Македонистите си присвоиха и Желязната църква в Истанбул, обявиха я за строена от македонци

Македонистите от Светския македонски конгрес си присвоиха и Желязната църква в Истанбул, като я обявиха за строена от македонци. В статия публикувана на страницата на македонистката организация ОМО Илинден Пирин от 18 август е изразено  становището на ултранационалистическата организация, която насажда убеждението,че независимо от това, че днес Желязната църква „Св.Стефан” е под юрисдикцията на Българската православна църква, един ден тя отново ще се държи от Македонската православна църква.

 В статията се твърди,че Желязната църква е македонска, защото е строена от македонците в Истанбул, с парите на македонските чорбаджии и в нея са служили много македонски епископи. Първоначално църквата била дървена,но гърците я палили, затова македонците поръчали от Австрия желязна църква. В двора й бил погребан според твърденията на македонистите последния дойрански епископ Партений Зографски, което било поредното доказателство,че е македонска,а не българска.

 Като контрапункт на националистическите напъни на македонистите можем да посочим изказването на българския премиер Бойко Борисов при тържественото освещаване на реставрираната църква.

В присъствието на президента Реджеп Таип Ердоган  българският премиер отправи послание,което остана малко страни от медийното внимание. Българският премиер изрично подчерта, че и Истанбул и София са пример за етническа толерантност и пример за подражание. Борисов бе категоричен, че изселническите общности не се ползват за натиск между двете страни. Не се ползва и мюсюлманското население у нас. Нещо повече,те са мост за сигурност и генерират толерантност.

  Светата  литургия в храма бе отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит.Не бяха забелязани македонски епископи,нито македонци,жители на Истанбул.За сметка на това обаче имаше представители на Българската екзархия и българската общност в мегаполиса.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    33
    333
    11 -2
    08:18, 20 авг 2020
    Най-мръсното и най-простото племе в света са македонците.
  • 2
    До
    Дон Бльон
    7 -3
    09:43, 20 авг 2020
    Северномакедонците продължават с откровените лъжи ,хули и подигравки по наш адрес.
    Всички знаем защо това е така - защото Бойко Методиев Борисов-българоубиеца, изпълнява нарежданията на управляващото посолство.
    Марионетката изобщо не реагира на анти-българските изявления. С това доказва, че дори няма нищо Българско в него!
    За пари, за власт, за целуване на определени части от тялото - да, да прави каквото иска - но да не реагираш чисто човешки, да защитиш род и Родина - това е наистина анти-българин.
    Ама иначе се хвали, че бил Български генерал!
    • 66
      666
      1 -2
      14:03, 20 авг 2020
      Прав си!Тази изкуфяла тиква час по-скоро трябва да бъде смачкана и семките изхвърлени, за да не се изрътят от нея нови тиквички- иди.отчета!
Последни новини