Карантината заради Ковид-19 може да е спасила живота на три милиона души в Европа

Широкомащабните мерки за ограничаване на социалните контакти като затварянето на училища и магазини са намалили нивата на разпространение на Ковид-19 в Европа и може да са предотвратили смъртта на над три милиона души, съобщиха Ройтерс и АФП.

Мащабно изследване на ефекта от карантинните мерки в 11 страни, проведено от учени от Импириъл колидж в Лондон, показва, че драконовите мерки, наложени през месец март, са помогнали за намаляване на репродуктивното ниво на инфекцията под единица през месец май.

Репродуктивното ниво измерва средния брой хора, заразени от един човек. Стойност над единица е заплаха за бурно разпространение на заразата.
Учените смятат, че до началото на месец май, между 12 млн. и 15 млн. души в 11 страни - Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, са били заразени с Ковид-19.

Като сравняват броя на смъртните случаи с прогнозираното число на смъртни случаи, ако не са били въведени ограничителните мерки, учените установяват, че са спасени около три милиона и сто хиляди човешки живота.

Друго изследване на учени от САЩ, публикувано в сп. "Нейчър" заедно с проучването на специалистите от Импириъл колидж, установява, че ограничителните мерки, приложени в Китай, Южна Корея, Италия, Иран, Франция и САЩ, са предотвратили или забавили развитието на около 530 милиона случая на Ковид-19. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини