САЩ за удължаването на "Турски поток" - излизайте веднага или ще има последствия

Българското правителство очаква тази вечер да се обявят санкциите за изграждането на газопровода "Турски поток". Това обяви в студиото на "Лице в лице" вицепремиерът Томислав Дончев. "Ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в "Турски поток"," каза Дончев. По думите му обаче предстои да се види дали тази стъпка ще засяга България и български компании.

Така Дончев коментира публикация в "24 часа", според която "газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката с Гърция са заплашени от спиране заради политическата нестабилност."

Ясното предупреждение е, че компании, подпомагащи и насърчаващи зловредно руско влияние, няма да бъдат толерирани. Излизайте (от проектите) сега или поемете риск за последствията.

В публикацията е използвано името "Балкански поток" за частта, започваща в България, на втората тръба на газопровода "Турски поток", използвана за доставка на руски газ през Турция за Европа. Премиерът Бойко Борисов многократно е подчертавал, че в България "Турски поток" се съединява с изграждано в момента разширение на съществуващата газова инфраструктура, така че българският участък не може да се смята за част от проекта на "Газпром" и "Боташ".

От посолството на Съединените щати не коментираха публикацията, потърсени от "Дневник". Мисията на Вашингтон в София не коментира и написаното в "24 часа", че именно "Турски поток", а не протестите в страната, са били основна тема на вчерашната среща между премиера и посланик Херо Мустафа. Посолството само препрати към коментари на Мустафа за "Свободна Европа" за дневния ред на срещата - в текста енергетика изобщо не се споменава.

Премахване на отсрочки
Санкциите заради "Турски поток" се очакват в момент, когато САЩ втвърдяват политиката за двата големи руски проекта в Европа, изграждащи се в момента - "Северен поток 2" и "Турски поток". Това става с премахване на отсрочките по закона Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), с който през 2017 г. се създаде възможност за санкции срещу Русия за намеса в избори и други въпроси.

Това отваря възможността за икономически и финансови санкции срещу европейски и други чужди компании заради "Северен поток 2" в случаите, където компании, участващи в проектите, са били третирани по законодателството отпреди CAATSA и затова не са били санкционирани.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ "ще добавят газопровода "Северен поток 2" и втората тръба на "Турски поток" към санкциите по CAATSA". Изричното споменаване на втората тръба обозначава именно тръбата, която би трябвало да достави газ за Европа през България - откриването и пускането в експлоатация на първата стана факт в Истанбул през януари тази година.

"Това действие излага инвестиции или други дейности, свързани с тези руски газопроводи за износ на енергия, на риск от американски санкции", каза още Помпео. "Ясно предупреждение е за компании, подпомагащи и насърчаващи зловредно руско влияние няма да бъдат толерирани. Излизайте (от тях) сега или поемете риск за последствията."

"Нека съм ясен: това не са търговски проекти, те са ключовите инструменти на Кремъл да експлоатира и разширява зависимостта на Европа от енергийните доставки," които нанасят вреда на Украйна и трансатлантическата сигурност, продължи Помпео.

"Държавният департамент взема още мерки срещу Русия, за да покаже съпротивата си срещу "Северен поток 2" и други като него," тъй като САЩ подкрепят правото на Европа за надеждни доставки и избор, които не са свързани с политически и военен натиск от Кремъл, каза Франк Фанън, помощник-държавен секретар, който ръководи Службата за енергийни ресурси към департамента. Докато Вашингтон насърчава варианти за диверсификация в Литва, Беларус и Хърватия и търси начини за насърчаване на енергийната сигурност, Кремъл продължава с "усилията чрез "Северен поток 2" да увеличи зависимостта на Европа," включително чрез спиране на доставките през Украйна (което отчасти ще е възможно при завършване на "Северен поток 2"), каза още Фанън. Той спомена България сред страните, които в момента диверсифицират с помощта на САЩ източниците си на енергия.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в отговор на позицията на Помпео, че САЩ нямат "ефективно действащи инструменти" освен силови способи. "Това е използване на политически натиск с цел нечистоплътна конкуренция. Показател за слабостта на американската система," каза Захарова.

Друг момент от публикацията във вестника е, че заради нестабилността ще бъде засегнат и интерконекторът Гърция-България (IGB), по който САЩ трябва да доставят втечнен газ. Проектът, в изграждането на който не участват руски компани, е основен елемент от стратегията на Вашингтон за ограничаване на зависимостта на Европа от Русия в енергетиката. През IGB би трябвало в следващите години да се доставя газ от поне три източника - Азербайджан, американски втечнен и (ако бъде изграден) Източносредиземноморският газопровод

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    19
    1952
    14 -4
    15:26, 16 юли 2020
    Груба намеса във вътрешните работи на България!Да се забрани на този американски пръч да посещава България и край на дипломатическите връзки с Америка!Какво като сме малка страна!Не трябва ли да се защитаваме от американското робство?
    • Аз
      АЗ ВСЕ ПАК СИ МИСЛЯ
      7 -1
      17:07, 16 юли 2020
      ,Че колкото и проЗт да е Българина. Все някога ще разбере къде е световното зло. Все някога. Не може да е толкова проЗт ,че никога да не го проумее
    • Зо
      зоро
      2 0
      22:00, 16 юли 2020
      В голяма грешка си приятел , българина е най проЗтото същество на земята, за 850 г робство не проумя , от тук на сетне едвали
  • 2
    Га
    гаварит мацква
    2 -8
    17:30, 16 юли 2020
    Шайката яко е папкал от руските рушвети. Виж коментара
    • Ей
      Ей тъпак
      9 -2
      19:04, 16 юли 2020
      Руснаци ли прибраха 3 милиарда за фърчила на чертежи. Техни ли са банките. Концесиите. Златодобива. Хранителните вериги. Заводите с робски труд за по 700 - 800 кинта. Жалко ,че майка ти те е извадила от дупката на кенефа. Трябвало е отгоре да ти пусне говното си.
    • Об
      Обратен път няма
      1 -3
      23:15, 16 юли 2020
      Ало гаварит мацква , координатите ти са свалени , пожелаваме ти спокойни дни , купи си огледало с обратно виждане , тръпни в очакване всеки ден всеки час !

Още новини

Последни новини