4 °C

1200 нарушения на трудовите правоотношения са констатирали от Инспекцията по труда в областта

До момента, а това е почти първото полугодие на 2020г. са извършени 509 проверки, при които са установени 2 809 броя нарушения. От тях 1 612 броя са нарушенията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд и 1 197 нарушения са по трудовите правоотношения.Това съобщи за медиите директорът на Дирекцията "Инспекция по труда"Ангелина Бабунска.

          Бабунска подчерта,че за отстраняване и преустановяване на установените нарушения са дадени 2 771 броя задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове. Повече от половината предписания са вече проверени за тяхното изцяло и в срок

изпълнение. В тази връзка има съставени 12 броя АУАН именно за неизпълнени предписания. Установени са 14 работници, които са работили без трудов договор.

Нарушенията по заплащането на труда – забавени възнаграждения, неизплатени допълнителни възнаграждения за придобит стаж и професионален опит, както и за

извънреден труд и работа на официални празници и др. са 341 броя. За полугодието са установени забавени заплати от 12 работодатели към 272 работници на стойност над 470 х.лв. След намеса на инспекция по труда, 85% от тези задължения са изплатени. Към момента дължимите трудови възнаграждения са на стойност 73 775 лева, като за част от тях срокът е 30.06.2020г.

Директорът на "Инспекцията по труда" посочи,че          до момента са издадени 74 броя Наказателни постановления, от които са влезли в сила без да се обжалват пред съда – 51 броя. От останалите, които са обжалвани, 17 броя са потвърдени от съда. Сумата от всички влезли в сила наказателни постановления е 134 600 лв.

Ще напомним, че когато работниците и служителите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават и възможността да защитят правата си чрез контролните органи на ИА ГИТ или по съдебен ред. Нека не се поддават на натиск или дори на убеждаване да подават писмено искане за ползване на неплатен отпуск или да подписват трудов договор с уговорено по-ниско възнаграждение от получаваното. Работодателят няма право да ги пуска в неплатен отпуск без искане от страна на работниците. Той има право в извънредното положение да им предостави без тяхно съгласие до една втора от платения годишен отпуск, а не неплатен отпуск. По повод работа без трудов договор, работникът или служителят няма никаква защита в случай, че се е съгласил да работи без договор или при условия с минимално заплащане и получаване на допълнителна сума на ръка. Затова работниците да не  се съгласяват уговореното в договора да е по-ниско от получаваното,подчерта Ангелина Бабунска.

Повод за това напомняне са предимно устните сигнали на работници, че им е начислен неплатен годишен отпуск във ведомостите за заплати за месец април и май, а вероятно така ще бъде и за м. юни 2020г., но те са подписали молби за неплатен отпуск, въпреки несъгласието си или, че при прекратяване на работата без трудов договор, работодателят не е платил последното устно уговорено заплащане.

Основни приоритети в контролната дейност на инспекция по труда са: недекларирания труд във всички икономически дейности, заплащането на трудовото възнаграждение и спазването на работното време.

От "Инспекцията по труда" подчертаха:Напомняме, че сигнали за нарушаване на трудовото законодателство може да се подават през формата за сигнали на сайта на ИА ГИТ (http://www.gli.government.bg/page.php? c=156&fbclid=IwAR1Ffo4jMhaK4SdRxJXzfGB8pR10q9BDh8VBmCju621-6-DSKM2mtc8X6-w), на място във всяка дирекция "Инспекция по труда", по пощата или с куриер, на горещия телефон 070017670, както и по електронна

поща.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ин
  ИНСПЕКТОР
  0 0
  07:52, 25 юни 2020
  Тази калинка защо не се скрие а поема лъжица която въобще не е за устата й. Да си лапа пенсията и в къщи. Докога???????????????????????????????

Още новини

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини