Непознатата Теофана Текелиева

    (по повод 90-годишния юбилей на Теофана Текелиева)

                       Теофана Ангелова Текелиева е родена на 12 юни 1930 г. в китното българско градче Пещера в семейството на будни и родолюбиви българи. Културен деец, общественик, краевед, изследовател, личност, която взема активно участие в изграждането и цялостното културно развитие на Кърджали в периода от 1950 г. до днешни дни. Име известно на обществеността на Кърджали, но за младото поколение е може би не толкова популярно, но е  много трудно в няколко реда да се направи портрет и да се опише личността на един творец. Детството и ученическите години на Теофана преминават в родният и град Пещера, където завършва и гимназия през 1948 г. Продължава образованието си в Софийския университет, където завършва висше образование със специалност „Българска филология“. Започва трудовият си път като учителка в гимназията в родният си град Пещера, но житейският и път я довежда и свързва с Кърджали, където първоначално продължава с учителската си дейност в гимназията в Кърджали. След създаването на Учителският институт през 1960 г. е назначена за преподавател по детска литература, изразително четене и разказване и методика на краснописа. От 1964 г. до своето пенсиониране през 1985 г. е била директор и главен художествен ръководител на ДТ „Димитър Димов“ - Кърджали и остава и до сега свързана с изкуството, отдава своите сили за изграждането и развитието на театъра и на културата в този край, а душата и на творец и до днес продължава да гори и живее с успехите и неуспехите на културната институция.

            За своята дейност тя е награждавана с ордени Св.Св. Кирил и Методий“ - І, ІІ и ІІІ степен, „Червено знаме на труда“, „1300 години България“ и редица други.

        Автор е на редица статии и публикации. През 2002 г. излиза книга „Алтернативна хроника“, а през 2010 г. и стихосбирка озаглавена „Въздишки на времето“. Като резултат от огромният труд излизат и другите и две книги „Кърджали 1912-2015 г. Столетието“ І част и „Кърджали 1912-2018 г. Столетието“ - ІІ част. Написаните от нея книги представляват една енциклопедия на културното развитие на Кърджали и Източните Родопи.

            Госпожа Теофана Текелиева още през 1987 г. предава на Държавен архив – Кърджали свои автобиографични документи, статии, изследвания, доклади, информации за различни събития и факти, както и фотодокументи.  През 2019 г. тя направи поредното дарение на Държавен архив – Кърджали от лични документи. Дарените документи обхващат периода 1920-2016 г. и имат научно, културно, стопанско, политическо и историческо значение. Постъплението съдържа: творчески материали, работни материали използвани при написването на книгите и, картини рисувани с пастели, акварелни бой и флумастери, вестници, албуми, книга – 1бр., дискове с работни материали по книгата, фотодокументи, поздравителни картички, руска и българска литература, грамоти, кореспонденция. Като културен деец, общественик, изследовател и краевед е издирила и съхранила документи, снимки, спомени за историята на Кърджали и Източните Родопи.

             Особен интерес представляват дарените картини, рисувани от нея, които разкриват  една непозната страна на нейната творческа натура.

              Другата част от постъпилите документи бяха регистрирани към фонда на съпругът и Балин Текелиев.  Дарените документи са за периода периода 1940 – 1987 г. и са са от трудовата и обществената му дейност като учител и зам. директор, диригент на хор, участник в туристическото движение, има също и биографични документи, свидетелства и дипломи, както и фотодокументи.

          Дарените документи от г-жа Теофана Ангелова Текелиева, като цяло отразяват и документират събития, факти и участниците в процесите, станали в страната в през последните 100 години и показват културното и историческо развитие на Кърджали и региона, които ще бъдат ценен източник на информация за изследователите на Източните Родопи.

            За направеното дарение от документи на Държавен архив – Кърджали г-жа Теофана Текелиева беше номинирана с грамота  „Дарител за 2019 г.“

            По повод 90 г.  юбилей от рождението на Теофана Текелиева в Държавен архив – Кърджали е експонирана изложба представяща основни моменти от нейният живот и разкриваща непозната страна от нейната творческа дейност.

          Поклон пред творчеството и приносът на г-жа Текелиева за развитието на духовния живот в нашият град.

    Изготвил:

    Гергана Димитрова

    началник отдел „Държавен архив“ - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини