17 °C

Инструменти за влияние на гражданското общество върху съдебната система,особености на ситуацията в Кърджали и областта

  Инструментите за влияние на гражданското общество върху съдебната система в страната не са много. Броят се на пръстите на едната ръка. Основно това е т.нар. Четвърта власт т.е. медиите. Гражданското общество използва като инструмент и неправителствения сектор. Възможността за влияние на национналния омбудсман и обществените посредници в общините за съжаление е орязана законодателно. Тенденцията и за трите сектора да влияят върху съдебната система с годините намалява. Проблемът е, че те губят своята независимост, поставяйки се в услуга на силните на деня. Това до голяма степен се отнася до медиите. Както на национално , така и на местно ниво,те са силно зависими от централната и общинските власти, заради издръжката си предимно от постъпващи от тях обяви.

 В системата на правораздаването съдебната власт е най-зле представена в публичното пространство. Обикновено приоритет в медийното отразяване е Прокуратурата,а до преди години и Следствието. Съдиите оставаха в сянка. А те са тези,които финализират правораздаването. Свикнали сме да виждаме огромна индустрия като Холивуд да работи за имиджа на американските съдии, нещо немислимо у нас. Скандалът със заснетия в Съдебната палата клип е показателен. Стигна се до там,че 11 от бившите членове на Висшия съдебен съвет поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за когото бяха гласували. Скандалът бе ефектно отразен в българските медии и навреди неимоверно, на и без това мижавия имидж на съдебната власт в страната.

  Авторитетът на съдебната система в България има нужда от спешна реанимация. Медиите трябва да преодолеят изконното схващане на българина за Закона като Врата у поле. Още повече,че Вратите са много поради непрекъснатите законодателни промени. В същност се загубва пътя , който трябва да ни води до правова държава.

  Що се отнася до ролята на неправителствения сектор, то има две организации, които всяват респект на национално ниво: Български хелзинкски комитет и Програма „Достъп до информация”. Делата,които те водят в Европейския съд за правата на човека принуждава силните на деня да се съобразяват макар и с редки правила.

  Що се отнася до ситуацията в Кърджали и областта , можем да очертаем няколко положителни тенденции. До този момент в публичното пространство няма твърдения за политически подбор на съдии т.е. партийната дистанция е очевидна. Няма и случай на поискана  информация от журналисти, която да е отказана. Не ни е известен случая колега да е изисквал информация по Закона за достъп до информация. Последната новост е назначаването на журналист за пиар в Окръжен съд. Това би трябвало да улесни достъпът на колеги до информация. Дали това ще се случи ще покаже бъдещето. Защото в  повсеместна практика се превръща пиарите да редуцират , а не да разширяват достъпа до информация. Опасенията са основателни,като се има предвид достъпа до сайтовете на Окръжния и Районните съдилища. Той вече е редуциран и може да се влиза в решенията за конкретни дела, само,ако имате точен номер и дата на решението. Само с надежда оставаме за възможността пиарът да информира журналистите за предстоящи знакови дела. Да не говорим за открит достъп на широката общественост до тях. Като изключение можем да посочим показното дело за собствеността на Историческия музей/Медресето/ в Кърджали. Демонстрацията на сила и привнесен национализъм имаше обратен публичен ефект.

  Говорейки за работата на журналистите и партнирането им със съдебната система, не можем да подминем и случаите, когато и те са подложени на съдебно преследване. Ще дам пример от моята практика. По сигнал на служител от Дирекция „Социално подпомагане” направих разследване за присвоени средства по проект в Ардино. Ардинецът заведе дело срещу мен за клевета. Служителят отказа да свидетелства в моя полза. Така го посъветвали юристите на социалното министерство. Добре ,че предвидливо бях изискал основните документи. И те обаче се оказаха недостатъчни.Наложи се да се спасявам …с връзки въпреки че бях спазил всички изисквания на Етичния кодекс на българския журналист и на нормативната уредба.И при това бранейки държавния интерес.

  Сами разбирате,че такъв прецедент в професионалната практика ,не може да наклони везните в полза на родната Темида.

 Това обяснява и защо през последните години Общинският съвет Кърджали среща проблем с набирането на съдебни заседатели.Кърджалийци просто са с предубеждение към съдебната система, която не полага необходимите грижи да издигне авторитета си.

 Георги Кулов

  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини