Външно министерство харчи 125 бона за пиене. Преглед на националния печат

Зам.-министър крал от училища и църкви, разкрива „Труд"

Обвиненият в търговия на влияние и гласове заместник-министър на извънредните ситуации Александър Филипов прибирал солидни суми от кметове в Северозападна и Североизточна България, за да им урежда финансиране на проекти за ремонти на църкви, училища и почистване на речни корита.
Вчера съдът пусна Филипов под гаранция от 10 000 лева, тъй като страдал от дископатия и имал пристъпи на задух.
В хода на разследването станало ясно, че Филипов е лобирал пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет за финансиране на проекти и за реконструкция на църкви и ремонти на бентове. Проектите били изготвяни от кметове на няколко общини в Северозападна и Североизточна България. След като парите били отпускани, Филипов натискал съответните градоначалници да възлагат ремонтните дейности на фирмите на ромския барон от Варненско Бако Стоянов. Така апетитите на всички били задоволени: дялове от средствата прибирали и Филипов, и кметовете, и Стоянов.
В четвъртък срещу Филипов бе повдигнато трето обвинение. Той ще отговаря пред закона за престъпление по служба. "Срещу него и съучастника му Бако Стоянов са събрани солиден брой доказателства" заяви пред "Труд" прокурор Иван Аврамов. Обвинителят настоя Филипов да бъде отстранен от зам. министерското кресло. А след продължило близо 2 часа заседание Софийският градски съд уважи прокурорското искане.
Единствената добра новина за Филипов е, че ще изчака на свобода старта на делото. Оказало се, че единичната килия в следствения арест не му понася, тъй като здравословното му състояние рязко се влошило. Неговият съиграч в аферите - Стоянов, бе арестуван миналия петък. И бе обвинен в купуване на гласове. Оказало се, че той е пазарувал подкрепа за министърът на отбраната Николай Цонев, който бе мажоритарен кандидат от НДСВ в Сливен. Пред "Труд" военният министър категорично отрече някой да е купувал гласове в негова полза.
В прихванатите телефонни разговори между Филипов и Стоянов обаче ставало въпрос за мащабна покупка на гласове. Според градският прокурор Николай Кокинов по време на кампанията Бако е раздавал пликове с по 50 лева.
 
 
Строителят на сарая с държавни поръчки за 4 млн. лв., пише „24 часа"

"Иса инженеринг", фирмата, която построи сарая на Ахмед Доган в Бояна, е спечелила за 3 г. договори за 4 млн. лв. от Министерството на извънредните ситуации. Компанията замени и 11 декара в Девин в последните дни преди спирането на заменките. "Иса" вдигна СПА хотел "Орфей", който също се свързва с лидера на ДПС. Фирма "Енемона" пък е сключила договор с военното министерство за над 8 млн. лв.
1550 бутилки качествена отлежала гроздова ракия, 5000 с бели вина, 7700 с червени, 750 с отлежало бренди. Звучи като списък за снабдяване на ресторант, но не е. Това е поръчка на външно министърство за доставка на напитки за представителни цели на дипломатическите служби. С избрания изпълнител ще бъде сключен договор за около 125 хил. лв. без ДДС.
Процедурата е сред обявените през последните дни и една от над 54-те хил., стартирали тази година.
Независимо от кризата и заявките за ограничаване на бюджетните харчове, дотук статистиката на обществените поръчки не показва пестеливост.
От началото на годината сключените договори са за над 3,6 млрд. лв., основно публични средства. През 2008-а възложените договори бяха за над 7,3 млрд. лв. При общо 18 889 контракта тогава средно на ден са сключвани по 51. За първото полугодие на 2009 г. скоростта е от 43.
И тази година наред с наложителните поръчки има и такива, които трудно могат да се обяснят.
За да бъдат чиновниците на необходимото ниво, например през юни са сключени няколко договора за над 226 хил. лв. Четири от тях са за "обучение по стил и прецизност". За целта министерството на администрацията е наело лектори за над 47 хил. без ДДС.
През юни министерството, което според статистиката на Агенцията по обществени поръчки е на трето място по сключени договори тази година, има и контракти за пилони. Едната поръчка е за 42-метрови стълбове за знамена и осветление на ГКПП Варна. Изпълнителят ще получи 194 101 лв. без ДДС. Същата информация за такъв контракт ведомството е подало и през април. Тогава е договорено монтиране на пилони и на граничния пункт в Бургас.
МВР е наблегнало на грижите за външния вид на служителите. В средата на юни е обявило поръчка за 9065 ризи. Избрана е парижка фирма. През февруари сключило друг договор - за над 1,8 млн. лв. за 12 хил. "костюми, летни, специални от памучен плат".
Над 10 хил. полеви пуловера и още 300 всекидневни пък е поръчало за армията през април военното министерство срещу 702 910 лв. Ведомството се грижи активно за ремонта на базите си и за настроението на служителите му. В края на май е поръчало забавно-развлекателна програма за почивните бази на агенция "Социални дейности" за 2009-2011 г. Договорът е за 546 480 лв. без ДДС.
В последните месеци има и няколко скъпи поръчки за ремонти. Агенцията за "Социални дейности" към него на 18 юни е възложила на фирма "Енемона" саниране, преустройство и ремонт на военно общежитие "Май" в София за над 8,3 млн. без ДДС. На същата фирма през ноември 2008 г. е поръчана реконструкция на общежитие "Чавдар 1" за над 3,3 млн. лв. През март на компанията са възложени и допълнителни работи за над 813 хил.
По този контракт от Агенцията по обществени поръчки дават становище, че договарянето е незаконосъобразно Въпреки това процедурата не е спряна. Интересна подробност е, че в декларацията си пред Сметната палата военният министър Николай Цонев посочва, че през 2008 г. е купил акции от "Енемона".
В средата на юни МО възлага и ремонт и обзавеждане на 108 служебни жилища в София. Първият договор е за над 1 млн., а вторият - над 2,5 млн. лв. Преди това срещу 1,8 млн. е поръчан и ремонт на 71 апартамента в Пловдив, Карлово и Хасково.
Освен за облекло и жилищни удобства от бюджета се харчат средства и за превоз. Агенцията по рибарство например през юни е обявила доставка на 15 нови джипа за около 240 хил. лв. Също миналия месец пътната агенция е поръчала 10 коли, толкова бусове и 30 пикапа. Министерският съвет е поръчал през януари 25 представителни коли за 1 031 950 лв.
За разлика от предишни години през тази парламентът не е поръчвал автомобили. Но има уникална застраховка от края на 2008 г. - срещу стачки, граждански вълнения и размирици за 54 899 лв.
За два асансьора НС е платило 270 833 лв., за столове - 22 907 лв. През юни парламентът е обявил 3 нови поръчки - за преводачески услуги, които ще струват около 150 хил. лв., за почистващи препарати (120 хил.) и за доставка на напитки и ядки.
Ако се съди и от броя на поръчките и сключените договори, строителството на пътища тази година е замряло. Пътната агенция има 8 договора, а областните управления - 15. Те са предимно за неотложни аварийни ремонти. Сред любопитните е на пътното в Стара Загора, което през април е сключило договори по процедури, обявени в края на 2007 г.
Става въпрос за проектиране и строителство в община Гълъбово и в района на Раднево. И двата договора са с дружеството по ЗЗД "Пътстрой" - Стара Загора. Първият е за 8,3 млн., а вторият за 8,8 млн. лв.
Интересен подход има общината в Джебел, която разчита на собствените си сили и сама обявява конкурси за строителство на пътища в района На 1 юни тя отчита изпълнен договор за 251 342 лв. На този ден подава информация, че услугата трябва да се повтори от същия изпълнител - местната "Керванстрой". Според регистъра в региона фирмата е спечелила 29 договора за последните 2 г.
Според друга статистика - на възложителите, сключили най-много договори, за трета поредна година Столичната община засега води класацията със 198. Договорите са от доставки на учебни помагала, през строителство на детски площадки, сметосъбиране и поддържане на зелени площи до напояване на парк Врана. Иначе в топ 25 на активните са 4 министерства, 5 енергийни фирми, 3 общини и 7 болници.
 
 
И строителят на сараите има договор
 
Eдна от фирмите, получили разрешение за заменка в последните дни преди спирането им, е спечелила 4 поръчки на Министерството на извънредните ситуации. Става въпрос за "Иса инженеринг", получила 11 дка край Девин. Фирмата нашумя и като строител на т.нар. сарай на Ахмед Доган в Бояна. Същата е вдигнала и СПА хотел "Орфей", който също се приписва на лидера на ДПС.
Според регистъра на поръчките на 13 май министерството на Емел Етем й е възложило изграждане на национален учебно-тренировъчен полигон в Монтана. Договорът е за над 2 млн. лв. Преди него ведомството е възложило на фирмата още 3 поръчки. Те са за над 2,3 млн. лв. и са за ремонти на сгради в София, Бургас и Русе. През ноември 2006 г. "Иса инженеринг" е поканена от община Девин за ремонт на подпорна стена. Договорът е за 208 076 лв.
На 15 юни ведомството е сключило договор и с "Енемона" за строеж на сграда, гаражи и ремонтна работилница за Гражданска защита в област Велико Търново. Той ще струва над 3,2 млн. без ДДС.
Сред най-сериозните разходи от началото на годината на МИС е за изграждане на ведомствена GPS подсистема. Тя струва над 11 млн. без ДДС. (24часа)
 
Спестили милиони от договори с Батко
 
Над 44 млн. лв. е спестила пътната агенция от развалените договори с нашумялата фирма "Биндер", показва регистърът на поръчките. Заради участието в нея и в още няколко строителни компании на Емил Георгиев, брат на бившия шеф на ведомството Веселин Георгиев гръмна скандал в началото на миналата година. Скъпите поръчки, възложени на братската фирма, доведоха и до повдигане на обвинение срещу Веселин Георгиев. През февруари тази година пътната агенция е развалила два договора с "Биндер" и един с дружеството, в която тя участва, "Инфраструктурни обекти".
Единият е за проектиране и рехабилитация на пътя Стара Загора-Сърнево-Раднево за над 9,8 млн. лв. Тъй като по него не е изпълнено нищо, агенцията е наложила и неустойки за 1 636 023 лв. Над 2,9 млн. лв. пък не са платени на "Ифраструктурни обекти", с която е разтрогнат договор за трасето Дрипчево-Младиново. Прекратен е и един от най-скъпите договори на "Биндер" - за Твърдица-Елена, който бе за над 31,1 млн. лв.
 
 
Пуснаха крадени джипове на промоция, съобщава „Монитор"

Крадени джипове от марката БМВ, модел Х5, се продават за 25 000 лева. Колите са чисто нови и се предлагат от около месец на черния пазар, но все още няма желаещи купувачи, научи "Монитор". Разследващи предполагат, че това са лимузините, които бяха задигнати при най-голямата кражба на коли у нас. В началото на април от охраняемия паркинг на митница Суходол в София изчезнаха 7 чисто нови беемвета и два миникупъра на стойност около милион лева. Колите бяха собственост на официалния вносител на марката за България.
Първоначално крадците предлагали джиповете в комплект по два, като обявената цена била 60 000 лв. Впоследствие обаче свалили на 50 000 лв. за две нови "Х5"-ци.
Освен джиповете имало оферта и за нов "Мини Купър", но цена за него не била обявена.
"Схемата е проста. Човек, близък до групата на апашите, казва в подземните среди с какво разполага и чака някой да се обади. Обикновено кражби се правят, когато предварително си уговорил купувач и трябва само да му доставиш колата, защото ако я държиш при себе си, поемаш допълнителни рискове", коментира пред "Монитор" човек от разследването.
В същото време само преди дни полицаите са открили два от джиповете, задигнати от митническото бюро. Колите били изоставени и в момента полицията проверява дали за тях е бил платен откуп.
Хора, участващи в бизнеса с крадени коли, неофициално признават, че причината за изхвърлянето на колите е конфликт в бандата на апашите. Някой от тях се похвалил за придобивките не където трябва и се наложило крадците да се отърват от колите, за да не могат разследващите да стигнат до групата. Честа практика е при изоставянето на кола в нея да бъде изпръскан пожарогасителя или да бъде наръсена с червен пипер, за да се заличат евентуално оставени следи.
От полицията вчера отказаха всякакъв коментар по случая, под претекст, че може да се попречи на разследването. Версията, че колите са откраднати с цел застрахователна измама, е отхвърлена, защото возилата не са имали каско, уточниха само от МВР.
"Дори и да са имали полица, нямаше да им я изплатят, защото бяха с оригиналния ключ на таблото", обясниха запознати.
След кражбата стана ясно, че на митническия паркинг е имало коли и на други вносители с ключовете на таблото. Това било практика, тъй като никой не очаквал, че возила на охраняем и заграден паркинг ще изчезнат. Смята се обаче, че бандата е знаела, че няма да има проблем с подкарването на колите. При кражбата през април бяха взети 5 джипа БМВ, още един автомобил от същата марка, но пета серия, и лимузина от най-високия клас на немския производител. Тя обаче бе открита заседнала в дупка на черен път, като се предполагаше, че шофьорът е объркал пътя в тъмното, защото е карал без фарове, и се наложило да я изостави. При огледа на следващия ден стана ясно, че крадците са разрязали оградата на паркинга и са изкарали колите през нея.
 
Министри на разпит, съобщава „Стандарт"

Според държавното обвинение Филипов, който е от квотата на НДСВ, финансирал мащабна кампания за изборна търговия в полза на царистите. Разследващите започнали да го следят преди месец по анонимен сигнал, получен в ДАНС. Телефонът му веднага бил пуснат за подслушване. Висшият чиновник се оказал много "приказлив" и само за няколко дни станало ясно, че се е свързал с ромския тартор Бако Стоянов. Оказало се, че зам.-министърът обещал на Бако по 100 лева на глас в полза на жълтите на парламентарните избори. Ромският брокер бе арестуван в циганска махала, докато раздавал пари на свои хора.
При подслушването на Филипов той бил уличен в още куп далавери. Царистът лобирал конкретни бизнесмени да печелят конкурси за доставки на техника и укрепване на диги и водни съоръжения из страната. По първоначални данни от този бизнес Филипов си докарвал по половин милион месечно. Точната сума на злоупотребите му обаче все още се уточнява.
От прокуратурата поискаха отстраняването на Филипов от поста. В разследването се включва и спецзвеното за борба с измамите с европари към градската прокуратура. Причината е, че голяма част от проверяваните сделки са били по програми на ЕС.
 
Оставки в НДСВ, пише „Дума"

Оставки заваляха в НДСВ, след като на изборите на 5 юли партията не успя да влезе в новия парламент. В официално писмо вчера избраната за евродепутат Антония Първанова подаде оставка като член на Политическия съвет на жълтата партия и призова да започне подготовка на извънреден конгрес на НДСВ. В отворено писмо до членовете и симпатизантите на НДСВ, изпратено до медиите, Първанова заявява, че всички в ръководството на жълтата партия трябва незабавно да подадат оставка, да се проведат общински събрания, които да излъчат делегатите на извънредния конгрес на НДСВ, и да се направят промени в устава.
Изборите приключиха, с тях и илюзиите ни. Точно сега е време за равносметка. Народът се произнесе недвусмислено. Дойде време за истината. И тя звучи така: Политическата сила, притежаваща най-сериозния професионален и експертен капацитет в България, се превърна в политически аутсайдер. Това е позорно и срамно, казва депутатката.
Всички от ръководството на НДСВ ще подадем оставки, коментира по-късно и Огнян Герджиков, член на Политическия съвет на НДСВ. По думите на проф. Герджиков след десетина дни ще се проведе заседание на Политическия съвет, където това ще стане официално. В понеделник своята оставка като лидер на НДСВ подаде и Симеон Сакскобургготски.
 
ОЛАФ: Престъпниците в България си играят с нас, обобщава „Дневник"


В България все още има престъпници, които танцуват по нервите ни и си играят с нас, и това изобщо не ми харесва, заяви вчера Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), при обявяването на годишния доклад за дейността на службата. От отчета стана ясно, че България е втората страна в ЕС по брой водени от службата разследвания, като най-много проверки е имало по подозренията за измами със земеделски фондове.
Брюнер разкритикува остро българския съд, който според него е "най-слабото звено" в превенцията и борбата с измамите с европейски средства. "Не виждам подобрение в нивото на съдиите в последните години", каза той след представянето на доклада за оперативната дейност на ОЛАФ през 2008 г. Това според него е причината в България нито един от важните случаи, разследвани от ОЛАФ, да не е приключил със съдебно решение. "Знакови дела, които доведоха до спирането на европейски средства, все още висят, а замесените господа се разхождат свободно, въпреки че в други страни членки съдът отдавна се произнесе по казуса", посочи Брюнер, визирайки разследването срещу групата, добила известност като "Николов-Стойков", за измама за над 6 милиона евро по САПАРД. Този случай беше цитиран сред причините за спирането на над 130 милиона евро по програмата. Германският съд се произнесе по делото още миналата година.
Според шефа на ОЛАФ сред основните проблеми са недостатъчната квалификация на българските съдии за разглеждане на сериозни и сложни финансови престъпления и политизацията на държавната администрация. "Ако началникът на всяка служба и неговите заместници са свързани с партии, не може да има независимост, защото администрацията обслужва политиците", каза Брюнер, който още миналата година предупреждаваше за политически чадър над измамите с еврофондовете у нас. По думите му това може да се предотврати, като се назначат добре обучени и независими държавни служители, които да могат да се противопоставят на политическото влияние. Брюнер вижда начало на подобен процес с някои от назначенията, които е направила вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева в администрацията. Той похвали и прокуратурата като "много активна".
Шефът на ОЛАФ предупреди бъдещото правителство да не се опитва "да измисля колелото", а да продължи започнатите реформи и сътрудничество със службата. "Познавам Бойко Борисов от 2001 г. и оттогава говорим за корупцията", каза Брюнер и добави, че "ще го кажем публично, ако новото управление проваля започналите позитивни развития". Той посочи, че службата му ще продължи да помага на българските власти с "превенция и обучение, не само с разследвания, както е другаде".
В момента ОЛАФ води 64 разследвания в България, а по други 74 случая текат предварителни проверки, каза говорителят на службата Йорг Воян. За цялата минала година разследванията на европейските следователи у нас са били 42 - най-много от всички страни членки освен Белгия. Над половината от тях - 23, са по подозрения за измами със земеделски фондове. Други 11 разследвания са по предприсъединителната програма ФАР, а едно е свързано с контрабанда на цигари. Докладът на ОЛАФ за миналата година обръща специално внимание на измамите със САПАРД у нас и в Румъния, като описва схемите, при които "употребявана техника се представя като нова с раздути оферти и манипулирани фактури, представени и приети от компетентните власти". Финансовата щета от тези измами е над 80 милиона евро в България и Румъния. Докладът включва специално предупреждение, че службата "ще развива все по-интензивни дейности" в България.
Според доклада за 2008 г. над 55% от активните разследвания на службата са ограничени в шест страни - България, Румъния, Италия, Белгия, Германия и Великобритания. Документът определя ролята на службата като "куче пазач" след проблемите със САПАРД в България и Румъния. В тези страни експертите на ОЛАФ не само разследват, но и обучават местните си колеги как да събират доказателства за измами, приемливи в съда. Друг пример е съвместната работа на ОЛАФ и италианските власти срещу фалшификацията на евробанкноти и монети, при която в Неапол бяха арестувани 96 души. В годишния си доклад ОЛАФ се хвали и с разследването на корупция и измами с Глобалния фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария в Уганда, където след сигнали за злоупотреби с фонда, финансиран с европейски средства, ОЛАФ е започнал разследване, довело до няколко осъдителни присъди.
 
Борисов и Брюксел се разминаха за размразяването на САПАРД
 
Бъдещият премиер Бойко Борисов вчера обяви, че има "уверението от колегите в Европа, че като награда за българите пускат парите от САПАРД", като добави, че Брюксел е "оценил по достойнство високата избирателна активност и желанието на българите да не са най-корумпираните и най-бедните". Говорителят на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Бьол - Майкъл Ман, заяви обаче, че подобно решение за пускането на САПАРД не е взето. В момента комисията разглежда последния доклад, получен от българските власти, и не се знае кога и какво решение ще вземе.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини