Караянчева: Днес почитаме една знакова историческа личност, владетелят на Родопите – Момчил юнак

„Днес почитаме една знакова историческа личност, eдин епически герой, владетелят на Родопите – Момчил юнак“. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на официалното откриване на паметник на Момчил войвода – „Родопският цар“ в Златоград.
„Почитаме го не само с думи, а и с този прекрасен монумент, чието изграждане бе плод на съвместните усилия на многобройни български родолюбци – изследователи, културни деятели, общественици, дарители, отбеляза председателят на парламента“, поясни Караянчева. Тя допълни че за нея, като председател на Народното събрание, е чест да бъде патрон на тази патриотична инициатива, чиито двигатели са проф. Николай Овчаров,  проф. Пламен Павлов и, разбира се, местната общност на Златоград.
Днес по думите й повече от всякога, имаме нужда от неоспорими исторически примери, от личности, които са отбранявали българската земя и устоите на държавността.
„Тази година се навършват 675 г от гибелта на Момчил и това е основателен повод да  си припомним неговата пословична неустрашимост, свободолюбив дух и забележителния факт, че той е сред първите европейци, опълчили се срещу ранното османско нашествие на Балканите“, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Тя добави, че той е обаятелна личност, наричан още Родопският цар и закрилник на хората от планината.
„Днес името му е светиня в Родопите, а делата му са легенда и тази легенда подхранва националното ни самочувствие и ни кара да се гордеем със славното си минало и произход“, заяви още председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че този паметник е поредният щрих към профила на Златоград като гнездо на българщината. Тя благодари на всички, които са подкрепили инициативата и са съучаствали в списването на този нагледен урок по родолюбие, на тази спечелена битка на паметта срещу забравата.
Събитието, което е част от културния календар на Община Златоград за 2020 г., е кулминацията на поредица от инициативи, посветени на  „Годината на Момчил юнак“.
Негово високопреподобие Висарион отслужи водосвет на паметника. Поднесени бяха венци и цветя.
На събитието присъстваха кметът на Община Златоград Мирослав Янчев, проф. Овчаров и проф. Павлов, които представиха предисторията на инициативата, председателят на Инициативния комитет Александър Митушев.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бойко
  • 2
    Вс
    Все едно
    7 0
    20:44, 22 авг 2020
    С гащи и без гащи - проста *****!
  • 3
    От
    Отговор
    4 0
    22:23, 22 авг 2020
    Почитайте и народа си , който живее в подтисничество и мизерия проста и нагла Кърджалийска
    пу,ко !
    За да останеш и продължиш да работиш ,след тези думи изречени от наглеца Борисов говори едно,
    че си и нещо друго ......?
  • 4
    3,
    3,14
    1 0
    15:47, 23 авг 2020
    Вместо да се скрие в "дън земята",тя юнаци почита!Нямаш ли малко гордост,бе проста п.....о?Не се ли срамуват децата ти от думите на Б.Б.?
  • 5
    Ка
    Караянчева
    2 0
    21:41, 23 авг 2020
    Тя била оперирана от срам, а операцията-успешна!

Случаен виц

Последни новини