Въглероден диоксид от земната мантия предизвикал част от земетресенията в Италия?

Сеизмичната активност в Италия може би се дължи отчасти на  натрупан под повърхността въглероден диоксид.

Апенинините бяха засегнати от няколко разрушителни земетресения през последните години, включително трусът от 6.3 по Рихтер в град Акуила през 2009. Дългосрочно наблюдение върху естествените емисии на въглероден диоксид в района разкрива, че освобождаването на газа съвпада с най-големите земетресения.

Това откритие подсказва, че издигането на въглероден диоксид към земната повърхност може да промени налягането по протежението на разлома и да предизвика земетресение.

Земята освобождава въглероден диоксид когато тектонични сили разтопят карбонатни скали в мантията. Газът се надига, събира се в джобове под налягане в земната кора, и се просмуква в подпочвените води, захранващи извори на повърхността. Предишни изследвания сочат, че въглеродният диоксид се освобождава от земята в сеизмично активни точки. Но без дългосрочна статистика за въглеродните емисии в земетръсните зони, никой не знаел със сигурност каква е връзката между въглеродните емисии и земетресенията.

Между 2009 и 2018 учените измерили съдържанието на въглерод в изворните води, захранвани от водоносен хоризонт, близо до епицентъра на земетресението в Акуила, който пък бил разположен върху въглероден резервоар в земната кора.

Изследователите открили, че ръстът във въглеродните емисии съвпада със силните земетресения. Когато регионът бил засегнат от трус с магнитут 6 по Рихтер, изворите освободили над 600 тона въглероден диоксид на ден. В по-спокойните периоди, изворите освобождавали по около 400-500 тона въглероден диоксид на ден.

Въпреки това, данните не доказват категорично дали повишаващите се стойности на въглероден диоксид причиняват земетресенията или треморът просто освобождава повече CO2 на повърхността.

Постоянният мониторинг на въглеродните емисии около Апенините и други сеизмично активни региони, като Калифорния и Япония, ще разкрие дали издигащия се газ е прекурсор или продукт на земетресенията.

Източник: sciencenews.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини