Предлагат мораториум върху продажбата на общински имоти с детски и спортни площадки и създаването на публичен регистър

Предложение за мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, в които има детски площадки и съоръжения за спорт на открито внася групата съветници на ГЕРБ.

В мотивите се подчертава ролята и важността на съоръженията за отдих, игра и спорт в населените места в живота на децата и възрастните – там те намират нужните им развлечение, социални контакти и отдих, без значение от възраст, социална и религиозна същност. Обществото е особено чувствително към липсата или посегателството върху детските площадки или съоръженията за спорт на открито. Изключително важно е да се положат всички усилия те да бъдат съхранени, особено в днешно време, когато динамиката и темпото на застрояване на градовете е голямо.

С налагането на мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани/ поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито, ще се гарантира, че тези иначе малки по размер кътчета, изградени между блокове и къщи, ще продължат да обслужват потребностите на населението.

На територията на община Кърджали са изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито, използвани редовно от населението, но към момента не съществува актуална, подробна и точна информация за състоянието им, техния брой и местоположение, отбелязват вносителите.

Вносителите предлагат също да бъде възложено на кмета да създаде публичен „Регистър на детските площадки и съоръженията за спорт на открито на територията на община Кърджали“, както и електронно приложение за локализацията и визуализацията им. За целта той също следва да сформира работна група с представители на Общинския съвет - Кърджали и Общинска администрация Кърджали, която да набере и систематизира нужната информация.

Предложението ще бъде гледано на предстоящата сесия на ОбС на 29 юли.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини