Уникална птича песен измина 3000 км за 20 години

Изображение 1 от 2

    Уникална птича песен, разпространена сред вид врабчета в Канада, измина 3000 км за 20 години и измести традиционната, съобщиха АФП и "Дейли мейл".

    В края на миналия век биолози забелязали, че в западните части на страната белогушите овесарки променили края на песента си и характерните три тона се превърнали в два. Тази песен се разпространила от Британска Колумбия до средните части на Алберта до 2004 г., преминавайки през Скалистите планини. През 2014 г. стигнала до Онтарио, а след това и до Квебек на източния бряг. Така станала доминантна на повече от 3000 км територия - рядък пример за заместване на един диалект с друг при птиците.

    Учените от университета на Северна Британска Колумбия описват невероятната скорост, с която песента е изминала този път в Current Biology.

    "Все едно човек от Квебек да пристигне в Париж, да харесат акцента му и за 10 години всички парижани да говорят на квебекски", обясни ръководителят на изследването Кен Отър пред АФП.

    Учените са направили 1785 записа от 2000 г. до 2019 г.

    Обикновено ако се появи някаква новост в птичите песни, тя остава регионална. Трелите на канадските врабчета стават толкова популярни може би защото през зимата те заминават на юг към САЩ. Там, в Тексас и Канзас вероятно са разменили опит, а след това са се върнали в земите си.

    Мъжките белогуши овесарки пеят, за да маркират територията си. Според учените причината за популяризиране на хита обаче не са териториални. Възможно е женските да са харесали повече новата песен, предполагат биолозите.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини