Музикалните ни предпочитания се синхронизират с характера на любимия ни изпълнител

Учени установиха, че музикалните ни предпочитания се формират не толкова от песните, които слушаме, а от психологичните характеристики на звездата-изпълнител, с която се идентифицираме, пише "Дейли мейл".

Екипът на д-р Давид Гринберг от университета "Бар-Илан" в град Рамат Ган е изследвал характерите на 80 хиляди фена и на 50 музикални супер идоли. Оказало се, че привържениците на бившия фронтмен на "Блек сабат", Ози Озбърн, са "неприятни" личности. А тези, които си падат по Дейвид Боуи в по-голямата си част са невротици.

Хората формират своите предпочитания според това доколко се идентифицират с психологическия профил на любимия певец, а не с музикалното му творчество.

Изследването на феновете е основано на добре познатите в психологията пет белега на личността - сътрудничество, невротизъм, екстровертност, добросъвестност и откритост.

Екипът на д-р Гинбeрг стигнал дотам, че с голяма точност можел да предвиди каква банда или изпълнител би предпочел един фен, въз основа на неговата възраст, пол и музикален жанр.

Отчаяните привърженици на "Рейдиохед" се отличават със силно изразена откритост. Почитателите на Марвин Гей пък обезателно попадат в групата на съвестните индивиди.

Анкетираните фенове трябвало да класират своите 50 суперидоли въз основа на изброените по-горе пет характерни белега на личността. Оказало се, че те най-силно гравитират около изпълнителите, с подобен на техния характер. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини