-2 °C

Славейковци са готови за следващи проекти с организациите от Германия и Португалия

Идеята на проекта „Feel free to act free“, финансиран по програма Еразъм+,  е да обедини младежи от пет различни държави с цел създаване на театрално представление, което да бъде поставено пред публика. А големият смисъл на проекта е да даде на младежите чувство за собствена значимост, липса на притеснение за изява пред публика и създаване на самоувереност. Вследствие на разпространението на коронавируса остават само три държави - България, Германия и Португалия, а Грузия и Украйна отпадат. От българска страна партньор по проекта е сдружение „Родопея Балканика“ – Кърджали, а водеща организация е немската  „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“ (JuSeV) от град Фюрстенвалде. Работният език на проекта е английски, а десетдневната младежка среща в Германия е финалът на голямата предварителна подготовка. Проектната среща се проведе в базата за осъществяване на такива събития Хиршлух, намираща се в гората на град Щорков.

За поредна година кърджалийската организация се довери на СУ „Петко Рачов Славейков“ за формиране на група. В нея са включени абитуриентката Сибел Айвазова, единадесетокласниците Антония Колева, Енисе Рамадан, Симона Кидикова и Катрина Димова, както и десетокласниците Николай Желев и Здравко Караджов.

Катрина е изявявала своя актьорски талант многократно. Тя с охота разказва за преживяванията в Хиршлух: „На 15 юли 7 ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ заедно с нашия ръководител – педагогическия съветник Нешка Шопова, тръгнахме за Германия. Не ни беше известно дали ще сме под карантина, когато отидем или когато се върнем. Към тогавашния момент се предполагаше, че не. Оптимистично настроени, потеглихме към нашето приключение.

Научихме много нови, интeресни и полезни неща за театъра, които ще са ни от помощ не само на сцената, но и в живота. Например, как да контролираме дишането и гласа си, да изразяваме емоции, да разчитаме езика на тялото и много други неща. Всички сцени бяха наше творение, дори и финалната, когато имахме само няколко часа, за да измислим танц и представление за представяне пред публика. И всичко това трябваше да се случи като съвместно работят хора от различни националности, някои от които /не от нашата група/ се затрудняват да говорят на английски език. Беше трудно, но успяхме. Доказахме, че може да предадем желаната информация не само вербално.

Покрай работата по проекта, успяхме да намерим време да посетим Берлин и да плажуваме на местното езеро. В Берлин обиколихме доста от забележителностите, благодарение на невероятната организация.

Всичко беше планирано до секундата. Закъсненията не се толерираха. И това ни стана ясно още на втория ден, когато закъснелите бяха „неприятно изненадани”. Остана ни урок за цял живот да бъдем винаги навреме. Друг много успешен метод, които пълнеше залата за секунди, беше обратното броене на единия от ръководителите и автор на проекта Алдин Буквич. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Дори записахме гласа му за аларма на телефоните си – действа безотказно.

Ръководителите ни бяха искрено заинтересовани от нас и нашето мнение. Всяка вечер групите провеждаха така наречения Reflection /отражение/, когато споделяме мислите си за деня, разочарования, желания. Това изглежда като нещо малко на пръв поглед - само загуба на време, но не е така. Оказа се, че е много полезно да изразиш емоциите си и да споделиш мислите си през деня. Убедена съм, че редовните Reflection могат да подобрят значително живота на всички ни.“

Българската вечер в рамките на младежката среща бе абсолютен успех. Току-що приготвената баница, шопската салата, тараторът и суджукът погъделичкаха вкуса на представителите на германската и португалската група. Сувенирчета от България и СУ „Петко Рачов Славейков“ имаше за всички тях. Носията и презентациите за красивата ни страна и нейните традиции показаха недвусмислено сериозната предварителна подготовка.

В крайна сметка младежката среща се проведе на много високо ниво, постави началото на много международни приятелства и научи всички участници /младежи и ръководители/ на нови умения и светоусещане.

Славейковци

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини