Мащабно изследване в Бургаско ще търси каква част от работещите в туризма са влезли в безсимптомен контакт с коронавируса

Вторият етап от мащабното имунологично изследване в Бургаска област ще бъде извършено след края на туристическия сезон. Това съобщи в Бургас директорът на Центъра за заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му целта на второто изследване е да се установи каква част от работещите в туризма и срещали се с идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Проф. Кантарджиев посочи, че резултатите от първата вече приключила фаза от изследването в Бургаска област, показвали, че жителите й са били изключително дисциплинирани и са спазвали мерките в месеците февруари, март и април. По думите му резултатите показвали изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца.

Проф. Кантарджиев каза, че западните туристи искат сигурност, обръщат особено внимание дали в заведенията, хотелите има дезинфектанти, дали е спазено отстояние от масите, без значение дали са разположени навън или вътре в помещение.

Ако това работещите в туризма успеят да осигурят, ще имат хубав сезон, добави Кантарджиев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини