19 °C

Славейковци са готови за следващи проекти с организациите от Германия и Португалия

Идеята на проекта „Feel free to act free“, финансиран по програма Еразъм+,  е да обедини младежи от пет различни държави с цел създаване на театрално представление, което да бъде поставено пред публика. А големият смисъл на проекта е да даде на младежите чувство за собствена значимост, липса на притеснение за изява пред публика и създаване на самоувереност. Вследствие на разпространението на коронавируса остават само три държави - България, Германия и Португалия, а Грузия и Украйна отпадат. От българска страна партньор по проекта е сдружение „Родопея Балканика“ – Кърджали, а водеща организация е немската  „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“ (JuSeV) от град Фюрстенвалде. Работният език на проекта е английски, а десетдневната младежка среща в Германия е финалът на голямата предварителна подготовка. Проектната среща се проведе в базата за осъществяване на такива събития Хиршлух, намираща се в гората на град Щорков.

За поредна година кърджалийската организация се довери на СУ „Петко Рачов Славейков“ за формиране на група. В нея са включени абитуриентката Сибел Айвазова, единадесетокласниците Антония Колева, Енисе Рамадан, Симона Кидикова и Катрина Димова, както и десетокласниците Николай Желев и Здравко Караджов.

Катрина е изявявала своя актьорски талант многократно. Тя с охота разказва за преживяванията в Хиршлух: „На 15 юли 7 ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ заедно с нашия ръководител – педагогическия съветник Нешка Шопова, тръгнахме за Германия. Не ни беше известно дали ще сме под карантина, когато отидем или когато се върнем. Към тогавашния момент се предполагаше, че не. Оптимистично настроени, потеглихме към нашето приключение.

Научихме много нови, интeресни и полезни неща за театъра, които ще са ни от помощ не само на сцената, но и в живота. Например, как да контролираме дишането и гласа си, да изразяваме емоции, да разчитаме езика на тялото и много други неща. Всички сцени бяха наше творение, дори и финалната, когато имахме само няколко часа, за да измислим танц и представление за представяне пред публика. И всичко това трябваше да се случи като съвместно работят хора от различни националности, някои от които /не от нашата група/ се затрудняват да говорят на английски език. Беше трудно, но успяхме. Доказахме, че може да предадем желаната информация не само вербално.

Покрай работата по проекта, успяхме да намерим време да посетим Берлин и да плажуваме на местното езеро. В Берлин обиколихме доста от забележителностите, благодарение на невероятната организация.

Всичко беше планирано до секундата. Закъсненията не се толерираха. И това ни стана ясно още на втория ден, когато закъснелите бяха „неприятно изненадани”. Остана ни урок за цял живот да бъдем винаги навреме. Друг много успешен метод, които пълнеше залата за секунди, беше обратното броене на единия от ръководителите и автор на проекта Алдин Буквич. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Дори записахме гласа му за аларма на телефоните си – действа безотказно.

Ръководителите ни бяха искрено заинтересовани от нас и нашето мнение. Всяка вечер групите провеждаха така наречения Reflection /отражение/, когато споделяме мислите си за деня, разочарования, желания. Това изглежда като нещо малко на пръв поглед - само загуба на време, но не е така. Оказа се, че е много полезно да изразиш емоциите си и да споделиш мислите си през деня. Убедена съм, че редовните Reflection могат да подобрят значително живота на всички ни.“

Българската вечер в рамките на младежката среща бе абсолютен успех. Току-що приготвената баница, шопската салата, тараторът и суджукът погъделичкаха вкуса на представителите на германската и португалската група. Сувенирчета от България и СУ „Петко Рачов Славейков“ имаше за всички тях. Носията и презентациите за красивата ни страна и нейните традиции показаха недвусмислено сериозната предварителна подготовка.

В крайна сметка младежката среща се проведе на много високо ниво, постави началото на много международни приятелства и научи всички участници /младежи и ръководители/ на нови умения и светоусещане.

Славейковци

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини