Започна полулегалното бране на липов цвят в Кърджали, ще има ли забрана за чупенето на клони?

Започна полулегалното бране на липов цвят в Кърджали,а с това и чупенето на клони на липите. Набезите започват рано сутрин когато повечето кърдалийци още са в леглата си и обикновено обект са дървета в междублоковите пространства.За улеснение берачите на липов цвят чупят клоните и обират цвета.При наличието на свидетели те бързо напускат мястото.

Кметове на много български градове, сред които Мездра, Ловеч, Плевен, Опака, Попово, Червен бряг, Търговище, Нови пазар и др., издадоха заповеди, с които забраняват рязането, чупенето и увреждането на липите за добиване на липов цвят от дървета, които се намират по тротоари, алеи, площади, квартални градинки, зелени площи, паркове, междублокови пространства, сервитути на пътните артерии и други площи – общинска собственост.

Не е позволено също изсичането и увреждането на липови дървета.

В зависимост от степента на нарушението, на виновните лица ще бъдат съставян акт за установяване на административно нарушение и ще бъдат налагани съответните глоби.

Във връзка с настъпване на периода на събиране на билките, зачестяват и случаите на сеч на дървета с цел беритба на липов цвят за стопански цели, посочват от Изпълнителна агенция по горите. Драстично нарушение са установили горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Стара Загора на 22 юни, когато е констатирана сеч на 22 броя дървета от дървесен вид липа, които са отсечени с цел бране на липов цвят.

Направихме опит да се информираме от сайта на Община Кърджали дали аналогична заповед е издадена от градоначалника д-р инж.Хасан Азис.За съжаление в момента сайта се актуализира и достъпът до раздела за заповеди е невъзможен. Безуспешен се оказа и опита ни да се свържем с завеждащия еко-отдела на Общината Веселина Танчева.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини