Вдигнаха заплатата на кмета и селските първенци, скачат и възнагражденията на съветниците

Съветниците от ДПС гласуваха заплатата на кмета на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис да стане 3300 лева. Те подкрепиха предложението му селските първенци да получат също увеличение на месечните си възнаграждения. Кметовете на населени места са разделени на четири групи. Първата група обхваща бюджетните кметства. Кметовете им ще получат по 990 лева. Тези от Втора група, които имат над 1000 постоянни жители , ще получат по 950 лева. Управляващите кметства от трета група с жители до 1000 души ще вземат 930 лв.месечно.Селските първенци на населени места до 700 души, ще получават  910 лв.
  Опозицията в лицето на Коалиция БСП и Демократична България се обявиха против от трибуната на днешното заседание на Общинския съвет. Георги Кючуков от БСП попита как ще гласуват от ГЕРБ при положение,че предложението на национално ниво е тяхно.Кючуков, каза,че е неуместна в условията на пандемия да се вдигат заплати на кметове. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев го репликира.Радослав Милев от Демократична България посочи,че като общински съветник не приема предложението за увеличение на възнагражденията. Общинският съветник от ДПС д-р Сезгин Бекир подчерта, че кметските възнаграждения се полагат по Закона за държавния бюджет за 2020 г.Процедурата е формална.Нещо повече местния парламент е забавил с месеци гласуването и  е в дълг към кметовете на населени места. Това са хората които са на първа линия и следят за задължителната карантина, подчерта д-р Сезгин Бекир.Д-р Бекир подчерта,че темата за възнагражденията на съветниците е щекотлив и е редно да бъде внимателно обсъден от групите народни избраници в местния парламент.Ако трябва-да се промени Правилника за работата му.Може да внесем увеличенията в специален фонд или да ги дарим на общината,предложи  д-р Сезгин Бекир.

Думите му и аргументите му бяха подкрепени от градоначалника д-р инж.Хасан Азис който също посочи доброто партньорство срещу пандемията със селските първенци.
Опозицията,включително и съветниците от ПП ГЕРБ гласуваха против вдигането на кметските заплати и възнагражденията на съветниците.
Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини