60 хиляди седмокласници на НВО по български език и литература. Падна се вариант 1

Близо 60 хиляди седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване (НВО) по български език и литература днес.

Изпитът им започва в 9:00 часа и ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки в 6 900 зали в 1 716 училища. Те бяха дезинфекцирани и заключени в петък, а непосредствено преди днешния изпит там отново ще има дезинфекция. Учениците ще са по 10 в стая на метър и половина разстояние. 

Седмокласниците ще пишат по вариант 1, който беше изтеглен в 7 ч. тази сутрин от журналист в Министерството на образованието в присъствието на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която пожела успех на учениците.

17 от тях са под карантина, защото са били в контакт със заразен с COVID-19. Нито един от тях не е болен. Те ще бъдат в отделна стая.

Учениците полагат изпита в в училището, където учат. Трябва да отидат не по-късно от 30 минути преди началото и да носят документ за самоличност и служебна бележка. Ако са повече от 100, ще влизат от два различни входа. Маски ще се носят по желание, но е добре те да бъдат сложени на влизане. В стаите могат да се свалят. Телесната температура ще се мери на входа.

"Всички мерки са взети. Училищата - особено тези, които организираха държавен зрелостен изпит - вече имат опита. В този смисъл, всички правила за дезинфекция са същите, както за държавните зрелостни изпити. Няма нещо по-различно. Сега е малко по-либерален режимът, но няма нищо по-важно от здравето на учениците, така че сме задължили директорите да се осъществи строга дезинфекция в предишните дни, както и днес, да има повече персонал, който да се занимава с тази дейност, да има медицински филтър на входа. Оставили сме възможността да се явят с маски, като те са по желание, препоръчителни. Бихме казали, че са силно препоръчителни, защото все пак са в една класна стая, но ако решат, по време на изпита могат спокойно да бъдат махнати. Важно е това да знаят и самите квестори. Те са предупредени, има инструктажи, всичко е направено", каза зам.-министър Михайлова.

Учениците трябва да пишат с химикалка с черен цвят. Те ще имат 60 минути за първата част от изпита (тест с 25 въпроса) и 90 минути за втората (преразказ с дидактическа задача). Учениците със специални образователни потребности имат право на допълнителни до 30 минути за първата част и до 50 минути за втората.

Квесторите ще дават изпитните материали последователно за всяка отделна част.

Учениците няма да имат право да излизат преди изтичането на първите 60 минути на част 1.

Забранено е използването на мобилен телефон и други средства за комуникация.

Пандемията от коронвирус, наложила въвеждането на извънредно положение у нас и преминаване към дистанционно обучение на учениците, доведе до отпадане на част от темите в конспекта за седмокласниците. В днешния изпит няма да се включват:

  • Сложно съставно изречение
  • Сложно смесено изречение
  • „Бай Ганьо пътува“, Алеко Константинов
  • „Неразделни“, Пенчо Славейков
  • „Заточеници“, Пейо Яворов
  • „По жътва“, Елин Пелин
  •  „По жицата“, Йордан Йовков

24-те хиляди квестори и учителите консултанти на НВО ще получат премия в размер на 80 лева.

Вторият задължителен изпит за седмокласниците - по математика - е на 17 юни. Резултатите от двете НВО ще са ясни до 29 юни. Подаването на документи за класирането за гимназиите ще е само електронно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини