Размирици в Малмьо след антиислямска акция. Швеция обяви Расмус Палудан за персона нон грата

Швеция забрани на лидера на датска крайнодясна партия Расмус Палудан, известен с антиислямските си провокации, да влиза на шведска територия за срок от две години, понеже поведението му може да представлява "заплаха за фундаменталните интереси на обществото", предаде Франс прес.

"Подозираме, че той ще извърши закононарушение в Швеция", заяви вчера Кале Першон, говорител на полицията в Малмьо.

Палудан, лидер на партията "Страм курс ("Твърда линия"- Stram Kurs на датски), възнамеряваше да пристигне вчера в Малмьо, Южна Швеция, за да организира антимюсюлманска демонстрация, по време на която да бъде изгорен коран. Според полицията той предварително депозирал молба за разрешение, който била отхвърлена с мотива, че не може да бъде гарантирана нито неговата сигурност, нито сигурността на минувачите или контрапротестиращите. Датчанинът въпреки това се опитал да пристигне в града, но бил арестуван в Лернакен, близо до Малмьо. Според полицията фактически той е нарушил забраната да влезе в Швеция, което представлява мотив за експулсирането му.

Палудан реагира във Фейсбук със следното послание, съпроводено с три емотикона "плача от смях": "Върнат от Швеция със забрана за влизане за 2 години. Обаче насилници и убийци винаги са добре дошли".

Негови симпатизанти в Малмьо все пак се събраха вчера на демонстрация, по време на която бяха арестувани трима души, заподозрени в подстрекаване на расова омраза, съобщиха местни медии.

Вечерта в Малмьо избухнаха безредици, с хвърлени предмети срещу полицаи и подпалени гуми, след като около 300 души се събраха, за да протестират срещу антиислямските прояви, на същото място, където по-рано през деня десни екстремисти изгориха корана. Според в. "Афтонбладет" няколко антиислямски акции е имало вчера в града, включително трима мъже подритвали помежду си свещената книга на един площад.

Впоследствие тримата били арестувани за подстрекаване към омраза срещу религиозна група, предаде Асошиейтед прес, като се позова на шведската полиция.

Тя съобщи още, цитирана от ДПА, че други петнайсетина човека били задържани за кратко. Няколко полицаи са пострадали леко.
Полицията е успяла да възстанови реда в Малмьо рано тази сутрин.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    00:00, 31 авг 2020
    Хората арестувани, маймуните на свобода. Новата политика на ЕС.
    • Пр
      преди време
      1 0
      03:59, 31 авг 2020
      Същите гейтаци от Швеция размахваха на България пръст за интеграция на циганите. Сега е нужно да се извика шведският посланник в България и да му се обясни че това което вършат не е европейско. Единствено с техните камъни по техните глави. Само тогава ще разберат коллко са прости. Европа е една сбирщина без бъдеще. Нещо като да отворите всички врати на зоопарка и всички животни да живеят заедно. Резултата е ясен
Последни новини