Прокуратурата ще пита Борисов за гостите му, а за банкноти и кюлчета ще проверява дали са истински

Около 180 души са минали между 2017 и 2019 г. през правителствената вила "Секвоя" в квартал "Бояна", в която живее премиерът Бойко Борисов. Сред хората, влизали през този период, са служители на охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и други, а прокуратурата разполага със списък на всички имена, предоставен от Националната служба за охрана (НСО), но не всички ще бъдат разпитани по разследването, което започна по случая. "Ще очертаем кръга на свидетелите, след като експертите ни кажат кога са направени снимките [от спалнята на Борисов]", казва в интервю пред "24 часа" един от прокурорите по разследването - Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура.

Проверката започна, след като през юли изтече първо един аудиозапис, а в следващите дни - и няколко снимки от спалнята на премиера. Снимките показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите в него се виждаха и кюлчета. По-късно анонимно до медиите бе изпратено и видео от спалнята и още общо четири записа с глас като на Борисов. За разговорите досега няма официална информация, че са записвани също във вила "Секвоя". Няма потвърждение и, че всички записи и снимки са правени от един и същи човек и са изпращани от един и същи човек.

Досега прокуратурата не беше коментирала разследването, освен че такова се води, няма и информация дали всички записи са присъединени в тази проверка. От интервюто на Бецова се разбира, че тя е само за автентичност на снимките и кой ги е правил, но не и за записите и съдържанието на разговорите. Тя обяснява още, че ще трябва да се установи и дали кюлчетата и банкнотите, които се виждат на снимките, са истински, но не е коментирано ще се изяснява ли произходът им, ако това е така. Не става ясно и дали такива предмети изобщо са били иззети и дали прокуратурата вече е влизала във вила "Секвоя".

Какво проверява и не проверява прокуратурата

От интервюто с Бецова се разбира, че за прокуратурата най-важни по случая са въпросите в кой период са били правени снимките и дали те са автентични, а на второ място стои въпросът кой ги е направил.

По думите й, разследването е образувано на 29 юли (снимките бяха разпространени на 17 юни) и се води за това, че без надлежно разрешително е използвано специално техническо средство за събиране на информация (чл. 339А, ал. 1 от НК). Разследването обаче нямало да се ограничи само и единствено в рамките на този текст от закона, а ще бъдат изяснявани всички въпроси и обстоятелства - например кога са направени снимките и записите, истински ли са и т.н., казва прокурор Бецова.

"Първият е дали снимките са истински, което е задача на техническата експертиза. Тя трябва да установи дали публикуваните фотоси са автентични. Надявам се експертите да кажат кога са направени и дали датите може да бъдат манипулирани, което е изключително важно за разследването", посочва в интервюто пред "24 часа" разследващият прокурор.

По думите й, вторият важен за разследващите въпрос е, ако снимките са истински, кой ги е направил. "Ние няма да призоваваме хората на разпит хаотично, а ще изчакаме експертизата, която евентуално ще посочи датите, на които са направени снимките, за да може да очертаем кръга на хората за призоваване. Ще се водят разпити и за това спазван ли е определеният ред за охрана и достъп в обекта", добави още тя.

Премиерът Бойко Борисов ще трябва да даде показания

"Тримата прокурори (които работят по досъдебното производство - бел. ред.) сме единодушни, че той трябва да бъде разпитан след събирането на множество доказателства, за да може при задаването на въпросите да сме стъпили на някаква база, най-малкото на експертизата, да очертаем времето и да бъдем по-конкретни", казва Бецова в отговор на въпрос кога се очаква да бъде разпитан самият Борисов.

На въпрос как може да се установи дали парите и златото в шкафчето са истински, Бецова обяснява, че по принцип това се установява с експертиза. За нея обаче е необходимо разследващите и експертите физически да разполагат с тези банкноти и кюлчета злато, за да бъдат предоставени за анализ.

"Длъжни сме да съберем доказателствата по определения от закона ред. За да инкриминираме банкнотите и кюлчетата, трябва да сме категорични, че банкнотите са истински, а кюлчетата са от благороден метал. Трябва да кажем колко са. Във всички случаи те трябва да бъдат предоставени физически на експерта, за да даде заключение", посочва Бецова.

От отговора й обаче не се разбира дали такива въобще са иззети, дали ще бъдат физически предоставени на експертите и ако все още не са потърсени - каква е причината за това.

"Само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", обяснява прокурор Бецова.

По случая вече е разпитан и бившият шеф на НСО ген. Красимир Станчев. Бецова посочва, че той е бил доста лаконичен, но е уверил, че ще съдейства на разследващите. Тя не даде информация за показанията му.
Случаят с разпространените снимки стана повод за поредните критики и атаки към службата за охрана, а паралелно с прокурорската проверка в НСО започна вътрешна проверка.

Неофициално разследващи твърдят, че при проверката не са открити данни за нередности или нарушения по отношение на сигурността на Борисов.

От НСО казаха в сряда (19 август) за "Дневник", че са приключили проверката и са предоставили материалите на прокуратурата.

От интервюто с прокурор Бецова не се разбира кога се очаква да бъдат готови експертизите за автентичност.

На една от разпространените в края на юли снимки се виждаше и спящ на спалня мъж, а самият Борисов потвърди, че това е той. Разпространяването на снимките стана повод министър-председателят да даде извънреден брифинг с цялото ръководство на ГЕРБ зад гърба си, на който обяви, че го атакуват с компромат, направен като по учебник на КГБ. Все пак премиерът тогава потвърди, че снимките са от интериора в "Бояна", и предположи заради вида на мокета, че компроматът е отпреди година - по време на подготовката на европейските избори и обяви, че се е срещал там и със съпартийци. Записите той определи като манипулирани.

Евродепутатът Елена Йончева обаче обяви, че експертиза в американска лаборатория на първия разпространен запис (в който се чува, че Борисо заплашва че ще "изгори" и Йончева) е показала, че гласът е на Борисов и че обмисля да подаде сигнал в белгийската полиция. Друга експертиза, поръчана от сайта "Биволъ", показа, че записът не е манипулиран или подправен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ma
    mafia
    12 0
    18:35, 19 авг 2020
    Гешев закриля престъпленията на Шайката.
  • 2
    Сп
    Спасов
    4 0
    10:24, 20 авг 2020
    Тия от прокуратурата, или наистина са много тъпи, прости и юридически неграмотни и като такива неспособни да събират годни доказателства, или всъщност – се правят на луди. Като шефа им – гешев.
    Просто и лесно е, неуважаема прокурорке. Ето защо:
    1.Запитване до Европейската централна банка – дали е печатала банкнотата от 500 Евро, на която се вижда серийния номер.
    Къде е разпределена тази банкнота – т. е. в коя държава. От тази държава – ще се установи в коя търговска банка е попаднала банкнотата. А от търговската банка – ще се установи кое ЮЛ или ФЛ е фактическият получател на банкнотата.
    После е лесно – лицето което е изтеглило банкнотата с останалите пачки, ще ви даде обяснение как тази банкнота се е озовала в чекмеджето на мутрата от Банкя.
    2.Запитване до Централните банки на другите страни от Еврозоната – дали са печатали същата банкнота от 500 Евро, на която се вижда серийния номер. И повтаряте същите действия като по т.1.
    3.В един от сайтовете излезе информация, че по знаците и серийния номер на едно от кюлчетата злато е установено, че кюлчето е произведено от Националната банка на Германия.
    Та, в тази връзка – запитване до Националната банка на Германия – кога е произведено и къде е транспортирано. След това – повтаряте действията като по т.1./както при банкнотата/.
    4.Командировка на екип от прокурори в Дубай и разпит на място на Васил Божков – за 67-те милиона лева, които е дал на владко горанов и мутрата от Банкя.
    5.Арестуване на Бойко, Менда и Владко Горанов!
    Нещо неясно има ли?
    Срок за изпълнение – 3месеца.
    Действайте!
    Защото, в противен случай, ще бъдете изметени от безмилостния гняв на хората.
  • 3
    Ол
    Олег
    1 0
    16:18, 20 авг 2020
    Както попита едно време френския посланик - каква ябълка е прокурор Бецова?
Последни новини