6 °C

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв.

Между 15 и 16,1 процента ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 година. Това е предвидено в Колективния трудов договор /КТД/, подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на МОН.

От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите са благодарили на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов, че изпълниха поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на управленския мандат.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните - 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите - 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици.

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение /ДТВ/ за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2 процента и не повече от 5,0 процента от годишния размер на средствата за заплати.
КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 процента и не повече от 3,5 процента от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма, информират от МОН.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  А може и заптие :))
  ....
  • Кардинал Ники Ролекса
   ква заплата ще получава - старши учител , директор
   или
   помияр на мутрите към Светия Синод ?
 • 2
  Ва
  Васил Левски
  10 -12
  19:30, 17 авг 2020
  Даскалите работят 7 месеца чисто по половин ден .Повечето даскали работят отгоре отгоре за отбиване на дена! ЗАЩО ТОГАВА СА ЧАСТНИТЕ УРОЦИ!
  • Ан
   Ангел
   8 -4
   20:06, 17 авг 2020
   Ей глупак
 • 3
  Ор
  Орешарски
  2 -1
  20:05, 17 авг 2020
  К_ра ми янко
 • 4
  Ах
  аха
  10 -1
  20:33, 17 авг 2020
  А ХИПЕРАКТИВНАТА директорка Мухла Мухлова на едно училище кога ще я махате еййй. Ало министерството - какво се правите на ударени! Колко хора още трябва да се погребат от ТАЯ МУХЛА, че да я изритате! Направо за съд и затвор е тая мръсница. На цялото и семейство - да се връщат всички мръсотии, който е направила - и на щерката и на внука и на всички останали!
 • 5
  Бе
  безработна магистралчичка
  11 -1
  20:42, 17 авг 2020
  Ако чуете, че някое училище да търси да назначи: Директорка, зам. директор, или "мениджърка" ми пишете... За мен срамна работа няма!
 • 6
  Э
  э
  9 -1
  20:54, 17 авг 2020
  Тия директорки на училища в града защо си мислят, че тези училища са им бащиния! Не стига, че са мръсни нервозни интригантки, с просташко и арогантно държание, ами са и агресивни! Особено една от тях - превърнала е училището в приемна на всякакви частни и бизнес срещи, дружките й идват да пият кафе, цялата й рода се мъкне и като им доскучее си набелязват кого да подиграват и тормозят! Що за директор на училище си да се подиграваш на хора със стаж, да правиш видеоклипове, да правиш театър по телефона и да записваш как се подиграваш и манипулираш, за да се смее компанията! ТОВА Е ДОЛНО И МРЪСНО! ТОВА Е ПОДСЪДНО, НО ОТ ЧАЛГАДЖИЙКИ И ТИКВИ - друго не може да се роди!
 • 7
  Ии
  Ииикк
  11 -2
  21:40, 17 авг 2020
  Защо само на педагогически персонал се вдигат заплатите а помощтният персонал в градините работи за по петстотин лева на месец а им върши повечето работа ало там горе министъра помисли и за тези женици
  • Ре
   Реалист
   4 -5
   22:53, 17 авг 2020
   Защото педагогическият в национален мащаб е голям и е основната опора на ГЕРБ...
   Но, това няма нито да ни изкара образованието от последното място в ЕС, нито да помогне на Толупа...
 • 8
  Чо
  Човек
  6 -1
  00:55, 18 авг 2020
  Тези заплати даже са малки в еврооата за учител плашат тройно повече а у нас години работеха за жълти стотинки а изисквания големи не става така на всички работещи хора заплатите трябва да са по големи това е!
 • 9
  То
  Тото
  2 0
  10:48, 18 авг 2020
  Хайде,госпожа директорката -би бит, би бит и при такситата.Стига е раздавал а правосъдие и приемала приятели на работа срещу .......тлъста самичка и то за няколко месеца и после наново за да напълни банковата си сметка! РУО не спе те или и вие сте с тях

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021

Случаен виц

Последни новини