11 °C

Кристина от Езиковата с отличие от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата“

Нека имаме човечност, усмивки на лицата,

разум, идентичност и любов в сърцата!

Това са думи на ученичката Кристина Юлиянова Величкова от IX клас в Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали, която  е наградена с отличие от инициативата на РУО - Монтана по повод 24. май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост: Виртуална книга „Азбука на добротата”. Конкурсът се проведе  под мотото: „Пътят към разума се крие в силата на добротата и човечността”и в него ученичкатае наградена с отличие в категория "Стихотворение".

Освен нея още четирима ученици от ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали участваха в инициативата.  Осмокласниците Мирослав Асенов Теодора Момчилова и Илкай Байрям участват в категория „Рисунка“, а  в категория „Други“ с много въздействаща презентация се представя Мирослав Асенов. Творбите на Кристина, Теодора  и  Илкай са публикувани във виртуалната книга „Азбука на добротата“.

Успехът на Ботевци е поредното доказателство, че работата в дистанционна среда не пречи на развитието на творческите им способности и те се вдъхновяват и мотивират по виртуален начин да разкрият своя талант и да творят добро. С творбите си те приканват хората да споделят и да утвърждават най-ценните човешки качества като: доброта, разум, идентичност, коректност, търпение, приветливост, надежда, уважение.

ПЪТЯТ КЪМ РАЗУМА

Човекът – това е най-голямото Божие създание,
но да имаме човечност в нашето съзнание,
да бъдем добри – това е нашето призвание,
да оставим след нас едно послание:
Не са ти нужни хиляди банкноти, нито пък безброй имоти,
човечност, разум, идентичност имай ти, коректен, търпелив бъди!
Всичко с надежда ще покориш,
достатъчно е добро да сътвориш!

Имам съвет към този, който чете -
трябва именно на уважение да учиш своето дете!
Каня те да седнеш и да си помислиш,
и всички тези думи да обмислиш!

Дали си заслужава да живееш, щом доброто не е с теб?
То е най-значимо в образователния процес,
за да може да правиш всичко с интерес
и да си ценен дори след днес!

Без мисли, азбука, слова
сякаш си птица без крила.
Трябват ти човечност, разум, доброта,
иначе пред себе си, си непознат.

Предлагам ти да избереш честно,
изборът е твой, но знам, че не е никак лесно!
Застани пред себе си, макар и заблуден,
да бъдеш по-добър е дар благословен!

За теб, за мен, за всички хора по света,
на ценност и добро да учим своите деца,
да си дадем шанс за нови чудеса,
защото пътят към разума се крие в силата на добротата!

Нека имаме човечност, усмивки на лицата,
разум, идентичност и любов в сърцата!

Автор: Кристина Юлиянова Величкова,
ЕГ „ Христо Ботев” - гр. Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини