2750 тона амониев нитрат, взривил се в Бейрут, били предназначени производство на експлозиви в Мозамбик

2750 тона амониев нитрат, конфискувани през 2014 г. на пристанището в Бейрут, били предназначени за завод за промишлени експлозиви в Мозамбик. Този извод следва от документите, предоставени от бившия капитан на кораба Rhosus Борис Прокошев. Именно в склада с амониев нитрат избухна мощната експлозия на 4 август, която засегна около половината от територията на Бейрут.

Документът сочи акционерното дружество "Рустави Азот" за доставчик на товара, а Международната банка на Мозамбик - за получател, пише Медиазона.

Графата „Уведомяване за пристигане“ посочва мозамбикската компания Fabrica de Explosivos, която е специализирана в производството на експлозиви за комерсиални цели, в частност за строителството. Освен в Мозамбик, компанията работи в Замбия, Демократична република Конго и Малави.

Как корабът заседнал в Бейрут

Rhosus плавал от Грузия до Мозамбик. Корабът под молдовския флаг транспортирал 2750 тона амониева селитра. През септември 2014 г. направил непредвидено спиране в Бейрут поради проблем на борда. 

Корабът бил фактически изоставен от собственика му Игор Гречушкин, родом от Хабаровск, живеещ в Кипър, и бил арестуван.

Прокошев обяснява, че корабът е влязъл в Бейрут, тъй като собственикът на кораба е решил да вземе допълнителен товар и да спечели допълнителни пари, но се оказал твърде тежък. Гречушкин "не платил глобата, неустойка за отказ на товари и неплащане на пристанищни такси", поради което корабът и екипажът били арестувани.

Моряците обвиняват Гречушкин, че е изоставил членовете на екипажа заедно с кораба. Поради това някои от тях не могли да се върнат в родината си почти една година, а ливанските власти просто не искали да плащат за поддръжката на кораба, каза Прокошев. Според него предишният екипаж на кораба напуснал заради неизплащане на заплати. Гречушкин не е платил на моряците, заседнали в Бейрут, каза Прокошев. Бизнесменът дори не им купувал храна, а служителите на пристанището спасявали моряците от глад.

Прокошев твърди, че всеки месец е писал писма до президента Владимир Путин, но нищо не последвало. Моряците не дочакали помощ и от руското консулство. В крайна сметка членовете на екипажа, заседнали в Бейрут, продали горивото от кораба и наели адвокат, благодарение на който се стигнало до освобождаването им от местните власти.

След като се върнал в Русия, Прокошев се опитал да съди Гречушкин, но по това време той вече се бил установил в Кипър.

"На мен лично (той дължи) $ 60 000. На старши механика - $ 50 000, на третия механик - около $ 20 000, на боцманат - около 10 000 долара. И знам, че когато той натовари тази селитра в Батуми, (клиенти от Мозамбик) му дадоха милион долара за транспорт. Предишният капитан така ми каза. И изведнъж след месец му свършиха парите. Между другото, самият кораб, ако бъде бракуван, е $ 350 000. Той просто реши да го остави и да вземе милиона", каза бившият капитан на Rhosus.

Сега стана известно, че в рамките на разследване на обстоятелствата около експлозията в пристанището в Бейрут кипърската служба за сигурност издирва руснакa, от когото е конфискуван корабa с взривилата се селитра.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини