение на УНСС в Хасково е всъщност „център за подмладяване на областта“.

  Ресорният заместник-кмет по образованието в община Хасково Мария Вълчева, която е възпитаник на Центъра на УНСС тук, пожела на студентите да се учат, да бъдат критични и да предлагат решения при своето професионално израстване, на които местната власт да има повод да откликва в сътрудничество.

  Поздравителен адрес за старна на учебната година изпрати и кметът на Димитровград Иво Димов.

  1/3 от студентите, които се обучават в учебната структура в Хасково са от региона на Кърджали.

  На официалната церемония днес присъства и кметът на Кърджали Хасан Азис. „Все повече се говори за Европа на регионите и в този смисъл със своя децентрализиран подход през последните десет години и създаването на Регионалния център в Хасково, УНСС изпревари новата философия на европейския път на развитие. В тази връзка, за нас, като представители на местната и на регионалната власт, на местните фирми и икономика, на местните общности, изключително важно е образованието да бъде достъпно. Това е така, защото все повече усещаме, че има желание за образование, но има и необходимост от образовани хора. В същото време обаче има нужда и от рефреш на образованието, защото завършилите преди 15-20 години имат нужда от придобиването на нови знания и умения, на нови методи, включително и за управлението“, посочи Кметът Хасан Азис, като изтъкна ползата от новите подходи, които се прилагат в Регионалния център на УНСС.

  Сред гостите беше и председателят на Хасковската-търговско промишлена палата Янчо Янев, който преди официалната церемония сподели, че чрез търговските ни аташета и партньорите си в различните държави, организацията разпространява възможностите за дистанционно обучение на РЦДО-Хасково, и вече има проявен интерес от чуждестранни студенти.


  Проф.д-р Надя Миронова: Развитието на регионалния център за дистанционно обучение ще превърне Хасково в университетски град

  -Проф.Миронова, учебната година в Центъра за дистанционно обучение на УНСС в Хасково тръгвате с летящ старт тази година. Направихте заявка за обособяването но Университетски център в Хасково, как ще се случи това?

  -Получаваме разбирането, подкрепата и мотивацията, както от местните власти на регионите на Хасково и Кърджали, така и в лицето на бизнеса наистина да направим един университетски център. Това означава не просто да обучаваме студенти, а да дадем на младите хора от региона реален достъп до академичния и културния живот живот на УНСС, като ги интегрираме в университетската студентска общност. Направени са и първите стъпки в тази посока. В сътрудничество с директорите на местните училища сме изработили план, в който е залегнало изнасянето на открити лекции на наши преподаватели пред завършващи средното си образование ученици, както и открити дискусии между нашите студенти и гимназистите.

  Амбицията ни е не просто да развиваме Центъра за дистанционното обучение във вида, в който е познат на местната общност и на студентите, а и да го превърнем в университетски център, така че Хасково да се превърне в университетски град. Дистанционното обучение преминава изцяло онлайн, както е по дефиниция навсякъде по света. Което пък означава, че независимо къде се намира студентът -в Ню Йорк, в Техеран или в Хасково, той има абсолютен равен достъп до учебните ресурси, до учебния процес и получава персонализирано обучение. Това е и в резултата на целенасочената политика, провеждана от ректорското ръководство на университета за модернизация на образованието в университета. УНСС в момента влага сериозен ресурс, както организационен, така и финансов в обогатяване на материалната база и разширяването на технологичните възможности -в техническото обезпечаване на едно модерно дистанционно обучение, което за нас е следващ етап в модернизацията и повишаването на качеството в дистанционното обучение.


  -В този ред на мисли, смятате ли, че чрез предоставянето на тези възможности ще има повече българи в чужбина, които ще предпочетат да завършат образованието си в българския университет?

  -Силно се надявам на това и смятам, че има абсолютна предпоставка за такова очакване, тъй като ученето на роден език има много предимства. Освен това, нашият университет, като част от мрежата на седем европейски университета, дава абсолютно равнопоставена и равноправна, синхронизирана с европейските образователни програми диплома. Така или иначе и към този момент УНСС е част от образователното европейски пространство и дипломата от нашия университет е валидна, ние участваме във всички международни спогодби за признаване на кредити и образователни програми.


  -В Хасково стартира съвсем нова магистърска програма-Управление на миграционните процеси, появиха ли се желаещи студенти за нея?

  -Тя е единствена на Балканите със сигурност и смятам, че е уникална и за Европа. Вече имаме и първата група студенти, които ще завършат в нея.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ин
   Инж Ганев
   71 -7
   15:01, 18 сеп 2020
   УНСС трябва да бъде закрит, като тотално некадърно и безполезно "учебно" заведение, произвеждащо само плондери под налягане. Момчета и момичета кандидат студенти - не си давайте парите на тези мошеници, ставайте инженери, лекари, мед сестри, учители, строители, архитекти, ветеринари, артисти, в краен случай полицаи, военни или пожарникари, но НИКОГА не учете в това псевдо заведение, срамящо имато Университет !!!
   • Ан
    Ани Стоянова от ливада север
    2 -34
    15:45, 18 сеп 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Търся роби за кланица
    в град ДерКурвенахт
  • 2
   Ни
   Николай
   32 -31
   15:06, 18 сеп 2020
   Аз смятам ,че трябва да има повече университети в Хасково... така се запазват младите хора и интелектуалния капацитет остава в града ни.... Успех желая на студентите..... Сега ще има дежурния хейт. Но преди да пишете глупостите си,помислете за това,че без образования няма прогрес.....
   • До
    Доню
    56 -2
    15:13, 18 сеп 2020
    Николай, съгласен съм да има Университети в Хасково, макар, че сме вече 45 000 човека, както и да е. Но да са истински, а не мошенници като УНСС-то. То в Икономическия техникум в Хасково се подготвят по добри специалисти счетоводители. И каква е тая нова специалност - за миграционните процеси, пълна измислица , за да си дават хората парите на тези мошенници !
   • Ам
    АмериканскиХойКосмат
    1 -1
    03:42, 19 сеп 2020
    Завършил съм 2 висши , имам 3 патента ,
    владея народен занаят
    и все още се смятам за прост раб божи
    ......
    В Хасково си бях миналата година и видях 99.9999 % още по-прости хора от мен :))
    ...
    Най-интелигентните бяха младите майки от Махалата , родили деца в Германия и
    харчещи в Мутристана :))
  • 3
   Ад
   Адвоката
   59 -3
   15:07, 18 сеп 2020
   Ганев, забрави да споменеш и юристи, но само да учат в СУ. Другото също е въздух под налягане. Иначе съм съгласен с тебе - УНСС е нужен само за некадърниците, на които им трябва диплома за висше образование
  • 4
   До
   Доню
   52 -4
   15:15, 18 сеп 2020
   Унесесету произвежда само кухи лейки чиновници за съответно също толкова кухата и тъпа държавна администрация, за да могат да чукат по цял ден пасианси !!!
  • 5
   Ст
   Стоянов
   45 -3
   15:25, 18 сеп 2020
   Жалко за децата и родителите им дето си хвърлят парите на вятъра. Ама така е като търсат на хляба мекото в средата. Щото и магаре да влезе в унссту ще излезе пишман икономист. Ама иначе за инженери, лекари, юристи се иска яко учене, а пък на мамините синчета не им се учи.
  • 6
   Бя
   Бял хакер
   43 -2
   15:33, 18 сеп 2020
   Ставайте програмисти, не си губете времето в измислени специалности в унсс
  • 7
   Би
   Бисеров
   26 -6
   15:52, 18 сеп 2020
   Аз ще ставам протестът. Там е парата сега. Божков плаща. Не ми трябва УНСС.
  • 8
   Ше
   Шекера
   28 -3
   15:58, 18 сеп 2020
   Ставайте, каквито искате, само не в измисленото унсс. Да ви кажа под секрет в денталната медицина е голямата пара.
  • 9
   Ко
   Кондю
   26 -4
   16:01, 18 сеп 2020
   Препоръчвам ви музикалната академия - специалност цигулка и акордеон. По една сватба на месец ви трябва и щракаш с пръсти. Само не в икономическото, тотална щета !
  • 10
   Ха
   хаха
   2 -22
   16:07, 18 сеп 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 11
   Ис
   Историк
   23 -4
   16:14, 18 сеп 2020
   В БГ са необходими няколко Университета с филиали в областните градове. Всякаква измет като унсс, югозападен, нов бг университет и прочее свободни "университети" са пирамиди, източващи парите на наивниците и даващи фалшиво самочувствие на младежите, които след като станат "икономисти" най много да работят като бармани, а по засуканите икономистки ще се реализират в по платени древни браншове. Що се отнася до предния смешко ще му кажа, че Хасково нищо няма да загуби, ако унсс филиалът се закрие тук. По добре да се открият филиали на ТУ.
  • 12
   Сп
   Специалист по въпроса
   8 -1
   16:56, 18 сеп 2020
   Най- тъпото е да си купуваш диплома за "вишу" образование. Много по полезно , практично и целесъобразно е да специализираш за "заварчик на аргонови заварки" заплата от 1500 лева нагоре, специалист по "куло кранове " в строителството - за по-малко от 1200 лева не се качва в клетката, Електротехник специалист по електро инсталации - не падат под 1200 лева, за компютърните специалисти изобщо няма да коментирам ДОБРИТЕ майстори на запад ги лапат като топъл хляб и почват от 10000 евра нагоре на месец. Така , че мили младежи и девойки, не робувайте на остарелите мераци на родителите Ви за "вишу" образование , а се ориентирайте навреме и бързо. Преди 30 години карах в София 40 дневен курс за менажери. Девиза на курса беше " НЕ ГОЛЕМИТЕ РИБИ ИЗЯЖДАТ МАЛКИТЕ , А БЪРЗИТЕ ИЗЯЖДАТ БАВНИТЕ"- така че побързайте.
  • 13
   Чо
   Чорбанов
   7 -1
   17:04, 18 сеп 2020
   Всичко що е тъпо,просто и некадърно завършва подобни "висши"учебни заведения .Някой знае ли,че в Харманли има филиал на бургаския свободен.Как си представяте завършил в Харманли висше образование и след това да заеме висок държавнически пост.
  • 14
   Га
   Гаржу, Паржу и Компанията
   9 -1
   18:07, 18 сеп 2020
   Дайте и на Станко Кмета една диплома в калабалъка, да ни му са смей куцо, кьораво и сакато, че няма висше.
  • 15
   Де
   Дериозно ли
   1 -1
   22:40, 18 сеп 2020
   Наистита ли в Харманли има филиал?
  • 16
   За
   Запознат
   3 -1
   08:32, 19 сеп 2020
   Абсолютно безполезно учебно заведение. Никакво образование не получават. Всичко е формално , направено за пари.Не си губете времето и парите. Няма да научите нищо. Над 10 завършили този т.нар ВУЗ са минали през фирмата ми. Нииищо. Не знаят основни неща.Преподавателите си прибират парите . Има един куп държавни служители , които го завършват , за да вземат диплома и да растат кариерно.Една голяма фасада.

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  22 окт 2020
  Последни новини