-2 °C

България подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани, служили в турската армия по време на Първата световна война

Българската държава подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани служили ,както в Българската,така и в Османската армия по време на Първата световна война/1914-1918 г./.  Страната ни е съюзник с Османската империя и воюва на страната на Централните сили.  

  Запазени са документи за предаването в разпореждане на турското командване на турски младежи от българските територии. Освен родопчани на разположение на командващия турските части Енвер паша са предадени дружини, сформирани от турците в Егейска Тракия и Егейска Македония. В телеграма на главнокомандващия  Българската армия генерал –лейтенант Н.Жеков до командващия Османската армия Енвер паша пише:”Дадено е нареждане да се съберат всички годни за военна служба турци в Македония,Драмско и Гюмюрджинско и се изпратят за попълване на Турската армия.”(1)Телеграмата носи дата 11 март 1917 г.

 По късно заповедта е смекчена. В телеграма на полковник Нойков до турския военен представител при Българската армия за начина на мобилизиране на турското население в Егейска Македония,вече се говори за доброволен принцип при мобилизиране на турските младежи за Османската армия. Турските младежи от Гюмюрджинско, ако се наложи ще бъдат мобилизирани в Българската армия,се казва в документа.(2)

 Българската държава подпомага още от 16 декември 1916 г. семействата на мюсюлманите , служещи в  редовете на нашата армия. Това става ясно от Бързо тайно писмо №5577 от Министерството на войната до Централния комитет за подпомагане на войнишките семейства в което се говори”…за нареждане на министъра на войната да се даде държавна помощ на мюсюлманските семейства,чиито работоспособни членове служат в редовете на армията.”(3)

  По спомени на възрастни жители на Кърджалийско   местни турци са се сражавали  като доброволци в редовете на Османската армия  в епичната битка при Чанаккале. Тук са оставили костите си  родопчани от Кърджалийско. И сега техните потомци с вълнение посещават мемориала.

Георги Кулов

Цитирана литература:

1.Телеграма №5739.,В.Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./,С.,2020,с.,232

2.Телеграма № 7170,В Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./ ,С.,2020,с.,268

3.Бързо тайно писмо №5577,В Сб.,Българо-турски военни отношения…с.,177

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ke
  Kenan Evren
  2 -3
  09:34, 23 авг 2020
  След няколко години пак ще стане така..помаците и турците от Родопите пак ще подпомагат турската армия, наследница на османската... Историята се повтаря, както са казали!

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини