21 °C

Жега в Кърджали, жега и горещи дебати в местния парламент за оздравителния план

На фона на жегата в Кърджали жега настъпи и в местния парламент на днешната сесия, където се обсъждаха отчета на Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019-30.05.2020 г. и приемането на нов план за още една календарна година. Опозиция и управляващи си размениха както конкретни аргументи, така и лични нападки. Заговори се за лъжи от страна на мнозинството и за манипулации от страна на малцинството.

В своето експозе кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис посочи, че с Решение №130/30.05.2019г. на Общински съвет – Кърджали, бе приет План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019 -30.05.2020г. Въз основа на данните от годишният отчет за касовото изпълнение на бюджета на общината,оборотните ведомости ,информацията по чл.5а от Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/ и информацията в Регистър общински дълг към края на 2018 година община Кърджали бе класирана като община с финансови затруднения за 2019 г.по 3 от общо 6 критерия ,съгласно чл.130а,ал.1 от Закона за публичните финанси/ЗПФ/,а именно: 1.Наличните към края на годината задължения за разходи по бюджета на общината надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години 2.Наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината; 3.Осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини.Фокусът на програмата за финансово оздравяване 2019-2020 година на община Кърджали бе подобряване изпълнението на показателят осреднена събираемост на Данък върху недвижимите имоти и Данък върху превозните средства . Главната мярка бе насочена към увеличаване събираемостта на облога за съответната година на тези данъчни приходи и в резултат към 31.12.2019г. община Кърджали постигна осреднена събираемост 77,3% при 72,9% за страната .

 Градоначалникът предложи да се приеме нов План за финансово оздравяване,като посочи,че с Решение №103 от 30.04.2020г. Общински съвет Кърджали откри процедура за финансово оздравяване на общината и възложи изготвяне на План за оздравяване за нов период след 31 май 2020 година.Критериите ,определящи община Кърджали като община за оздравяване са отново 3 от общо 6 критерия.

Да бъдат закрити платените длъжности заместник-председател на Общинския съвет и заместник-директор на Дома на културата. Така за три години ще бъдат спестени поне 150 000 лева, предложи на сесия днес съветникът от групата на ПП ГЕРБ Руслан Терзиев.С цел икономии в бюджета следва да бъдат преразгледани и договорите с доставчици на храни за детските градини, които продават на завишени цени, както и да спрат харчовете за безумни проекти, които нямат устойчивост и не носят приходи. Оздравителен ефект би имало и преобразуването на ОЧБ в отдел на общината, заяви Терзиев. По думите му, местната власт продължава да трупа задължения към фирми, които благоустрояват само на хартия, а допълнителните 5 млн, които бяха договорирани с фирмата за сметопочистване не водят до повишаване на качеството на услугата. Групата на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. Руслан Терзиев подчерта, че и старият, и новият оздравителен план са писани проформа, те не решават проблемите, а ги задълбочавати единственото „лекарство“, което кметът познава е орязването на разходите за образование, култура и спорт и вдигането на местните данъци с 40 процента. Любопитен е и фактът, че в оздравителния план е заложено съкращаване на разходите за ток, вода, консумативи за коли  и др. с около 300 000 лева, което навежда на въпроса, каква в действителност е реалната издръжка на администрацията ?!

 Кметът и председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев влязоха в остър спор по повод нереализирана до този момент помощ в условията на пандемия за Многопрофилната болница за активно лечение „Д-Р Атанас Дафовски”.Гроздан Колев показа документ с вчерашна дата, от който е видно,че общината не е привела гласувани от местния парламент 60 000 лева за борба с коронавируса.Кметът контрира,че води преписка със здравното заведение от която е видно,че общината има готовност да закупи респиратор,но в момента от болницата заявяват ,че няма спешна нужда.

Двамата си размениха съвети и си препоръчаха да променят политическото си говорене.

Отчетът на предишния план и новият бяха приети с гласовете на съветниците от ДПС.От ГЕРБ и ДБ гласуваха против.Коалиция БСП се въздържа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  Ангел
  1 0
  15:35, 30 юни 2020
  Ясно, БСП Багдасаров иска кръгла маса с ДПС! Предателство на Багдасаровите морално не легитимни съветници към кърджалийци!

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини