19 °C

Кристина от Езиковата с отличие от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата“

Нека имаме човечност, усмивки на лицата,

разум, идентичност и любов в сърцата!

Това са думи на ученичката Кристина Юлиянова Величкова от IX клас в Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали, която  е наградена с отличие от инициативата на РУО - Монтана по повод 24. май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост: Виртуална книга „Азбука на добротата”. Конкурсът се проведе  под мотото: „Пътят към разума се крие в силата на добротата и човечността”и в него ученичкатае наградена с отличие в категория "Стихотворение".

Освен нея още четирима ученици от ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали участваха в инициативата.  Осмокласниците Мирослав Асенов Теодора Момчилова и Илкай Байрям участват в категория „Рисунка“, а  в категория „Други“ с много въздействаща презентация се представя Мирослав Асенов. Творбите на Кристина, Теодора  и  Илкай са публикувани във виртуалната книга „Азбука на добротата“.

Успехът на Ботевци е поредното доказателство, че работата в дистанционна среда не пречи на развитието на творческите им способности и те се вдъхновяват и мотивират по виртуален начин да разкрият своя талант и да творят добро. С творбите си те приканват хората да споделят и да утвърждават най-ценните човешки качества като: доброта, разум, идентичност, коректност, търпение, приветливост, надежда, уважение.

ПЪТЯТ КЪМ РАЗУМА

Човекът – това е най-голямото Божие създание,
но да имаме човечност в нашето съзнание,
да бъдем добри – това е нашето призвание,
да оставим след нас едно послание:
Не са ти нужни хиляди банкноти, нито пък безброй имоти,
човечност, разум, идентичност имай ти, коректен, търпелив бъди!
Всичко с надежда ще покориш,
достатъчно е добро да сътвориш!

Имам съвет към този, който чете -
трябва именно на уважение да учиш своето дете!
Каня те да седнеш и да си помислиш,
и всички тези думи да обмислиш!

Дали си заслужава да живееш, щом доброто не е с теб?
То е най-значимо в образователния процес,
за да може да правиш всичко с интерес
и да си ценен дори след днес!

Без мисли, азбука, слова
сякаш си птица без крила.
Трябват ти човечност, разум, доброта,
иначе пред себе си, си непознат.

Предлагам ти да избереш честно,
изборът е твой, но знам, че не е никак лесно!
Застани пред себе си, макар и заблуден,
да бъдеш по-добър е дар благословен!

За теб, за мен, за всички хора по света,
на ценност и добро да учим своите деца,
да си дадем шанс за нови чудеса,
защото пътят към разума се крие в силата на добротата!

Нека имаме човечност, усмивки на лицата,
разум, идентичност и любов в сърцата!

Автор: Кристина Юлиянова Величкова,
ЕГ „ Христо Ботев” - гр. Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини