Местан иска отлагане на делото за катастрофата при която загина бебе, адвокатът му не е получил материалите за процеса

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан се оплака, че още не е получил материалите по делото за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, и обяви, че това ще стане причина адвокатът му да поиска отлагане на процеса от съда в Кърджали.

"Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15 септември първо разпоредително дело за катастрофата от 14.04.2019 г.", се казва в позиция на Местан, изпратена до медиите.

Той посочва, че два дни преди заседанието на съда защитата му все още не е получила препис-извлечения от делото освен двете експертизи и тя няма представа за съдържанието на останалата част от обвинителния акт. "Утрешният ден е последната възможност евентуално да ни се предоставят дължимите по закон материали. Предвид на техния обем е практически невъзможно защитата да се запознае с тях за по-малко от един ден, дори само като процес на четене, камо ли да изгради становище по въпросите от обхвата на разпоредителното заседание", казва Местан. Той добавя, че преди близо 3 седмици защитата му е депозирала изрично искане да получи копие от материалите, а през това време адвокатът му е бил е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжния съд в Кърджали. В петък (11.09.) пък от деловодството лично уверили Местан, че ще направят необходимото до края на деня да получи препис-извлеченията.


Лютви Местан заявява, че няма вина и че е трябвало да бъде привлечен не като обвиняем, а като потърпевш свидетел по делото. "Засега ще се въздържа от подробности и оценки за прокурорския произвол и репресии, на които съм подложен вече година и половина. Истините за поръчковите действия на прокуратурата, за пренебрегването на реални факти и обстоятелства, от една страна, и манипулирането им, от друга, и дори за граничещото с престъпление измисляне на други "факти" ще ги представя на специална пресконференция", казва той.

Лютви Местан е обвинен за катастрофата от миналата пролет в района на кърджалийското село Загорско. Според прокуратурата той е отнел предимство на автомобил, а след сблъсъка загина бебе на 6 месеца. Бащата на детето, шофирал другата кола, също е привлечен под отговорност в процеса. Делото е над 1200 страници, разпределени в 12 тома, а до гледането му се стига, след като прокуратурата веднъж удължи разследването.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини