17 °C

Непознатата Теофана Текелиева

  (по повод 90-годишния юбилей на Теофана Текелиева)

                     Теофана Ангелова Текелиева е родена на 12 юни 1930 г. в китното българско градче Пещера в семейството на будни и родолюбиви българи. Културен деец, общественик, краевед, изследовател, личност, която взема активно участие в изграждането и цялостното културно развитие на Кърджали в периода от 1950 г. до днешни дни. Име известно на обществеността на Кърджали, но за младото поколение е може би не толкова популярно, но е  много трудно в няколко реда да се направи портрет и да се опише личността на един творец. Детството и ученическите години на Теофана преминават в родният и град Пещера, където завършва и гимназия през 1948 г. Продължава образованието си в Софийския университет, където завършва висше образование със специалност „Българска филология“. Започва трудовият си път като учителка в гимназията в родният си град Пещера, но житейският и път я довежда и свързва с Кърджали, където първоначално продължава с учителската си дейност в гимназията в Кърджали. След създаването на Учителският институт през 1960 г. е назначена за преподавател по детска литература, изразително четене и разказване и методика на краснописа. От 1964 г. до своето пенсиониране през 1985 г. е била директор и главен художествен ръководител на ДТ „Димитър Димов“ - Кърджали и остава и до сега свързана с изкуството, отдава своите сили за изграждането и развитието на театъра и на културата в този край, а душата и на творец и до днес продължава да гори и живее с успехите и неуспехите на културната институция.

          За своята дейност тя е награждавана с ордени Св.Св. Кирил и Методий“ - І, ІІ и ІІІ степен, „Червено знаме на труда“, „1300 години България“ и редица други.

      Автор е на редица статии и публикации. През 2002 г. излиза книга „Алтернативна хроника“, а през 2010 г. и стихосбирка озаглавена „Въздишки на времето“. Като резултат от огромният труд излизат и другите и две книги „Кърджали 1912-2015 г. Столетието“ І част и „Кърджали 1912-2018 г. Столетието“ - ІІ част. Написаните от нея книги представляват една енциклопедия на културното развитие на Кърджали и Източните Родопи.

          Госпожа Теофана Текелиева още през 1987 г. предава на Държавен архив – Кърджали свои автобиографични документи, статии, изследвания, доклади, информации за различни събития и факти, както и фотодокументи.  През 2019 г. тя направи поредното дарение на Държавен архив – Кърджали от лични документи. Дарените документи обхващат периода 1920-2016 г. и имат научно, културно, стопанско, политическо и историческо значение. Постъплението съдържа: творчески материали, работни материали използвани при написването на книгите и, картини рисувани с пастели, акварелни бой и флумастери, вестници, албуми, книга – 1бр., дискове с работни материали по книгата, фотодокументи, поздравителни картички, руска и българска литература, грамоти, кореспонденция. Като културен деец, общественик, изследовател и краевед е издирила и съхранила документи, снимки, спомени за историята на Кърджали и Източните Родопи.

           Особен интерес представляват дарените картини, рисувани от нея, които разкриват  една непозната страна на нейната творческа натура.

            Другата част от постъпилите документи бяха регистрирани към фонда на съпругът и Балин Текелиев.  Дарените документи са за периода периода 1940 – 1987 г. и са са от трудовата и обществената му дейност като учител и зам. директор, диригент на хор, участник в туристическото движение, има също и биографични документи, свидетелства и дипломи, както и фотодокументи.

        Дарените документи от г-жа Теофана Ангелова Текелиева, като цяло отразяват и документират събития, факти и участниците в процесите, станали в страната в през последните 100 години и показват културното и историческо развитие на Кърджали и региона, които ще бъдат ценен източник на информация за изследователите на Източните Родопи.

          За направеното дарение от документи на Държавен архив – Кърджали г-жа Теофана Текелиева беше номинирана с грамота  „Дарител за 2019 г.“

          По повод 90 г.  юбилей от рождението на Теофана Текелиева в Държавен архив – Кърджали е експонирана изложба представяща основни моменти от нейният живот и разкриваща непозната страна от нейната творческа дейност.

        Поклон пред творчеството и приносът на г-жа Текелиева за развитието на духовния живот в нашият град.

  Изготвил:

  Гергана Димитрова

  началник отдел „Държавен архив“ - Кърджали

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини