ЕК призова правата на демонстрантите да бъдат спазвани и действията на полицията да бъдат законосъобразни

Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите. Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

Общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС. Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед (от събитията в България - бел. кор.), с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Или още не сте разбрали. Защото дава на еврогейците 50 годишни концесии за природни богатства. 50 години ще копаят и изнасят каквото им харесва тук. Сега почнахте ли да стопляте. Ако - не значи наистина сте за бунището
  • 2
    Хр
    Христо Тотев новият Ботев
    3 -1
    20:11, 7 авг 2020
    Ти си за боклука на братя Боклук чиеви.
Последни новини