Китай публикува генома на щама коронавирус в Пекин. Той е по-стар от европейските щамове

Анализът на генома на коронавирусни проби, открити на пазара на едро в Пекин Синфади, показва, че те са по-стари от често срещаните в момента щамове в Европа. Това заяви китайският епидемиолог Лю Джун.

"Първо геномът на вируса бе секвениран, след което бяха използвани аналитични методи на биоинформатиката. Те вземат два различни вируса и виждат кой от тях има повече мутации. В нормална ситуация този, който е с повече мутации, е по-нов вирус. А този, който има малко, напротив, е по-ранен, първичен вирус. Той е започнал да циркулира по-рано, съответно възрастта му е по-голяма. Разбира се, ако говорим за това опростено. Освен това има и оценки на математически модели с определени алгоритми", цитирани са думите му в статия, публикувана в петък на сайта на Държавния надзорен комитет на КНР.

"Според резултатите от първоначалното геномно проучване този вирус [на пазара в Пекин] идва от Европа, но има някои различия от щамовете, циркулиращи в европейските страни. Той е по-стар от съвременните европейски щамове", каза той.

Изследователят отбелязва, че е доста трудно да се проследи точният път на този коронавирус до пазара в Пекин.

"Има много възможности за това. Например, вирусът може да е бил скрит в партида замразени храни и заедно с тях да дойде от чужбина и да оцелее. По време на транспортиране, докато е замразен, вирусът не може да еволюира, така че не мутира", посочи Лю Джун.

По време на избухването на епидемията в Китай, Лю Джун ръководи екип от учени, които изследват коронавирус в провинция Хубей и посещава пазара на морски дарове Ухан около 20 пъти, откъдето започва огнището в Китай. В момента той и неговият екип изследват коронавируса в Пекин.

Центърът за контрол и превенция на разпространението на масовите заболявания на КНР публикува последователността на генома на коронавирусния щам от пазара Синфади. Отбелязва се, че в четвъртък вечерта съответните данни са предоставени от Световната здравна организация.

По-рано китайските епидемиолози твърдяха, че предварителният анализ на генома на този щам на вируса предполага, че той може да бъде донесен в Китай от европейски страни. Експертите смятат, че той е по-вирулентен от щама в Ухан.

Китайските експерти изследваха проби от пазара в Пекин Xinfadi и откриха най-голям брой проби от заразени с коронавирус сред морски дарове, говеждо и овнешко. Симптомите на болестта първо се проявяват при хора, които са работили в сектора на морските дарове, както и при клиенти, които са го посещавали.

Според епидемиолозите ниските температури и високата влажност допринасят за дългото оцеляване на коронавирус на повърхности. Изследователите обясняват един и същ сценарий за епидемията в Ухан и Пекин - и в двата случая по-голямата част от заразените отивали на пазари с морски дарове или разговаряли с хора, които са били там.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини