Сеизмичният шум на Земята затихна по време на блокирането заради COVID-19

Ние, хората, сме скандална, разрушителна група. Нашият ежедневен живот кара планетата да бръмчи. Съвсем буквално - шофирането и пътуването, копаенето и строителството, индустрията и дори спортните събития допринасят за постоянен фонов шум в естествения сеизмичен шум на Земята.

Сега, благодарение на глобалното блокиране поради пандемията COVID-19, светът преживява най-драматичното намаляване на този антропогенен сеизмичен шум в писаната история.

"Този спокоен период вероятно е най-дългото и най-голямото затихване на сеизмичния шум, причинен от човека, откакто започнахме да наблюдаваме детайлно Земята, използвайки огромни мрежи сеизмометри", заяви сеизмологът Стивън Хикс от Imperial College London във Великобритания.

"Нашето проучване уникално подчертава колко човешките дейности влияят на твърдата Земя и би могло да ни позволи да видим по-ясно от всякога какво различава човешкия и естествения шум".

Непрекъснато наблюдаваме тътненето на Земята. Стотици сеизмични станции за мониторинг по света могат да ни помогнат да прогнозираме и разберем земетресенията и вулканичната активност, както и да регистрираме океански набъбване и дори атмосферно налягане.

Тези сигнали са повлияни от шума на човешката дейност, която е неспирна. Човешкият шум позглъхва забележимо в определени часове - уикендите и нощите обикновено са малко по-спокойни, както и празници като Коледа, Нова година и Китайска Нова година, но всъщност никога не спират.

Но човешкият шум не е спрял изцяло сега, но намаляването му е по-голямо от всички, наблюдавани досега - с цели 50 процента за месеци наред.

Изследването се основава на месечни данни, включително до май 2020 г., от 268 станции за сеизмичен мониторинг в 117 страни по света. Когато страните започнаха да прилагат блокиране, за да предотвратят разпространението на COVID-19, започна да се очертава ясен модел, първо в Китай в края на януари, следван от държавите в Европа и останалия свят през април и март.

Като цяло 185 от станциите за сеизмичен мониторинг са регистрирали значителни спадове на високочестотния антропогенен сигнал, корелиращи с блокирането в тези региони.

Спадът е най-силно изразен в райони с висока плътност, като градове, но изследователите казват, че ефектът е забележим дори в селските райони с ниска плътност и станции, които са невероятно изолирани, като например около 150 метра под Шварцвалд в Германия.

Това предполага, че антропогенното сеизмично вълново поле се простира по-далеч, отколкото се смяташе досега - много полезна находка, тъй като станцията в Шварцвалд често се използва като еталон с нисък шум.

Замлъкването - част от глобалното пандемично намаляване на човешкото въздействие върху света, които някои наричат антропопауза, казват сеизмолозите, е научен дар по две основни причини.

Първата е, че сравнявайки периода преди пандемията с периода на блокиране заради COVID-19, учените могат да характеризират шума, генериран от човешката дейност по-добре, отколкото досега.

И второ, учените могат да чуят с много по-ясно сигнали за земетресение, които биха били заглушени от човешкия шум на сеизмометри в близост до гъсто населени райони.

"С увеличаващата се урбанизация и нарастващото глобално население, повече хора ще живеят в геологично опасни райони", обясни сеизмологът и водещ автор Томас Лекок от Кралската обсерватория на Белгия.

"Следователно ще стане по-важно от всякога да се прави разлика между естествения и причинения от човека шум, така че да можем да "чуваме" и да наблюдаваме по-добре движенията на земята под краката си. Това проучване може да помогне за стартиране на това ново изследване."

Нивата на активност в някои региони по света се връщат (въпреки че сме далеч от края на пандемията), но тези месеци на тишина предоставиха безценна нова основна линия, от която да се оценят данните в бъдеще.

Човешкото население ще продължи да нараства, което ще усложни допълнително сеизмичния мониторинг; възможността за точно характеризиране на антропогенния шум ще улесни намирането и оценката на сигнали от самата планета, особено на свързани със сеизмична опасност.

Изследването е публикувано в Science.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини