1200 нарушения на трудовите правоотношения са констатирали от Инспекцията по труда в областта

До момента, а това е почти първото полугодие на 2020г. са извършени 509 проверки, при които са установени 2 809 броя нарушения. От тях 1 612 броя са нарушенията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд и 1 197 нарушения са по трудовите правоотношения.Това съобщи за медиите директорът на Дирекцията "Инспекция по труда"Ангелина Бабунска.

          Бабунска подчерта,че за отстраняване и преустановяване на установените нарушения са дадени 2 771 броя задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове. Повече от половината предписания са вече проверени за тяхното изцяло и в срок

изпълнение. В тази връзка има съставени 12 броя АУАН именно за неизпълнени предписания. Установени са 14 работници, които са работили без трудов договор.

Нарушенията по заплащането на труда – забавени възнаграждения, неизплатени допълнителни възнаграждения за придобит стаж и професионален опит, както и за

извънреден труд и работа на официални празници и др. са 341 броя. За полугодието са установени забавени заплати от 12 работодатели към 272 работници на стойност над 470 х.лв. След намеса на инспекция по труда, 85% от тези задължения са изплатени. Към момента дължимите трудови възнаграждения са на стойност 73 775 лева, като за част от тях срокът е 30.06.2020г.

Директорът на "Инспекцията по труда" посочи,че          до момента са издадени 74 броя Наказателни постановления, от които са влезли в сила без да се обжалват пред съда – 51 броя. От останалите, които са обжалвани, 17 броя са потвърдени от съда. Сумата от всички влезли в сила наказателни постановления е 134 600 лв.

Ще напомним, че когато работниците и служителите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават и възможността да защитят правата си чрез контролните органи на ИА ГИТ или по съдебен ред. Нека не се поддават на натиск или дори на убеждаване да подават писмено искане за ползване на неплатен отпуск или да подписват трудов договор с уговорено по-ниско възнаграждение от получаваното. Работодателят няма право да ги пуска в неплатен отпуск без искане от страна на работниците. Той има право в извънредното положение да им предостави без тяхно съгласие до една втора от платения годишен отпуск, а не неплатен отпуск. По повод работа без трудов договор, работникът или служителят няма никаква защита в случай, че се е съгласил да работи без договор или при условия с минимално заплащане и получаване на допълнителна сума на ръка. Затова работниците да не  се съгласяват уговореното в договора да е по-ниско от получаваното,подчерта Ангелина Бабунска.

Повод за това напомняне са предимно устните сигнали на работници, че им е начислен неплатен годишен отпуск във ведомостите за заплати за месец април и май, а вероятно така ще бъде и за м. юни 2020г., но те са подписали молби за неплатен отпуск, въпреки несъгласието си или, че при прекратяване на работата без трудов договор, работодателят не е платил последното устно уговорено заплащане.

Основни приоритети в контролната дейност на инспекция по труда са: недекларирания труд във всички икономически дейности, заплащането на трудовото възнаграждение и спазването на работното време.

От "Инспекцията по труда" подчертаха:Напомняме, че сигнали за нарушаване на трудовото законодателство може да се подават през формата за сигнали на сайта на ИА ГИТ (http://www.gli.government.bg/page.php? c=156&fbclid=IwAR1Ffo4jMhaK4SdRxJXzfGB8pR10q9BDh8VBmCju621-6-DSKM2mtc8X6-w), на място във всяка дирекция "Инспекция по труда", по пощата или с куриер, на горещия телефон 070017670, както и по електронна

поща.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    ИНСПЕКТОР
    0 0
    07:52, 25 юни 2020
    Тази калинка защо не се скрие а поема лъжица която въобще не е за устата й. Да си лапа пенсията и в къщи. Докога???????????????????????????????

Още новини

Последни новини