16 °C

Глобален спад на раждаемостта и сериозни последици от намаляването на населението, прогнозират учени

Светът върви към глобално намаляване на раждаемостта, а ние сме зле подготвени за последствията от резкия спад на населението в света, предупреждават експерти.

Почти всички страни ще бъдат изправени пред намаляване на населението до края на века. В 23 от тях, включително Испания и Япония, при запазване на настоящите тенденции, населението ще намалее наполовина към 2100 година.

Освен това човечеството ще застарее значително. Броят на хората, преминали 80-годишната граница, ще се изравни с броя на новородените.

Какво се случва?
Средният брой деца на една жена постоянно намалява. Ако този показател падне под 2,1, населението започва да намалява.

През 1950 г. световната средна стойност е 4,7, а до 2017 г. е спаднала почти наполовина - до 2,4.

Според прогнозите на група експерти от Вашингтонския университет в Сиатъл, през 2100 г. този показател ще спадне до 1,7. Резултатите от техните изследвания, финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейст, са публикувани в списание Lancet.

Учените прогнозират, че броят на хората на Земята ще достигне максимум през 2064 г., достигайки 9,7 милиарда, а след това ще започне да намалява и до края на века ще бъде 8,8 милиарда души.

"Това е много значимо явление. В голяма част от света тенденцията е към естествен спад на населението", казва за BBC един от авторите на проучването, професор Кристофър Мъри.

"Процесът е толкова мащабен, че е трудно хората да разберат напълно какво се случва. Това е безпрецедентно. Обществата се нуждаят от реорганизация", казва той.

Защо раждаемостта спада?
Явлението не е свързано с намаляване на броя на сперматозоидите в мъжките сперматозоиди и други неща, които обикновено идват на ум в това отношение.

Основните причини са, че все повече жени избират да се заемат с образованието и работата си, както и по-лесният достъп до контрацептиви. Да имаш по-малко деца е личен избор на жените. В известен смисъл това е историята на техния успех.

В кои страни населението ще намалее повече от другите?
Населението на Япония през 2017 г. вече достигна исторически връх от 128 милиона души и започна да намалява. Според прогнозата до края на века то ще бъде под 53 милиона.

Италия за същия период очаква не по-малко рязко намаление - от 61 милиона на 28 милиона.

До 2100 г. населението на 23 държави ще намалее наполовина. Сред тях са Испания, Португалия, Тайланд и Южна Корея.

Китай, най-голямата нация в света, е близо до това да влезе в този списък. Експертите прогнозират, че населението на Поднебесната ще достигне връх от 1,4 милиарда души до 2024 г., след това ще започне спад и до края на века ще има 732 милиона китайци.

Индия ще заеме първо място в света по брой на населението.

В Обединеното кралство, според прогнозата, до 2063 г. ще живеят 75 милиона души. До 2100 г. населението на Великобритания ще намалее с 4 милиона души.

По думите на професор Мъри, ченето му увиснало, когато разбрал какво означават всички тези прогнози.

Проблемът има глобален характер. В 183 от 195 държави раждаемостта е под нивото, необходимо за възпроизвеждане.

Ако настоящата тенденция продължи, до 2100 г. броят на децата под петгодишна възраст в света ще намалеят от сегашните 681 милиона до 401 милиона, а броят на хората над 80 години, ще се увеличи от 141 милиона на 866 милиона.

Какъв е проблемът?
На пръв поглед по-малобройно човечество е полезно за нашата планета и нейната природа. По-малко емисии на въглероден диоксид, по-малко гори ще трябва да бъдат отсечени за нови селскостопански земи.

"Всичко би било наред, ако не беше промяната във възрастовата структура на населението и нейните негативни последици", казва проф. Мъри, един от авторите на изследването. "Идват големи социални промени. Това ме засяга лично, защото имам осемгодишна дъщеря"“, казва той. "Какъв ще бъде бъдещият свят за нея?".

"Трябва да се погрижим за меко кацане", заключава професор Мъри.

Какво да може да се направи?
Редица държави, включително Великобритания, все още решават демографските си проблеми чрез имиграцията.

Но този метод скоро ще спре да работи, тъй като почти всички са изправени пред спад на населението.

"Дебатът за това дали да се отворят границите ще бъде заменен от конкуренция за мигранти, които все повече ще липсват", казва проф. Мъри.

Някои страни се опитват да стимулират раждаемостта чрез удължаване на отпуската на майките, за да се грижат за новородените, безплатни детски градини, парични обезщетения и подкрепа на младите майки за намиране на работа. Но е трудно да се каже колко ефективни са тези мерки.

Швеция, с цената на огромни усилия, успя да повиши раждаемостта от 1,7 на 1,9 деца на жена, но други държави не успяха. В Сингапур тази цифра остава 1.3.

"Срещам хора, които не приемат сериозно страховете ни. Просто не може да бъде, казват те. Ако е необходимо, жените ще раждат по-често. Но всъщност, ако не се намери решение, нашият вид просто ще изчезне след няколко века", предупреждава професор Мъри.

Авторите на изследването обаче не призовават за връщане към миналото: "Намаляването на населението вероятно ще се превърне в един от основните политически проблеми в много страни, но не бива да се постига за сметка на женското репродуктивно здраве и права.

"Ако тези прогнози са поне наполовина верни, ще е необходимо фундаментално преосмисляне на световната политика. От въпроса за избора миграцията ще се превърне в необходимост. Просперитетът и упадъкът на нациите ще определят как ще се разпределя населението в трудоспособна възраст в света “, казва професор Ибрахим Абубакар от University College London.

Едно изключение
Според проучването, единственият регион в света, в който населението не само няма да намалее, а ще се утрои до края на века, е Африка на юг от Сахара.

Например в Нигерия според прогнозата, в края на века ще живечт 791 милиона души. Страната ще надмине Китай по този показател и ще заеме второто място в света след Индия.

"Вероятно е броят на хората от Африка в много страни да се увеличи значително. В тази връзка преодоляването на расизма на глобално ниво става критично", казва професор Мъри.

Защо 2.1 се счита за критично ниво?
Аритметиката показва, че за запаване на населението са нужни две деца на всяка жена - ако двама родители родят две деца, броят на населението ще остане същият в следващото поколение.

Но дори и при най-доброто здравеопазване, някои бебета оцеляват до зряла възраст. Освен това се раждат малко повече момчета, отколкото момичета.

Затова се смята, че за развитите страни нивото на просто възпроизвеждане е 2,1. В държави с висока детска смъртност раждаемостта трябва да бъде по-висока.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ро
  Ротшилд
  2 -3
  12:09, 16 юли 2020
  Всичко върви по план. Нали това е целта на световните елити?! Да се намали населението на Земята. Затова измислиха и глупоста Коронавирус.
  За да може после да се ваксинира световното население. Също така ще се продължи с деморализиронето и развращаването на хората. Ще се продължи насърчаването на педофилията, хомосексоализма и други такива гадости.
  • Т
   т
   1 0
   11:52, 17 юли 2020
   голям си тъпанар
 • 2
  Ne
  nelicha - нелича
  2 0
  02:22, 18 юли 2020
  През последните 30 години години . Населението на България намаля с 2 000 000 два милиона . За сведение при Сталинските репресии са унищожени 600 000 хилади . Някои се опитват да му препишат всички жертви от втората световна война . При Арменския геноцит са унищожени 1 5 00 000 милион и петсотин хиляди . В мирно време са унищожени 2 000 000, два милиона Българи . Всички преминали през властта са отговорни за това . Това престъпление не може да бъде простено .

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини