25 °C

Театърът в Кърджали с поздравления за юбилея от най-високо място

  Днес Театрално -музикален център в Кърджали отбелязва 60 години от своето създаване.Той получи много поздравления за юбилея,част от които публикуваме:

  ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА КОНВЕНЦИЯ

  Честита 60-а годишнина, Театрално-музикален център – Кърджали!

  Скъпи г-н Бочуков,

  Скъпи колеги и творци от Театрално-музикален център – Кърджали,

  Скъпи приятели на театъра,

  Искам да Ви поздравя от името на Европейската театрална конвенция, европейската мрежа на обществени театри, екипа й и нейния Борд на директори, за 60-ата годишнина на Театрално-музикален център – Кърджали.

  Само преди няколко месеца Вие взехте решение да се присъедините към Европейската театрална конвенция като първия в историята български театър, член на нашата европейска мрежа.

  Вярвам, че това е било решение, опиращо се на истинското желание на хората, създаващи театър в Театрално-музикален център – Кърджали, да се свържат с партньори от цяла Европа и вашият труд да се включи в международната карта на изкуствата. Не можехме тогава да предвидим онова, което носеха месеците напред и колко важна ще бъде солидарността, която е в сърцевината на работата на Европейската театрална конвенция, когато театрите трябваше да се затворят и всички пътувания да бъдат отменени по време на пандемията от "Ковид-19".

  Тъй като в момента отново отваряме все повече от залите си из Европа, трябва да наблегнем на факта, че театърът е съществена част от европейското културно и езиково многообразие и че съвременното творчество е основното условие при насърчаването на това многообразие за запазване и засилване на европейското културно наследство. Като представители на най-жизнената от формите на изкуството, ние се стремим да стигнем до по-широка и по-разнообразна публика, предлагайки сцените си на едно открито и обхватно европейско общество. Съвместната ни работа трябва поради това да се базира на принципа на творческата свобода на изразяване и демократичните европейски ценности на равенство, търпимост, липса на дискриминация и солидарност, както и да се ангажираме със сложното си настояще, за да създадем бъдещето.

  Тръгвайки по този път заедно с Театрално-музикален център – Кърджали, чрез нови отношения, обмен и бъдещо сътрудничество е чудесен подарък, който сте направили на себе си и на нас!

  (подпис)

  СЕРЖ РАНГОНИ

  ПРЕЗИДЕНТ НА БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ТЕАТРАЛНА КОНВЕНЦИЯ,

  ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА "ТЕАТЪР ДЬО ЛИЕЖ", БЕЛГИЯ

  УВАЖАЕМИ Г-Н БОЧУКОВ,

  СКЪПИ ТЕАТРАЛИ,

  Вече 60 години театърът в Кърджали е жив организъм, който диша с устрема и възторзите на публиката. Очарова и вдъхновява, разбулва творчески тайни и кара зрителите да заобичат завинаги аромата на магията зад завесите. Казват, че вие, които проповядвате в храма на Мелпомена, сте богоизбрани, защото имате очи за невидимото и правите света по-смислен, по-разбираем и по-поносим за нас, обикновените зрящи. Изкуството, според Ницше, ни е дадено, за да не ни убие реалността. Животът ни е пълен със срещи и сбогувания, със заклинания и откровения, с утопии и мечти. А на сцената те оживяват и узряват, придобиват форма и цвят  и изпълват сетивата ни с наслада. Няма друго тайнство, което да ни прави по-добри, по-искрени, по-прозрачни от светлината.

  Честит юбилей! Бъдете верни на емоцията, на дързостта и мъдростта, на избора да пресъздаваш, да споделяш дарованието си и да възпитаваш у другите вкус към красивото. Вие сте духът, който властва над материята. Бъдете здрави, усмихнати, откровени, съпреживяващи и посветени на магията, наречена театър.  Не спирайте да мечтаете, да преобразявате света и да го правите по-съвършен! 

  ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

  ДО

  Г-Н ГЪЛЪБ БОЧУКОВ

  ДИРЕКТОР НА

  ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР 

  КЪРДЖАЛИ

   

  Уважаеми г-н Бочуков,

  Уважаеми госпожи и господа,

  За мен е чест да ви приветствам по повод 60 години от създаването на театъра в Кърджали!

  От 1960 г., когато е създаден Държавен театър „Димитър Димов” с три творчески формации - естрада, драма и кукли, до днес с таланта на именитите си създателии техните наследницитеатърът продължава дадоказва, ченищонеможедазаменинепосредственотосъприкосновение с великитеобразцинасцената. Вярвам, че самохора, истински отдаденинаизкуството, могатдасъздадатдраматургичнишедьоври и даобогатятвеликолепнатаактьорска и режисьорскашкола, с коятоБългариязаслужено сегордее.

  Сценатанатозихрамнаизкуството е онзиамвон, откъдето и днессякашощечувамегласовете наИван Йосифов, Михаил Николов, Иван Петровски, Ана Лазарова, Минка Монева, Йорданка Шопова, Господин Везирев, Лозан Шопов, Асина Янчева… Оттукцелипоколениянезабравимимайсторинадраматичнотоизкуство - актьори, режисьори, художници, превъплъщаватсвоите виждания иидеализапрекрасното и възвишеното в живота.Щастлив съм, че иднестехнитеучениципродължаватдараздават без остатък таланта си на благодарната кърджалийска публика.

  Големият Димитър Димов казва, че „Истинскотощастиеидва, когатодушатапочнедатрепти в съзвучие с външниясвят“.Пожелавам наекипа на театъра да продължи да търси това съзвучие и с талант и вдъхновение да намира синхрон със своите зрители, с които заедно да изживяват щастливите артистични мигове.

  Защото съм убеден, чеколкотоповече един творецдава от себе си, толковаповечеоставазабъдещитепоколения. Ираздавайкибезостатъкталантаси, Виесъздаватестворческитесипревъплъщения хармонията, която прави света ни по-смислен и по-красив.

  Честит юбилей!

  юли, 2020 г.

  БОИЛ БАНОВ

  Министър на културата

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини