24 °C

1200 нарушения на трудовите правоотношения са констатирали от Инспекцията по труда в областта

До момента, а това е почти първото полугодие на 2020г. са извършени 509 проверки, при които са установени 2 809 броя нарушения. От тях 1 612 броя са нарушенията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд и 1 197 нарушения са по трудовите правоотношения.Това съобщи за медиите директорът на Дирекцията "Инспекция по труда"Ангелина Бабунска.

          Бабунска подчерта,че за отстраняване и преустановяване на установените нарушения са дадени 2 771 броя задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове. Повече от половината предписания са вече проверени за тяхното изцяло и в срок

изпълнение. В тази връзка има съставени 12 броя АУАН именно за неизпълнени предписания. Установени са 14 работници, които са работили без трудов договор.

Нарушенията по заплащането на труда – забавени възнаграждения, неизплатени допълнителни възнаграждения за придобит стаж и професионален опит, както и за

извънреден труд и работа на официални празници и др. са 341 броя. За полугодието са установени забавени заплати от 12 работодатели към 272 работници на стойност над 470 х.лв. След намеса на инспекция по труда, 85% от тези задължения са изплатени. Към момента дължимите трудови възнаграждения са на стойност 73 775 лева, като за част от тях срокът е 30.06.2020г.

Директорът на "Инспекцията по труда" посочи,че          до момента са издадени 74 броя Наказателни постановления, от които са влезли в сила без да се обжалват пред съда – 51 броя. От останалите, които са обжалвани, 17 броя са потвърдени от съда. Сумата от всички влезли в сила наказателни постановления е 134 600 лв.

Ще напомним, че когато работниците и служителите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават и възможността да защитят правата си чрез контролните органи на ИА ГИТ или по съдебен ред. Нека не се поддават на натиск или дори на убеждаване да подават писмено искане за ползване на неплатен отпуск или да подписват трудов договор с уговорено по-ниско възнаграждение от получаваното. Работодателят няма право да ги пуска в неплатен отпуск без искане от страна на работниците. Той има право в извънредното положение да им предостави без тяхно съгласие до една втора от платения годишен отпуск, а не неплатен отпуск. По повод работа без трудов договор, работникът или служителят няма никаква защита в случай, че се е съгласил да работи без договор или при условия с минимално заплащане и получаване на допълнителна сума на ръка. Затова работниците да не  се съгласяват уговореното в договора да е по-ниско от получаваното,подчерта Ангелина Бабунска.

Повод за това напомняне са предимно устните сигнали на работници, че им е начислен неплатен годишен отпуск във ведомостите за заплати за месец април и май, а вероятно така ще бъде и за м. юни 2020г., но те са подписали молби за неплатен отпуск, въпреки несъгласието си или, че при прекратяване на работата без трудов договор, работодателят не е платил последното устно уговорено заплащане.

Основни приоритети в контролната дейност на инспекция по труда са: недекларирания труд във всички икономически дейности, заплащането на трудовото възнаграждение и спазването на работното време.

От "Инспекцията по труда" подчертаха:Напомняме, че сигнали за нарушаване на трудовото законодателство може да се подават през формата за сигнали на сайта на ИА ГИТ (http://www.gli.government.bg/page.php? c=156&fbclid=IwAR1Ffo4jMhaK4SdRxJXzfGB8pR10q9BDh8VBmCju621-6-DSKM2mtc8X6-w), на място във всяка дирекция "Инспекция по труда", по пощата или с куриер, на горещия телефон 070017670, както и по електронна

поща.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ин
  ИНСПЕКТОР
  0 0
  07:52, 25 юни 2020
  Тази калинка защо не се скрие а поема лъжица която въобще не е за устата й. Да си лапа пенсията и в къщи. Докога???????????????????????????????

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини