ЕVN-Електроснабдяване ще участва като търговец на свободния пазар, клиенти могат автоматично да му останат абонати

EVN-Електроснабдяване ще участва като търговец на свободния пазар на електроенергия, като досегашните му клиенти, ще могат автоматично да му останат абонати. В момента на пазара на електроенергия в страната има регистрирани 80 фирми, но едва 25 са активни. Свободният пазар на ток съществува от 2007 г.,като обхвана едрите консуматори. Потребителите преминаха през няколко етапа, като в момента на регулирания от държавата пазар останаха само малките небитови клиенти. От 1 октомври 2020 г. и те ще се присъединят към свободния пазар. Броят на небитовте потребители в Югоизточна България, където оперира EVN-Електроснабдяване е близо 100 000. От 1 октомври тази година те няма да имат възможност да се връщат към регулирания пазар, каквато практика се наблюдаваше през последните години.

Това съобщи на брифинг пред журналисти пресаташето на компанията Петър Костадинов. Костадинов подчерта, че клиентите,които останат абонати на EVN –Електроснабдяване ще бъдат захранвани след 1 октомври по пазарни цени. Предвиден е буферен период до юли 2021 г. Небитовите клиенти ,които не са си избрали търговец,преминават към вариант :Доставчик от последна инстанция , който ги снабдява по цени по методика на КЕВР.

  Разширяването на свободния пазар поставя нови изисквания към потребителите. За битовите клиенти на регулирания пазар това е своевременно плащане на фактурите.  За небитовите клиенти това са:  Информиране относно спецификата,процедурите и участниците на свободния пазар; преговори и подписване на договор; анализ на въздействието на промените върху конкретната стопанска дейност; своевременно плащане на фактурите.

 Петър Костадинов посочи,че повечето оператори на свободния пазар предлагат договори за срок от 6 м до 1 година. Опитват се да примамят клиенти с привлекателни оферти. Потребителите трябва да знаят, че фактурите съдържат две части-цената на доставената електроенергия и стойността на разходите за ДДС,акциз и”зелена енергия”. Обикновено се примамват клиенти с преференции за цената на доставената енергия, като обаче се раздуват другите разходи. Клиентите трябва да питат каква е крайната цена, препоръча Петър Костадинов.

  За да улесни клиентите си EVN ще запази касите си за плащане в брой.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини