Жега в Кърджали, жега и горещи дебати в местния парламент за оздравителния план

На фона на жегата в Кърджали жега настъпи и в местния парламент на днешната сесия, където се обсъждаха отчета на Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019-30.05.2020 г. и приемането на нов план за още една календарна година. Опозиция и управляващи си размениха както конкретни аргументи, така и лични нападки. Заговори се за лъжи от страна на мнозинството и за манипулации от страна на малцинството.

В своето експозе кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис посочи, че с Решение №130/30.05.2019г. на Общински съвет – Кърджали, бе приет План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019 -30.05.2020г. Въз основа на данните от годишният отчет за касовото изпълнение на бюджета на общината,оборотните ведомости ,информацията по чл.5а от Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/ и информацията в Регистър общински дълг към края на 2018 година община Кърджали бе класирана като община с финансови затруднения за 2019 г.по 3 от общо 6 критерия ,съгласно чл.130а,ал.1 от Закона за публичните финанси/ЗПФ/,а именно: 1.Наличните към края на годината задължения за разходи по бюджета на общината надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години 2.Наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината; 3.Осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини.Фокусът на програмата за финансово оздравяване 2019-2020 година на община Кърджали бе подобряване изпълнението на показателят осреднена събираемост на Данък върху недвижимите имоти и Данък върху превозните средства . Главната мярка бе насочена към увеличаване събираемостта на облога за съответната година на тези данъчни приходи и в резултат към 31.12.2019г. община Кърджали постигна осреднена събираемост 77,3% при 72,9% за страната .

 Градоначалникът предложи да се приеме нов План за финансово оздравяване,като посочи,че с Решение №103 от 30.04.2020г. Общински съвет Кърджали откри процедура за финансово оздравяване на общината и възложи изготвяне на План за оздравяване за нов период след 31 май 2020 година.Критериите ,определящи община Кърджали като община за оздравяване са отново 3 от общо 6 критерия.

Да бъдат закрити платените длъжности заместник-председател на Общинския съвет и заместник-директор на Дома на културата. Така за три години ще бъдат спестени поне 150 000 лева, предложи на сесия днес съветникът от групата на ПП ГЕРБ Руслан Терзиев.С цел икономии в бюджета следва да бъдат преразгледани и договорите с доставчици на храни за детските градини, които продават на завишени цени, както и да спрат харчовете за безумни проекти, които нямат устойчивост и не носят приходи. Оздравителен ефект би имало и преобразуването на ОЧБ в отдел на общината, заяви Терзиев. По думите му, местната власт продължава да трупа задължения към фирми, които благоустрояват само на хартия, а допълнителните 5 млн, които бяха договорирани с фирмата за сметопочистване не водят до повишаване на качеството на услугата. Групата на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. Руслан Терзиев подчерта, че и старият, и новият оздравителен план са писани проформа, те не решават проблемите, а ги задълбочавати единственото „лекарство“, което кметът познава е орязването на разходите за образование, култура и спорт и вдигането на местните данъци с 40 процента. Любопитен е и фактът, че в оздравителния план е заложено съкращаване на разходите за ток, вода, консумативи за коли  и др. с около 300 000 лева, което навежда на въпроса, каква в действителност е реалната издръжка на администрацията ?!

 Кметът и председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев влязоха в остър спор по повод нереализирана до този момент помощ в условията на пандемия за Многопрофилната болница за активно лечение „Д-Р Атанас Дафовски”.Гроздан Колев показа документ с вчерашна дата, от който е видно,че общината не е привела гласувани от местния парламент 60 000 лева за борба с коронавируса.Кметът контрира,че води преписка със здравното заведение от която е видно,че общината има готовност да закупи респиратор,но в момента от болницата заявяват ,че няма спешна нужда.

Двамата си размениха съвети и си препоръчаха да променят политическото си говорене.

Отчетът на предишния план и новият бяха приети с гласовете на съветниците от ДПС.От ГЕРБ и ДБ гласуваха против.Коалиция БСП се въздържа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Ангел
    1 0
    15:35, 30 юни 2020
    Ясно, БСП Багдасаров иска кръгла маса с ДПС! Предателство на Багдасаровите морално не легитимни съветници към кърджалийци!
Последни новини