12 °C

Жега в Кърджали, жега и горещи дебати в местния парламент за оздравителния план

На фона на жегата в Кърджали жега настъпи и в местния парламент на днешната сесия, където се обсъждаха отчета на Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019-30.05.2020 г. и приемането на нов план за още една календарна година. Опозиция и управляващи си размениха както конкретни аргументи, така и лични нападки. Заговори се за лъжи от страна на мнозинството и за манипулации от страна на малцинството.

В своето експозе кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис посочи, че с Решение №130/30.05.2019г. на Общински съвет – Кърджали, бе приет План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019 -30.05.2020г. Въз основа на данните от годишният отчет за касовото изпълнение на бюджета на общината,оборотните ведомости ,информацията по чл.5а от Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/ и информацията в Регистър общински дълг към края на 2018 година община Кърджали бе класирана като община с финансови затруднения за 2019 г.по 3 от общо 6 критерия ,съгласно чл.130а,ал.1 от Закона за публичните финанси/ЗПФ/,а именно: 1.Наличните към края на годината задължения за разходи по бюджета на общината надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години 2.Наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината; 3.Осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини.Фокусът на програмата за финансово оздравяване 2019-2020 година на община Кърджали бе подобряване изпълнението на показателят осреднена събираемост на Данък върху недвижимите имоти и Данък върху превозните средства . Главната мярка бе насочена към увеличаване събираемостта на облога за съответната година на тези данъчни приходи и в резултат към 31.12.2019г. община Кърджали постигна осреднена събираемост 77,3% при 72,9% за страната .

 Градоначалникът предложи да се приеме нов План за финансово оздравяване,като посочи,че с Решение №103 от 30.04.2020г. Общински съвет Кърджали откри процедура за финансово оздравяване на общината и възложи изготвяне на План за оздравяване за нов период след 31 май 2020 година.Критериите ,определящи община Кърджали като община за оздравяване са отново 3 от общо 6 критерия.

Да бъдат закрити платените длъжности заместник-председател на Общинския съвет и заместник-директор на Дома на културата. Така за три години ще бъдат спестени поне 150 000 лева, предложи на сесия днес съветникът от групата на ПП ГЕРБ Руслан Терзиев.С цел икономии в бюджета следва да бъдат преразгледани и договорите с доставчици на храни за детските градини, които продават на завишени цени, както и да спрат харчовете за безумни проекти, които нямат устойчивост и не носят приходи. Оздравителен ефект би имало и преобразуването на ОЧБ в отдел на общината, заяви Терзиев. По думите му, местната власт продължава да трупа задължения към фирми, които благоустрояват само на хартия, а допълнителните 5 млн, които бяха договорирани с фирмата за сметопочистване не водят до повишаване на качеството на услугата. Групата на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. Руслан Терзиев подчерта, че и старият, и новият оздравителен план са писани проформа, те не решават проблемите, а ги задълбочавати единственото „лекарство“, което кметът познава е орязването на разходите за образование, култура и спорт и вдигането на местните данъци с 40 процента. Любопитен е и фактът, че в оздравителния план е заложено съкращаване на разходите за ток, вода, консумативи за коли  и др. с около 300 000 лева, което навежда на въпроса, каква в действителност е реалната издръжка на администрацията ?!

 Кметът и председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев влязоха в остър спор по повод нереализирана до този момент помощ в условията на пандемия за Многопрофилната болница за активно лечение „Д-Р Атанас Дафовски”.Гроздан Колев показа документ с вчерашна дата, от който е видно,че общината не е привела гласувани от местния парламент 60 000 лева за борба с коронавируса.Кметът контрира,че води преписка със здравното заведение от която е видно,че общината има готовност да закупи респиратор,но в момента от болницата заявяват ,че няма спешна нужда.

Двамата си размениха съвети и си препоръчаха да променят политическото си говорене.

Отчетът на предишния план и новият бяха приети с гласовете на съветниците от ДПС.От ГЕРБ и ДБ гласуваха против.Коалиция БСП се въздържа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  Ангел
  1 0
  15:35, 30 юни 2020
  Ясно, БСП Багдасаров иска кръгла маса с ДПС! Предателство на Багдасаровите морално не легитимни съветници към кърджалийци!

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини