Защитени зони за застрашени видове костенурки създава в Крумовградско Дънди прешъс метълс

Защитени зони за застрашени видове костенурки създава в Крумовградско златодобивната компания  Дънди прешъс метълс. Със съдействието на еколози се осъществява проект за местообитавания с храсти и водопои. Предстои и заснемането на филм. Под закрила са двата вида костенурки,обитаващи района на златодобива-шипобедрени и шипоопашати. Това съобщи пред журналисти  Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности” в компанията. Тя подчерта ,че рудник „Ада тепе” е в защитена зона и Дънди прешъс метълс полага всички необходими усилия да създаде условия за живот на застрашените животински видове. Работи се и по голям европейски проект за създаване на местообиталища на прилепите.

  Цакова посочи, че приоритети пред компанията са актуализиране на работен проект за закриване и рекултивация, реализира се прогресивна рекултивация.

  Осъществява се ежедневен мониторинг на въздух,вибрации и други показатели. Данните за тях могат да се видят в реално време от всеки на сайта на Община Крумовград, посочи Цакова. Тя подчерта, че особен акцент се поставя на водата. Изследват се кладенците около рудника. Освен това от фирмата направили сондажи в Чал и Багрилци, където открили вода. Водоизточниците ще се разработят от общината и ще се осигури вода за местното население.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    РОДОЛЮБЕЦ
    0 0
    12:51, 17 авг 2020
    Тази фирма непрестанно си прави евтина пиар кампания с измислени и безсмислени фоерверки.пушилки.праах прах в очите на обществеността за екопоразиите които правят и ще оставят след себе си.
Последни новини