19 °C

Д-р Виктор Кирчев: Д-р Сибел Муса е създала условия за разпространение на коронавируса сред близките си

Във връзка с опитите в медиите на доц.Атанасов от "Пирогов" да представи специализанктата д-р Сибел Муса за жертва на безпочвени атаки от страна на медици,институции и медии в Кърджали директорът на РЗИ -Кърджали д-р Виктор Кирчев излезе със следната позиция:

Уважаеми доцент Атанасов,

От името на здравните власти в Кърджали, които Вие набеждавате за средновековни инквизитори и ловци на вещици по случая с „Д-р Сибел Муса“ и които призовавате да бъдат разследвани, съм длъжен да заявя следното: 

Д-р Муса е носител на COVID – 19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCRе взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение. В противовес с всички медицински и етични стандарти д-р Муса е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията  и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена. Същата безцеремонност, арогантност и безпардонност е демонстрирала и спрямо служителите на РЗИ-Кърджали.

Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител  подлежи на епидемиологично проучване  за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината.

Към този момент няма яснота къде се е заразила д-р Муса. Факт е обаче, че тя умишлено е възпрепятствала епидемиологичното проучване и с поведението си е създала условия за разпространение на вируса сред близките си.

Причината срещу нея да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното й поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора. Със самочувствието на лекар-специализант тя е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“  в деня, в който й е взета проба за COVID – 19 и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура. За нито една от многобройните й срещи с близки и роднини, с приятели и съседи, не са били уведомени здравните власти, независимо от риска инфекцията да се разпространи лавинообразно сред тях, само защото самата д-р Муса е преценила, че не представлява заплаха за никого.

Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата  с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции, да обижда и иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж, да се държи като светило в медицинската наука и да твърди на всеослушание, че може да си купи специализация.

Лично аз не намирам нищо професионално в това, а Вие?

С цялото ми уважение към Вас и болницата, която представлявате:

Д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ма
  Манчо
  13 0
  07:22, 15 юни 2020
  За такива народа е казал:"Пази боже,сляпо да прогледа; .
 • 2
  Ва
  Ванко
  4 0
  18:55, 15 юни 2020
  Как се беше изразил премиера за председателя на НС?Същото може да се каже за тази пишман докторка и за нейната лекарска етика.
 • 3
  Фе
  фелдшер
  0 0
  12:18, 17 юни 2020
  тази чернооченска проста п-----а /както е казал един голям началник/ като е чирак в софийска болница си въобрази,че е станала нещо и може да продава черноочески чалми м провенциалния град кърджали. жалко нищожество.

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини