България подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани, служили в турската армия по време на Първата световна война

Българската държава подпомага семействата на родопчани-мюсюлмани служили ,както в Българската,така и в Османската армия по време на Първата световна война/1914-1918 г./.  Страната ни е съюзник с Османската империя и воюва на страната на Централните сили.  

  Запазени са документи за предаването в разпореждане на турското командване на турски младежи от българските територии. Освен родопчани на разположение на командващия турските части Енвер паша са предадени дружини, сформирани от турците в Егейска Тракия и Егейска Македония. В телеграма на главнокомандващия  Българската армия генерал –лейтенант Н.Жеков до командващия Османската армия Енвер паша пише:”Дадено е нареждане да се съберат всички годни за военна служба турци в Македония,Драмско и Гюмюрджинско и се изпратят за попълване на Турската армия.”(1)Телеграмата носи дата 11 март 1917 г.

 По късно заповедта е смекчена. В телеграма на полковник Нойков до турския военен представител при Българската армия за начина на мобилизиране на турското население в Егейска Македония,вече се говори за доброволен принцип при мобилизиране на турските младежи за Османската армия. Турските младежи от Гюмюрджинско, ако се наложи ще бъдат мобилизирани в Българската армия,се казва в документа.(2)

 Българската държава подпомага още от 16 декември 1916 г. семействата на мюсюлманите , служещи в  редовете на нашата армия. Това става ясно от Бързо тайно писмо №5577 от Министерството на войната до Централния комитет за подпомагане на войнишките семейства в което се говори”…за нареждане на министъра на войната да се даде държавна помощ на мюсюлманските семейства,чиито работоспособни членове служат в редовете на армията.”(3)

  По спомени на възрастни жители на Кърджалийско   местни турци са се сражавали  като доброволци в редовете на Османската армия  в епичната битка при Чанаккале. Тук са оставили костите си  родопчани от Кърджалийско. И сега техните потомци с вълнение посещават мемориала.

Георги Кулов

Цитирана литература:

1.Телеграма №5739.,В.Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./,С.,2020,с.,232

2.Телеграма № 7170,В Сб.:Българо-турски военни отношения през Първата световна война/1914-1918 г./ ,С.,2020,с.,268

3.Бързо тайно писмо №5577,В Сб.,Българо-турски военни отношения…с.,177

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ke
    Kenan Evren
    2 -3
    09:34, 23 авг 2020
    След няколко години пак ще стане така..помаците и турците от Родопите пак ще подпомагат турската армия, наследница на османската... Историята се повтаря, както са казали!
Последни новини