Тийнейджър погълна карфица без да знае и тя се заби в сърцето му

Болката в гърдите на тийнейджър имаше изненадваща причина - в сърцето му имаше забита карфица.

Младежът дори не забелязал, че е погълнал карфица. Затова било изненада за всички, когато няколко дни по-късно лекарите я открили на много необичайно място - сърцето му.

17-годишният младеж отишъл в спешното отделение заради болки в гърдите в продължение на три дни, според доклад за случая, публикуван в The Journal of Emergency Medicine. Болката била остра, откъм гърба му и по-лоша, когато лежи или диша дълбоко.

Резултатите от електрокардиограмата (ЕКГ) били необичайни и лекарите се притеснявали, че пациентът има перимиокардит или възпаление на сърдечния мускул и околните мембрани. Лабораторните тестове също показали, че тийнейджърът има повишени нива на протеини в кръвта си, което може да показва сърдечно нараняване.

КТ на гърдите му показва, че има "линеен метален чужд" предмет в сърцето му, се казва в доклада. Обектът бил дълъг около 3,5 сантиметра и стърчал от дясната камера на сърцето или долната дясна камера на сърцето, която изпомпва кръв към белите дробове.

Първоначално тийнейджърът казал на лекарите, че не е поглъщал чужди тела и не е получавал физическа травма в гърдите си. Но в по-късно интервю той съобщил, че шие дрехите си и понякога държи в устата си карфици. И все пак той твърдял, че не знае, че е погълнал карфица.

Оперирали младежа, за да отстранят предмета, който наистина се оказал карфица.

Лекарите смятат, че карфицата е мигрирала директно от стомаха в сърцето му, но може да е мигрирала от друго място по стомашно-чревния тракт, например от хранопровода или от тънките черва, казва пред Live Science д-р Бони Матюс, професор по педиатрия в Медицинския център UMass Memorial  в Уорчестър, Масачузетс.

За щастие, тийнейджърът се е възстановил след операцията и "няма усложнения, доколкото знам", казва Матюс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини