21 °C

България подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани, служили в турската армия по време на Първата световна война

Българската държава подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани служили ,както в Българската,така и в Османската армия по време на Първата световна война/1914-1918 г./.  Страната ни е съюзник с Османската империя и воюва на страната на Централните сили.  

  Запазени са документи за предаването в разпореждане на турското командване на турски младежи от българските територии. Освен родопчани на разположение на командващия турските части Енвер паша са предадени дружини, сформирани от турците в Егейска Тракия и Егейска Македония. В телеграма на главнокомандващия  Българската армия генерал –лейтенант Н.Жеков до командващия Османската армия Енвер паша пише:”Дадено е нареждане да се съберат всички годни за военна служба турци в Македония,Драмско и Гюмюрджинско и се изпратят за попълване на Турската армия.”(1)Телеграмата носи дата 11 март 1917 г.

 По късно заповедта е смекчена. В телеграма на полковник Нойков до турския военен представител при Българската армия за начина на мобилизиране на турското население в Егейска Македония,вече се говори за доброволен принцип при мобилизиране на турските младежи за Османската армия. Турските младежи от Гюмюрджинско, ако се наложи ще бъдат мобилизирани в Българската армия,се казва в документа.(2)

 Българската държава подпомага още от 16 декември 1916 г. семействата на мюсюлманите , служещи в  редовете на нашата армия. Това става ясно от Бързо тайно писмо №5577 от Министерството на войната до Централния комитет за подпомагане на войнишките семейства в което се говори”…за нареждане на министъра на войната да се даде държавна помощ на мюсюлманските семейства,чиито работоспособни членове служат в редовете на армията.”(3)

  По спомени на възрастни жители на Кърджалийско   местни турци са се сражавали  като доброволци в редовете на Османската армия  в епичната битка при Чанаккале. Тук са оставили костите си  родопчани от Кърджалийско. И сега техните потомци с вълнение посещават мемориала.

Георги Кулов

Цитирана литература:

1.Телеграма №5739.,В.Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./,С.,2020,с.,232

2.Телеграма № 7170,В Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./ ,С.,2020,с.,268

3.Бързо тайно писмо №5577,В Сб.,Българо-турски военни отношения…с.,177

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ke
  Kenan Evren
  2 -3
  09:34, 23 авг 2020
  След няколко години пак ще стане така..помаците и турците от Родопите пак ще подпомагат турската армия, наследница на османската... Историята се повтаря, както са казали!

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини