Д-р Виктор Кирчев: Д-р Сибел Муса е създала условия за разпространение на коронавируса сред близките си

Във връзка с опитите в медиите на доц.Атанасов от "Пирогов" да представи специализанктата д-р Сибел Муса за жертва на безпочвени атаки от страна на медици,институции и медии в Кърджали директорът на РЗИ -Кърджали д-р Виктор Кирчев излезе със следната позиция:

Уважаеми доцент Атанасов,

От името на здравните власти в Кърджали, които Вие набеждавате за средновековни инквизитори и ловци на вещици по случая с „Д-р Сибел Муса“ и които призовавате да бъдат разследвани, съм длъжен да заявя следното: 

Д-р Муса е носител на COVID – 19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCRе взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение. В противовес с всички медицински и етични стандарти д-р Муса е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията  и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена. Същата безцеремонност, арогантност и безпардонност е демонстрирала и спрямо служителите на РЗИ-Кърджали.

Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител  подлежи на епидемиологично проучване  за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината.

Към този момент няма яснота къде се е заразила д-р Муса. Факт е обаче, че тя умишлено е възпрепятствала епидемиологичното проучване и с поведението си е създала условия за разпространение на вируса сред близките си.

Причината срещу нея да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното й поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора. Със самочувствието на лекар-специализант тя е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“  в деня, в който й е взета проба за COVID – 19 и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура. За нито една от многобройните й срещи с близки и роднини, с приятели и съседи, не са били уведомени здравните власти, независимо от риска инфекцията да се разпространи лавинообразно сред тях, само защото самата д-р Муса е преценила, че не представлява заплаха за никого.

Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата  с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции, да обижда и иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж, да се държи като светило в медицинската наука и да твърди на всеослушание, че може да си купи специализация.

Лично аз не намирам нищо професионално в това, а Вие?

С цялото ми уважение към Вас и болницата, която представлявате:

Д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Манчо
    13 0
    07:22, 15 юни 2020
    За такива народа е казал:"Пази боже,сляпо да прогледа; .
  • 2
    Ва
    Ванко
    4 0
    18:55, 15 юни 2020
    Как се беше изразил премиера за председателя на НС?Същото може да се каже за тази пишман докторка и за нейната лекарска етика.
  • 3
    Фе
    фелдшер
    0 0
    12:18, 17 юни 2020
    тази чернооченска проста п-----а /както е казал един голям началник/ като е чирак в софийска болница си въобрази,че е станала нещо и може да продава черноочески чалми м провенциалния град кърджали. жалко нищожество.
Последни новини