7 °C

ФИ.КОМ 6

Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от "Национална лотария" на избран от управляващите, а след като бизнесменът отказва, в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри.

Това твърди обвиняемият бизнесмен в нова част от историята, която публикува в петък (5 юни) сутринта като инфографика, но с уточнението, че в сигнала до главния прокурор Иван Гешев "рекетът от управляващата хунта" бил обяснен хронологично и доказуемо.

Така изглежда и финала на историята, която Васил Божков публикува схематично и която започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика "История на рекета". Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които бяха направени в него и с които се забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък той обяснява как се преминава "от рекет към грабеж".

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Божков като обяснение към публикацията във фейсбук - основният му канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства.

Според Божков на 23 септември 2019 г. SAZKA Group (лотариен оператор, който оперира в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия - бел. ред.) предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария". През ноември, според версията на бизнесмена, Горанов му заявил, че трябва да дари безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект. Кой е избрал субекта и кой е самият субект, Божков не споменава и от публикацията и схемата не се разбира. Ултиматумът на Горанов е бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променен, а ако откаже - бизнесът му бил заплашен от унищожение.

Божков припомня, че на 16 декември Горанов е възложил на Агенция "Държавна финансова инспекция" да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.

На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов твърди, че нарушения има. Около обяд финансовият министър внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионните. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която "Националната лотария" плаща към онзи момент.

"Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете?", пита Горанов в същия ден, а Божков отказва. Вечерта на 23 януари Горанов внася предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение - за 25% от оборота, а според обясненията на Божков, проектозаконът от сутринта е забравен.

На 29 януари прокуратурата започва мащабна спецакция, в която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен "без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков".

На финала на 18 февруари народното събрание прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.

Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

В понеделник (1 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

Малко по-късно, за да докаже твърденията си, той публикува и извлечения от банкови сметки, от които личи, че е теглил огромни суми и по думите му ги е предавал на ръка като такса "спокойствие".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ня
  Няма шанс
  4 0
  10:51, 5 юни 2020
  Американците са го знаели още преди години вождът що за чудо е, нали изтекоха грамите, но ЦРУ винаги е работило с мафията. Предишните посланници на САЩ се държаха резервирано и надменно. Херо прави баница, учи български и е първа приятелка на Бойко. Предишните посланници ни казваха да гледаме Майкрософт, Епъл и да се учим на бизнес. Днес Бойко е стратегически доставчик и гарант, че работата с интелектуалната собственост няма да се размирише, а американците ще „помагат“. Не случайно Божков е обвиняван освен другите неща, че саботира ТОЛа на вожда. Мисля, че не е случайно, че графиките на Божков почват от 2013, нищо че хазарта го е почнал 1993. Тогавашната мафия с видното участие на Мулти и гръцки милиардери /също руски агенти/ се би кой да взема 4 процента за обработка на тото фишовете с крадена технология. След 20 години, обаче и патенти да е имало, те са изтекли… Та мисълта ми е, че няма добра и лоша мафия, има само по-умни мафиоти като Божков и прости мафиоти като вожда, ама и от двата типа нямаме нужда. Няма разлика дали ще крадат интелектуална собственост и ще правят „бизнес“ или ще крадат и ще правят „търговия на високо ниво“ и „политика“. Кражбата на интелектуална собственост е същото като разбиването на колекцията на Божков и изнасянето на предмети от нея на търг. 30 години в лъжа и кражба направиха възможно това явно беззаконие. Сега Божков се пита, ама как е възможно?
 • 2
  Ма
  Мария
  5 -1
  11:06, 5 юни 2020
  Поздравявам Васил Божков за отказа да бъде рекетиран от мега-супер-хипер наглото бездомно милионерче „Влади“.
  Все пак…Да си създаваш само връзки и приятели, е задължение на плазмодиите и мекотелите, а за да си създаваш врагове, се изискват повече качества- като чест и достойнство.
 • 3
  Ми
  Михайлов
  3 0
  11:36, 5 юни 2020
  До тук всички се правеха на ощипанк булки. Забравиха обаче или много им се искаше да забравят, че срещу тях има сериозен противник, който играе вабанк, математик, шахматист и картоиграч. Човекът оцелял по време на целия преход, дори след бомбени атентати. Предчувствам, че ще им разкатае майката. И то с огромно желание за мъст.
  • Ев
   европейско развитие
   1 0
   14:36, 5 юни 2020
   На герберастчетата из страната тепърва им предстои разкатаването.
 • 4
  Вл
  Влади
  2 0
  22:31, 5 юни 2020
  Добре бе Божков, като си знаел всичко това, защо чак сега се разприказва? Значи си затаявал истината с цел облага на гърба на народа за теб и хората, които посочваш. Много е безотговорно това, нали? Да носиш отговорност това е главното, а не да бягаш. Щом си прав, честен и искрен няма защо да се плашиш, да бягаш и да се криеш. Застани си на мястото. Може би това не е като да подкупваш продажни хора и да извършваш безнаказано безчинства. Дори е гнусно и грозно човек да Ви гледа и слуша от страни. Жалко за народа, който все е излъган и ограбен от свои. Хора като теб и наричаната от теб хунта трябва да се изметат незабавно и да започне ново и чисто изграждане на святата Българска Държава.

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020

Случаен виц

Последни новини