9 °C

Непознатата Теофана Текелиева

  (по повод 90-годишния юбилей на Теофана Текелиева)

                     Теофана Ангелова Текелиева е родена на 12 юни 1930 г. в китното българско градче Пещера в семейството на будни и родолюбиви българи. Културен деец, общественик, краевед, изследовател, личност, която взема активно участие в изграждането и цялостното културно развитие на Кърджали в периода от 1950 г. до днешни дни. Име известно на обществеността на Кърджали, но за младото поколение е може би не толкова популярно, но е  много трудно в няколко реда да се направи портрет и да се опише личността на един творец. Детството и ученическите години на Теофана преминават в родният и град Пещера, където завършва и гимназия през 1948 г. Продължава образованието си в Софийския университет, където завършва висше образование със специалност „Българска филология“. Започва трудовият си път като учителка в гимназията в родният си град Пещера, но житейският и път я довежда и свързва с Кърджали, където първоначално продължава с учителската си дейност в гимназията в Кърджали. След създаването на Учителският институт през 1960 г. е назначена за преподавател по детска литература, изразително четене и разказване и методика на краснописа. От 1964 г. до своето пенсиониране през 1985 г. е била директор и главен художествен ръководител на ДТ „Димитър Димов“ - Кърджали и остава и до сега свързана с изкуството, отдава своите сили за изграждането и развитието на театъра и на културата в този край, а душата и на творец и до днес продължава да гори и живее с успехите и неуспехите на културната институция.

          За своята дейност тя е награждавана с ордени Св.Св. Кирил и Методий“ - І, ІІ и ІІІ степен, „Червено знаме на труда“, „1300 години България“ и редица други.

      Автор е на редица статии и публикации. През 2002 г. излиза книга „Алтернативна хроника“, а през 2010 г. и стихосбирка озаглавена „Въздишки на времето“. Като резултат от огромният труд излизат и другите и две книги „Кърджали 1912-2015 г. Столетието“ І част и „Кърджали 1912-2018 г. Столетието“ - ІІ част. Написаните от нея книги представляват една енциклопедия на културното развитие на Кърджали и Източните Родопи.

          Госпожа Теофана Текелиева още през 1987 г. предава на Държавен архив – Кърджали свои автобиографични документи, статии, изследвания, доклади, информации за различни събития и факти, както и фотодокументи.  През 2019 г. тя направи поредното дарение на Държавен архив – Кърджали от лични документи. Дарените документи обхващат периода 1920-2016 г. и имат научно, културно, стопанско, политическо и историческо значение. Постъплението съдържа: творчески материали, работни материали използвани при написването на книгите и, картини рисувани с пастели, акварелни бой и флумастери, вестници, албуми, книга – 1бр., дискове с работни материали по книгата, фотодокументи, поздравителни картички, руска и българска литература, грамоти, кореспонденция. Като културен деец, общественик, изследовател и краевед е издирила и съхранила документи, снимки, спомени за историята на Кърджали и Източните Родопи.

           Особен интерес представляват дарените картини, рисувани от нея, които разкриват  една непозната страна на нейната творческа натура.

            Другата част от постъпилите документи бяха регистрирани към фонда на съпругът и Балин Текелиев.  Дарените документи са за периода периода 1940 – 1987 г. и са са от трудовата и обществената му дейност като учител и зам. директор, диригент на хор, участник в туристическото движение, има също и биографични документи, свидетелства и дипломи, както и фотодокументи.

        Дарените документи от г-жа Теофана Ангелова Текелиева, като цяло отразяват и документират събития, факти и участниците в процесите, станали в страната в през последните 100 години и показват културното и историческо развитие на Кърджали и региона, които ще бъдат ценен източник на информация за изследователите на Източните Родопи.

          За направеното дарение от документи на Държавен архив – Кърджали г-жа Теофана Текелиева беше номинирана с грамота  „Дарител за 2019 г.“

          По повод 90 г.  юбилей от рождението на Теофана Текелиева в Държавен архив – Кърджали е експонирана изложба представяща основни моменти от нейният живот и разкриваща непозната страна от нейната творческа дейност.

        Поклон пред творчеството и приносът на г-жа Текелиева за развитието на духовния живот в нашият град.

  Изготвил:

  Гергана Димитрова

  началник отдел „Държавен архив“ - Кърджали

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021
  Последни новини