11 °C

Котката като еко предизвикателство

От 2002 г. на 8 август по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW) се отбелязва Международен ден на котката, въпреки че има още 7 празника по света, посветени на нея. Националният ден на котките в САЩ се отбелязва на 29 октомври, в Полша – на 17 февруари, а в Япония – на 22 февруари. На 8 август пред Арт галерия КРЪГ фотопортрети на 8 добре изглеждащи пухкави бездомни хубавици от 8 европейски страни /с авторна фотографиите Димитър Кутелов/ ще бъдат изложени цял ден на открито на бул. „Тракия”. Събитието е посветено на увеличаващия се брой кърджалийци /повечето жени/, които посвещават част от времето си на бездомните котараци – за планирана кастрация и медицински грижи. Ветеринарният лекар Николай Каснаков твърди, че броят на доброволците, които водят пострадали животни в 5-те специализирани за котки кабинети в града се увеличава и средно на седмица се решават от 3 до 5 случая, вкл. и за пристигащи от Момчилград, Ардино и Джебел. „Увеличава се тенденцията на състрадание” – твърди той. В неговия кабинет двама от лекарите са специализирани да оказват помощ на котки – д-р Велкова и д-р Байрям. Въпреки че древноегипетското боготворене на котараци вече не е актуално днес, много изследвания показват, че тези животни не само могат да ни зареждат с положителна енергия, но и да отнемат отрицателната енергия, а мъжете – стопани на котки, са по-щастиви в любовта и семейството. От древния Египет почитта към тях се пренася в древния Рим. По време на Първата световна война е бил създаден специален „котешки корпус" в британската армия, с помощта на който били откривани отровни газове, а днес някои вирусолози смятат, че котките са най-уязвими към Covid-19 и затова са най-подходящите животни за тестване на ваксина срещу новия коронавирус. В религиозен план християнството ги намира за опасни животни, докато в исляма не е така. И пророк Мохамед е имал любима котка, но историята на тяхната дружба няма да разказваме сега.

В какво обаче се състои еко-предизвикателството? Докато според официалните проучвания броят на бездомните кучета в страната намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и дори основателно се предполага, че бързо се увеличава. С намаляване на кучетата се забелязва увеличаване на бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките са много по-приспособими към условията на средата. При това те се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска и нейното поколение може да бъдат причина за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия. Затова всеки възможен НПО или институционален проект за безплатна кастрация, вкл. с безплатни валчери или талони, би бил от голяма полза за града, смятат доброволците, като допълнителна възможност за гражданска грижа по европейския метод „кастрирай, ваксинирай и върни на свобода”.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини