Театърът в Кърджали с поздравления за юбилея от най-високо място

  Днес Театрално -музикален център в Кърджали отбелязва 60 години от своето създаване.Той получи много поздравления за юбилея,част от които публикуваме:

  ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА КОНВЕНЦИЯ

  Честита 60-а годишнина, Театрално-музикален център – Кърджали!

  Скъпи г-н Бочуков,

  Скъпи колеги и творци от Театрално-музикален център – Кърджали,

  Скъпи приятели на театъра,

  Искам да Ви поздравя от името на Европейската театрална конвенция, европейската мрежа на обществени театри, екипа й и нейния Борд на директори, за 60-ата годишнина на Театрално-музикален център – Кърджали.

  Само преди няколко месеца Вие взехте решение да се присъедините към Европейската театрална конвенция като първия в историята български театър, член на нашата европейска мрежа.

  Вярвам, че това е било решение, опиращо се на истинското желание на хората, създаващи театър в Театрално-музикален център – Кърджали, да се свържат с партньори от цяла Европа и вашият труд да се включи в международната карта на изкуствата. Не можехме тогава да предвидим онова, което носеха месеците напред и колко важна ще бъде солидарността, която е в сърцевината на работата на Европейската театрална конвенция, когато театрите трябваше да се затворят и всички пътувания да бъдат отменени по време на пандемията от "Ковид-19".

  Тъй като в момента отново отваряме все повече от залите си из Европа, трябва да наблегнем на факта, че театърът е съществена част от европейското културно и езиково многообразие и че съвременното творчество е основното условие при насърчаването на това многообразие за запазване и засилване на европейското културно наследство. Като представители на най-жизнената от формите на изкуството, ние се стремим да стигнем до по-широка и по-разнообразна публика, предлагайки сцените си на едно открито и обхватно европейско общество. Съвместната ни работа трябва поради това да се базира на принципа на творческата свобода на изразяване и демократичните европейски ценности на равенство, търпимост, липса на дискриминация и солидарност, както и да се ангажираме със сложното си настояще, за да създадем бъдещето.

  Тръгвайки по този път заедно с Театрално-музикален център – Кърджали, чрез нови отношения, обмен и бъдещо сътрудничество е чудесен подарък, който сте направили на себе си и на нас!

  (подпис)

  СЕРЖ РАНГОНИ

  ПРЕЗИДЕНТ НА БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ТЕАТРАЛНА КОНВЕНЦИЯ,

  ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА "ТЕАТЪР ДЬО ЛИЕЖ", БЕЛГИЯ

  УВАЖАЕМИ Г-Н БОЧУКОВ,

  СКЪПИ ТЕАТРАЛИ,

  Вече 60 години театърът в Кърджали е жив организъм, който диша с устрема и възторзите на публиката. Очарова и вдъхновява, разбулва творчески тайни и кара зрителите да заобичат завинаги аромата на магията зад завесите. Казват, че вие, които проповядвате в храма на Мелпомена, сте богоизбрани, защото имате очи за невидимото и правите света по-смислен, по-разбираем и по-поносим за нас, обикновените зрящи. Изкуството, според Ницше, ни е дадено, за да не ни убие реалността. Животът ни е пълен със срещи и сбогувания, със заклинания и откровения, с утопии и мечти. А на сцената те оживяват и узряват, придобиват форма и цвят  и изпълват сетивата ни с наслада. Няма друго тайнство, което да ни прави по-добри, по-искрени, по-прозрачни от светлината.

  Честит юбилей! Бъдете верни на емоцията, на дързостта и мъдростта, на избора да пресъздаваш, да споделяш дарованието си и да възпитаваш у другите вкус към красивото. Вие сте духът, който властва над материята. Бъдете здрави, усмихнати, откровени, съпреживяващи и посветени на магията, наречена театър.  Не спирайте да мечтаете, да преобразявате света и да го правите по-съвършен! 

  ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

  ДО

  Г-Н ГЪЛЪБ БОЧУКОВ

  ДИРЕКТОР НА

  ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР 

  КЪРДЖАЛИ

   

  Уважаеми г-н Бочуков,

  Уважаеми госпожи и господа,

  За мен е чест да ви приветствам по повод 60 години от създаването на театъра в Кърджали!

  От 1960 г., когато е създаден Държавен театър „Димитър Димов” с три творчески формации - естрада, драма и кукли, до днес с таланта на именитите си създателии техните наследницитеатърът продължава дадоказва, ченищонеможедазаменинепосредственотосъприкосновение с великитеобразцинасцената. Вярвам, че самохора, истински отдаденинаизкуството, могатдасъздадатдраматургичнишедьоври и даобогатятвеликолепнатаактьорска и режисьорскашкола, с коятоБългариязаслужено сегордее.

  Сценатанатозихрамнаизкуството е онзиамвон, откъдето и днессякашощечувамегласовете наИван Йосифов, Михаил Николов, Иван Петровски, Ана Лазарова, Минка Монева, Йорданка Шопова, Господин Везирев, Лозан Шопов, Асина Янчева… Оттукцелипоколениянезабравимимайсторинадраматичнотоизкуство - актьори, режисьори, художници, превъплъщаватсвоите виждания иидеализапрекрасното и възвишеното в живота.Щастлив съм, че иднестехнитеучениципродължаватдараздават без остатък таланта си на благодарната кърджалийска публика.

  Големият Димитър Димов казва, че „Истинскотощастиеидва, когатодушатапочнедатрепти в съзвучие с външниясвят“.Пожелавам наекипа на театъра да продължи да търси това съзвучие и с талант и вдъхновение да намира синхрон със своите зрители, с които заедно да изживяват щастливите артистични мигове.

  Защото съм убеден, чеколкотоповече един творецдава от себе си, толковаповечеоставазабъдещитепоколения. Ираздавайкибезостатъкталантаси, Виесъздаватестворческитесипревъплъщения хармонията, която прави света ни по-смислен и по-красив.

  Честит юбилей!

  юли, 2020 г.

  БОИЛ БАНОВ

  Министър на културата

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Случаен виц

  Последни новини