Достигнахме плато от около 1500 случая седмично и тази тенденция се задържа, обнадежден Кунчев

След значителен ръст на заразени с Covid-19 в страната в последните три седмици, достигнахме плато от около 1500 случая седмично, като тази тенденция се задържа и това е доста обнадеждаващо, съобщи главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев на пресконференция в Добрич. Той поясни, че при заразните болести този цикличен характер е подчертан и след достигане на върхови стойности настъпва известно намаление.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция е много разнообразна като има области с почти нулева заболеваемост и други с високи стойности. Ангел Кунчев добави, че пробивите в рискови звена - домове за стари хора, социални домове и други в Русе, Варна и София, са ограничени и инфекцията е под контрол. При въздушно-капкова инфекция, каквато е тази, пълно спиране на заразата не може да има, но целта е да се осигури здравна грижа за всеки нуждаещ се и здравната система да не изпадне в колапс, добави държавният инспектор.

По думите му, в Добричка област ситуацията, без да е драматична, се характеризира с висок ръст на заразени и вирусът е пръснат дифузно. Ако през май в региона въобще няма случаи на зараза, през юни са седем, през юли нарастват до 301, а през август, ако тенденцията се запази, се върви към 550 регистрирани случая, посочи Ангел Кунчев. Той поясни, че заразени вече има във всякакви институции - областната управа, полицията, РЗОК, медийни групи, банки и вирусът практически може да се срещне навсякъде. Според главния държавен здравен инспектор, тенденцията може да се обърне, ако се вземат бързи мерки - да се осигури адекватна медицинска помощ и да не се допуска областната болница да бъде източник на зараза.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини