-2 °C

Никола Чанев внася сигнал срещу инсталация за преработка на отпадъци от пластмаса край Кърджали

Областният управител Никола Чанев внася сигнал до МОСВ и РИОСВ – Хасково заради констатирани процедурни пропуски във връзка с инвестиционно намерение за обособяване на площадка за изграждане на инсталация за преработка на отпадъци от пластмаса в промишлена зона „Изток“ на Кърджали. Става дума за термично третиране на отпадъци чрез метода на пиролизата, което крие сериозни екологични рискове и би застрашило здравето на хората, тъй като теренът се намира в непосредствена близост до жилищни сгради, търговска зона, автогара и жп гара.„Въпросът е обществено значим и предизвиква тревога у гражданите.Настоявам да бъде извършена проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда при издаване на съответните разрешителни на фирмата-възложител. Ако се наложи, ще сезирам и прокуратурата, категоричен е областният управител Никола Чанев.

Още в края на м.май Областна администрация Кърджали е внесла мотивирано становище до РИОСВ-Хасково за задължителен ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/ за обекта „инсталация за изгаряне на пластмаса“, каквито са инвестиционните намерения на „ГООК БОРЮ“ ООД. Същата позиция са изразили община Кърджали и здравните власти в лицето на РЗИ.

На този етап има издадено разрешително от РИОСВ единствено за площадка за временно съхранение на опаковани пластмасови отпадъци в Кърджали /на „КЕЙБЪЛБОРЮ“ ООД/, но то е оспорено от екозащитна организация и не е в влязло в сила. Същото депо фирмата е поискала да изгради и в момчилградското село Груево. Там обаче следва да се извърши ОВОС, за който не са внесени нужните документи и процедурата не е приключила.

„Като областен управител ще направя всичко необходимо да защитя интересите на гражданите. Производство с технология за преработка на отпадъци чрез изгаряне е силно смущаващо и с оглед на близостта си до защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Притеснително е и, че инвеститорите са новосъздадени фирми без какъвто и да е опит в тази сфера, а информацията, с която разполага населението като заинтересована страна, е съвсем оскъдна. Ще използваме всички възможности, които законът ни предоставя, за да не бъде допуснато погазване на екологичните стандарти“, заключи Никола Чанев.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини