Всеки трети - жертва на измама в интернет

Всеки трети потребител на интернет у нас е бил обект на опит за финансова измама, съобщи пред Дарик радио Георги Димитров от фондация „Право и интернет".

Той допълни, че една пета от хората въобще не знаят, че съществуват подобен род престъпления.
Експертът съобщи, че има и съвсем нов начин за измами в глобалната мрежа: „Това са т.нар. „фалшиви новини", с които се влияе върху цените на акциите и се създава паника на борсовия пазар. Например се изпраща съобщение до стотици милиона потребители, че еди-коя си фирма фалира, те притеснени, че компанията, в която имат акции, ще фалира, започват да продават, но стойността на акциите пада, което със съответни за купуване на различни опции и за купуването на т.нар. „зелено", т.е. на предварително фиксирани цени, се постига при балансирането на пазара. Когато се върнат цените, измамниците печелят огромни средства".

Друг често срещан опит за интернет измама според Димитров са чрез фалшиви сайтове, които подканят потребителите да напишат номера и паролата на банковите си сметки или кредитни карти.

Според Георги Димитров много разпространени са и така наречените нигерийски измами. При тях клиентът получава на електронната си поща писмо от банката, с която работи, с молба да смени паролата и номера на сметката си. Така годишно се източват милиони долари и евро от сметките на наивни хора, твърдят експерти.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини