Над 300 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби годишно

В последните години значително устойчиво висок е броят на случаите на деца - обект на социални системи в държави в ЕС, посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Надя Клисурска-Жекова за нарастващия брой българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други страни по повод на децата.

За 2018 година Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е оказала съдействие за решаването на 319 случаи на български деца - обект на чужди социални служби, като част от случаите се отнасят за две или повече деца.

За 2019 година ДАЗД е работила по 309 случаи на български деца, като тенденцията е да се увеличава броят на децата в семействата, станали обект на чужди органи за закрила на детето.

Към 31 март 2020 година в ДАЗД са постъпили и е работено по 42 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби.

По думите на министър Сачева тенденцията за нарастване на случаите е свързана с движението на голям брой български семейства с деца, които работят в чужбина или с това, че българи имат сключен граждански брак с чужди граждани.

В голяма част случаите са свързани с български деца, пребиваващи най-често в страна от ЕС със своите родители, при които е установен проблем в семейството /насилие, неглижиране на грижата, незаписване на децата в училище, родителски конфликти, изоставяне на новородени деца и пр./ и това е довело до намеса на системата на закрила на децата в съответната държава, допълва Деница Сачева. Най-често търсенето съдействие от ДАЗД в тези случаи е за уреждане на гражданско - правния статут на децата и извършване на социални проучвания на биологичното семейство.

Част от случаите са свързани с невъзможността на родителите да осъществят контакт с децата си, въпреки заявеното от тях желание и възможност да полагат грижи за тях, отбелязва социалният министър. Тези случаи се наблюдават обикновено във Великобритания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, когато има образувано гражданско дело съгласно приложимото национално законодателство.

Във всички случаи, за които ДАЗД е информирана, агенцията предоставя становище по отношение на предприемането на мярка за закрила от страна на българските социални служби. Използват се всички възможности за сътрудничество, включително и Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи чрез българските дипломатически и консулските служби и Министерството на вътрешните работи в рамките на полицейското сътрудничество в държавите-членки на ЕС.

През 2020 година ДАЗД координира процеса по разработването на проект на Споразумение за прилагане на механизъм за взаимодействие между институциите, работещи по международни случаи на деца, притежаващи българско гражданство и/или български произход. Създадена е експертна работна група с представители на всички институции, като работата на групата продължава и до момента заради многото случаи. В момента се работи онлайн заради обстановката около коронавируса. Очаква се да има още няколко срещи до финализирането на механизма.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини